Zeytincilik Sektöründe Hasat Coşkusu
Zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünya ikinciliğini hedefleyen Türk zeytincilik sektörü 2012/13 sezonuna büyük bir heyecanla giriyor.
Zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünya ikinciliğini hedefleyen Türk zeytincilik sektörü 2012/13 sezonuna büyük bir heyecanla giriyor.
Zeytin hasadını her sene şenlik havasında başlatan Türk zeytincilik sektörü bu yıl 12-14 Ekim 2012 tarihlerinde sofralık zeytin üretiminin başkenti Akhisar’da “4. Akhisar Zeytin Hasat Şenliği” düzenliyor.
Türkiye’de 12 milyon zeytin ağacı varlığı ile en fazla zeytin ağacına sahip ilçe konumunda olan ve Türkiye’nin sofralık zeytin üretiminde Başkenti olan Akhisar’da 13 Ekim 2012 Cumartesi günü temsili ilk hasat törenle yapılacak.
Türkiye, 2012/13 sezonunda 40 ilde 455 bin tonluk sofralık zeytin ve 201 bin tonluk zeytinyağı rekoltesi bekliyor. 500 bin ailenin doğrudan zeytincilik sektöründen geçindiği Türkiye son 10 yıllık süreçte zeytin ağacı varlığını 90 milyondan 170 milyona çıkardı.
Akhisar’ın 2012/13 sezonunda 85 bin ton sofralık zeytin, 5 bin 500 ton zeytinyağı rekoltesi beklediğini söyleyen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Demirci, sofralık zeytin üretiminde Türkiye’de birinci sırada yer aldıklarını kaydetti.
2012/13 sezonu için UZZK koordinatörlüğünde yürütülen rekolte çalışmalarında, Akhisar’da 75 bin ton sofralık zeytin üretimi beklendiğini kaydeden Demirci, “Akhisar Ticaret Borsası olarak bizim tahminimiz Akhisar ve çevresinde 85 bin tonluk zeytin rekoltesinin olacağı yönünde. Türkiye’nin sofralık zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 25’lik bölümü Akhisar ve çervesinde yetiştiriliyor. Yakın zamana kadar Türkiye’de tütün üretim merkezi olarak bilinen Akhisar, günümüzde Türkiye’nin en büyük zeytin ve zeytinyağı üretim merkezi haline geldi. Bu değişimi Türkiye kamuoyuna göstermek istiyoruz. Tütün üretiminde üretim kısmı Akhisar’da iken satış ve pazarlama kısmı ise İzmir’de gerçekleştiriliyordu. Dolayısıyla Akhisar’a tütünden çok fazla bir katma değer kalmıyordu. Zeytin de ise durum farklı. Akhisar’da kurulu irili ufaklı 300 civarında zeytin işleme tesisi, 35 tane zeytinyağı fabrikası var.
Zeytinin toplamasında çalışan işçilere bir sezonda yaklaşık 1.5 milyon yevmiye ödeniyor, zeytin ve zeytinyağı tesislerinde ise ortalama 15’er kişi istihdam edildiğini düşündüğünüzde yıllık yaklaşık 3 milyonu aşkın yevmiye dağıtımı sözkonusu oluyor. Bu sayede zeytincilik sektörünün Akhisar’a bıraktığı katma değeri arttırıyor” şeklinde konuştu.
4. Akhisar Zeytin Hasat Şenliği’nde Ballıca’da zeytinler dalından hasat edildikten sonra sofralık zeytin işleme tesisinde ve zeytinyağı fabrikasında geçtiği işlemler gözlemlenecek.
14 Ekim 2012 Pazar günü ise Akhisar Zeytin Hasat Şenliği’ne katılan konuklar adına birer zeytin fidanı dikimi ve Akhisar’ın zeytin bahçelerinin havadan keşfinin yapılacağı helikopter gezisi düzenlenecek.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.