Çelik ve Otomotiv Piyasalarının Geleceği
Küresel Krizin başlangıcından bu yana tam 30 ay geçti. İşler yavaş yavaş düzelmeye başladı. Hatırlarsanız, o zamanlar, işlerin 2011’in ilk yarısında düzelecek diyorduk. Dediğimiz olmaya başladı. Ancak, yine de dönemsel sıkıntılar yaşanmaktadır. Otomotiv Otomotiv sektörü, Avrupa’daki tüm olumsuzluklara…
Küresel Krizin başlangıcından bu yana tam 30 ay geçti. İşler yavaş yavaş düzelmeye başladı. Hatırlarsanız, o zamanlar, işlerin 2011’in ilk yarısında düzelecek diyorduk. Dediğimiz olmaya başladı. Ancak, yine de dönemsel sıkıntılar yaşanmaktadır.
Otomotiv
Otomotiv sektörü, Avrupa’daki tüm olumsuzluklara rağmen, olağanüstü bir gelişme kaydediyor. İç tüketim artarken, ihracat rakamlarımız da olumlu seyrine devam ediyor. Karsan, New York Taksi ihalesini beklerken, Hyundai Türkiye’de yeni yatırımlara hazırlanıyor. Yan sanayi yeni yatırımları telaffuz ediyor. Yani, uzun lafın kısası otomotiv iyi gidiyor.
Grafikten görebileceğiniz gibi, üretim 2010 yılında, 2008 rakamlarını yakalamak üzere. İhracat, Avrupa’daki borç krizi nedeni ile hala 17 daha düşüktür. Ancak, yerli tüketim 44 artış göstererek toplam üretimi kriz öncesi seviyelere taşımıştır.
Sac
Sac piyasalarında bugünlerde yaprak kıpırdamıyor. Sıcak sac fiyatları, üreticilerin tüm gayretlerine rağmen düşüyor. Geçen hafta 830 USD civarında olan siyah sac, bu hafta 790 – 800 USD’den müşteri bulabilmektedir. Soğuk sac arzındaki azlık nedeni ile, DKP sacın fiyatları 10 dolar artışla 940-950 USD civarındadır. Bir haftada yaşanılan en büyük düşüş ise galvanizli sacda meydana gelmiştir. 0,50 mm galvanizli sacın fiyatı 40 USD inişle, 960-970 USD’ye kadar gerilemiştir. Çolakoğlu ve Erdemir’in fiyatları 800 USD’nin üstünde tutma gayreti, zayıf talebe kurban gitmiştir.
Uzun mamul
Benzer durumu uzun mamullerde de görüyoruz. İnşaat demirine olan talebin hem iç piyasada, hem de dış piyasalarda düşük seyretmesi nedeni ile, fabrikalar üretim programlarını doldurabilmek için fiyatları indirmeye başlamışlardır. İnşaat demiri 20 USD düşüşle 680-685 USD’ye, filmaşin 15 USD düşüşle 690-695 USD’ye inmiştir. Normalde kütük satmak istemeyen fabrikalar, şimdi kütük tekliflerini 630-635 olarak belirlemişlerdir.
Grafikten de görebileceğiniz gibi, uzun süre dengede giden fiyatlar, geçen Kasım ayından itibaren artışa geçmişti. Bu artışı destekleyen bir talep artışı yoktu. Üreticilerin maliyet artışları nedeni ile fiyatları yukarı çekmesinden ibaret bir hareketlilik yaşanmıştı. Ancak, Şubat başından itibaren tüm kalemlerde aşağı yönlü bir fiyat düzeltmesi olduğunu görebiliyoruz.
Bundan sonra sorulacak önemli sorular şunlardır:
- Otomotivin geleceği nedir?
Otomotiv sacı fiyatları, talebi takiben nasıl bir artış izleyecek?
Otomotiv’deki teknolojik gelişmeler sac tüketimini nasıl etkileyecek?
Elektrikli araçların kaputunun altında hangi yan sanayiler için gelecek var, kimler yok oluyor?
- Sac piyasalarının geleceği nedir?
Fiyatlar, yine kriz öncesinde olduğu gibi, 1200-1300 USD seviyelerini görebilecek midir?
Üreticilerin fiyat artış talepleri piyasada kabul görecek mi?
Fiyatlarda bir çöküş bekleniyor mu?
- Uzun mamul piyasalarını 2011’de ne bekliyor?
Kuzey Afrika pazarını ikame edebilecek yeni pazarlar nereleridir?
Ortadoğu, Avrupa ve ABD pazarları 2011’de ne vaat ediyor?
Güneydoğu Asya pazarları 2011’de ne sunabilecektir. Riskler nelerdir?
İşte bu sorulara verilecek cevaplar, kısa-orta ve uzun vadede plan yapmanızı kolaylaştıracaktır.
İşlerinizi planlayabilmeniz ve akılcı yatırım planları yapabilmeniz için, Nisan ayında 2 çok önemli konferans düzenliyoruz. Yukarıdaki soruların cevaplarını bulabileceğiniz bu konferanslar dizisine sizi davet ediyoruz.
19 Nisan 2011 Çelik Konferansı www.flatsteelmarket.com
20 Nisan 2011 Otomotiv Konferansı www.autoconference.net
Konferansı düzenleyenler, İngiltere’den Our Metals, Rusya’dan Rusmet ve Türkiye’den SteelTurk’tür.
Her iki konferans da 5 yıldızlı POLAT RENAISSANCE HOTEL’de gerçekleşecektir. Rusya ve Doğu Avrupa’dan katılacak pek çok yan sanayicinin yanı sıra, Türkiye’den de katılım büyük olacaktır.
150 kişinin katılacağını düşündüğümüz bu konferanslar dizisine katılabilmek için lütfen Serhat Şahin Bey’i arayınız: 0532 293 9700
Konferansları TAYSAD (Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği) desteklemektedir.
Can Komar
4 Mart 2011
İstanbul