Çinin demir cevheri ithalatı Ağustos ayında azaldı
Dünyanın en büyük alıcısı Çin’in demir cevheri alımları Ağustos ayında bir önceki aya göre 13 bir önceki yıl aynı döneme göre ise 10 gerileyerek 44,6 milyon ton olarak gerçekleşti. 13 son yedi ayda yaşanan en büyük aylık gerileme oranı oldu. Düşüşün nedeni olarak çelik üretiminde görülen yavaşlama ve…
Dünyanın en büyük alıcısı Çin’in demir cevheri alımları Ağustos ayında bir önceki aya göre 13 bir önceki yıl aynı döneme göre ise 10 gerileyerek 44,6 milyon ton olarak gerçekleşti. 13 son yedi ayda yaşanan en büyük aylık gerileme oranı oldu. Düşüşün nedeni olarak çelik üretiminde görülen yavaşlama ve Hindistan’dan olan ihracatın azalması öne çıkıyor. İnşaat sektöründen gelen talebin yavaşlamasıyla Nisan ve Temmuz ayları arasında Çin’de çelik fiyatları 17’ye kadar değer kaybetti. Buna istinaden ülkenin çelik fabrikalarının 40’ının bakımda olduğu veya üretimlerini yavaşlattığı belirtiliyor. Üretimin azalmasındaki diğer bir faktör ise, hükümetin hava kirliliğine sebebiyet verdikleri gerekçesi ile eski teknolojiye sahip çelik fabrikalarını kapatması veya bu türden fabrikaların enerji kaynaklarını kısması.
Hindistan demir cevheri ihracatı azalma eğiliminde
"Mart ayında başlayan içinde bulunulan mali yılda Hindistan demir cevheri ihracatının geçen yıla göre 25-30 düşebileceği belirtiliyor. Geçen mali yılda ülke 117 milyon ton demir cevheri ihracatı gerçekleştirmişti. Bu olumsuz beklentinin en önemli nedeni yasa dışı madencilik faaliyetleri nedeni ile Karnataka Eyaletine uygulanan ihracat yasağı. Buna paralel olarak, geçen yıl 226 milyon ton demir cevheri üretimi gerçekleştiren ülkenin üretimin de 22 azalabileceği tahmin ediliyor. Son haftalarda Çin’den olan Hindistan demir cevherine talebin de azalması söz konusu. Nisan – Temmuz periyodunda 4,6 artan Çin’e olan demir cevheri ihracatı Temmuz ayında geçen yıl aynı döneme göre 28 azaldı. "
Hindistan kömür ithalatının 2020 yılına kadar üç kat artması bekleniyor
"Hindistan kömür ithalatının 2020 yılına kadar üçe katlanarak yıllık 250 milyon tona ulaşacağı tahmin edilyor. Ülkenin halihazırda yıllık kömür ithalatı 80-100 milyon ton civarında değişiyor.
Hindistan gelecek 10 yılda enerji üretim kapasitesini 100.000 MW artırmayı planlıyor. Bu artış büyük ölçüde yeni kurulacak termik santraller yoluyla yapılacak.
Ülke kömür ihtiyacını çoğunlukla G.Afrika, Avustralya ve Endonezya’dan karşılıyor. Özellikle G.Afrika’dan olan ithalatın önemli oranlarda artacağına kesin gözüyle bakılıyor. En son Temmuz ayında G.Afrika’dan Hindistan’a olan kömür satışı bir önceki aya göre 74 artmıştı."
Geçen ay G.Afrika’dan Asya’ya kömür satışı düştü, Avrupa’ya olan satışlar ise arttı
"Ağustos ayı rakamlarına göre G.Afrika’dan Asya’ya olan kömür satışı bir önceki aya göre düşerken Avrupa’ya olan satışlar ise arttı. Asya’nın bu ülkeden Ağustos ayı kömür alımı Temmuz ayına göre 1 düşerek 4,47 milyon ton olarak gerçekleşti. Asya alıcılarından Japonya ve G.Korenin Ağustos’ta alımlarını artırdığı ancak Hindistan ve Çin’in alımlarınıa azalttığı görülüyor. 1998 yılından bu yana en kötü sel felaketini yaşayan Çin’de hidro elektrik enerji üretimi artınca termik santrallere olan ihtiyacın azaldığı belirtiliyor.
Avrupanın G.Afrika’dan Ağustos ayında gerçekleştirdiği kömür ithalatı ise Temmuz ayına göre 63 arttı. Avrupa ülkeleri bu yıl içerisnde G.Afrika’dan 5,8 milyon ton kömür alımı yaptı. Asyanın 8 aylık kömür alımı ise 29 milyon ton oldu.