ABD'nin Anti-Damping Soruşturmaları Can Sıkıyor
Türk çelik sektörü, uzun zamandır ABD tarafından başlatılan Anti-Damping soruşturmalarıyla boğuşuyor. Davanın birisi karara bağlanmadan diğeri açılıyor. Bunun arkasında ABD’li üreticilerin Türk çelik ürünlerini bir tehdit olarak görmesi yatıyor diyebiliriz. Son olarak ABD Ticaret Bakanlığı, “Demir ve…
Türk çelik sektörü, uzun zamandır ABD tarafından başlatılan Anti-Damping soruşturmalarıyla boğuşuyor. Davanın birisi karara bağlanmadan diğeri açılıyor. Bunun arkasında ABD’li üreticilerin Türk çelik ürünlerini bir tehdit olarak görmesi yatıyor diyebiliriz. Son olarak ABD Ticaret Bakanlığı, “Demir ve Alaşımsız Çelikten Çubuklar” için başlattığı Anti-Damping soruşturmasının ön sonucunda Türk çelik sektörü şirketlerinden birinde düşük oranda damping-marjı tespit etti. Ayrıca ABD, Türkiye’den gelen OCTG borularına ilişkin açtığı telafi edici vergi soruşturmasına ilişkin ön kararında Türk şirketlerinin devlet desteği aldığı görüşüne vardı. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından ülkemiz ve Meksika menşeli “Demir ve Alaşımsız Çelikten Çubuklar” ithalatına karşı 4 Eylül 2013 tarihinde bir Anti-Damping (AD) ve telafi edici vergi soruşturması başlatılmıştı. 19 Şubat 2014 tarihinde alınan resmi yazıda ABD Ticaret Bakanlığı devlet sübvansiyonu ile ilgili soruşturmanın ön sonuçlarını açıklamış ve örneklemeye konu olan firmalar için de sübvansiyon oranlarını “de minimis” (önemsiz, yüzde 0) bulmuştu. ABD’nin aynı ürünler için başlattığı Anti-Damping davası için ise karar 18 Nisan 2014 tarihinde imzalandı. Türk şirketlerinden Habaş için yüzde 0 damping marjı bulunurken İçdaş için yüzde 2,64 oranında düşük bir marj tespit edildi. Meksika şirketlerinde ise yüzde 10,66 ila 66,7 oranlarında damping marjı olduğu kararına varıldı.
Türk Boru Üreticilerine Geçici Vergi Getirildi
Türk çelik sektörünün diğer ihracat kalemleri arasında yer alan OCTG borular için; ABD Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre Türk çelik boru üreticilerinden Borusan’ın Erdemir’den aldığı coil/rulo fiyatının piyasa fiyatlarından düşük olması ve Erdemir’in devlet kontrolünde olduğuna hükmedilmesi sonucu Borusan şirketine yüzde 25.76 oranında ve Tosçelik şirketine ise yüzde 1.67 oranında geçici vergi konulmasına karar verdi.
Bundan sonraki dönemlerde de muhtemel birçok Anti-Damping soruşturmasıyla uğraşacağımız aşikar… Sektör olarak bu davalara hazırlıklı olmalıyız.
Sevgiyle kalın…
Mustafa ASLAN
Genel Koordinatör
[email protected]