İmalat Sanayindeki Makine ve Teçhizat Teslimlerinde KDV İstisnası
Değerli Okurlar, 7103 Sayılı Vergi Kanunları İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 39.maddeye göre imalat sanayinde bazı makine ve teçhizat teslimleri katma değer vergisinden istisna tutulmuştur.…
Değerli Okurlar,
7103 Sayılı Vergi Kanunları İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’na eklenen geçici 39.maddeye göre imalat sanayinde bazı makine ve teçhizat teslimleri katma değer vergisinden istisna tutulmuştur. Katma değer vergisi ödemeden makine ve teçhizat alabilmenin usul ve esasları şöyledir:
-KDV mükellefi olmak ve Sanayi Sicil Belgesine sahip olmak gerekmektedir.
-İstisna sadece yeni makine ve teçhizat teslimlerine uygulandığı için teslime konu olacak makine ve teçhizatlar kullanılmamış olmalıdır. Aksam, parça, aksesuar ve teferruatlar istisna kapsamında değildir.
-Satın alınacak makine ve teçhizat imalat sanayinde kullanılmalıdır. Hangi makine ve teçhizatların katma değer vergisinden istisna edileceği ile ilgili liste 30/04/2018 Tarihli ve 2018/11674 Sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenmiştir.
-İstisnanın son uygulanma tarihi 31/12/2019’dur.
-İstisna kapsamında alınan makine ve teçhizat, teslim tarihini takip eden takvim yılının başından itibaren 3 yıl içinde; imalat sanayi dışında kullanılamaz, elden çıkarılamaz veya kiralanamaz. Aksi bir durumun söz konusu olması halinde zamanında alınmayan vergi alıcıdan, vergi zıyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecektir.
-Söz konusu istisnadan yararlanmak için sanayi sicil belgesi ile birlikte KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine müracaat edilmelidir. Vergi dairesi tarafından uygun bulunması halinde mükellefçe beyan edilen makine ve teçhizat ile sınırlı olmak üzere istisna belgesi verilir. Alıcı, vergi dairesinden almış olduğu bu belgenin onaylı bir örneğini satıcıya verir. Satıcı, belgeyi 5 yıl süre ile saklamak zorundadır.
-İstisna kapsamındaki satışı yapan firma düzenlediği faturada makine ve teçhizatın cinsi ile GTİP numarasını belirtmelidir. Ayrıca istisna belgesinin ekindeki ilgili bölüme fatura tarihi, numarası, satılan malın miktarı ve tutarını belirterek onaylamalı ve bir örneğini almalıdır.
-Makine ve teçhizatın ithalat yoluyla temin edilmesi halinde ise, istisna belgesi gümrük idaresine ibraz edilecektir.
-İstisna belgesinin süresi bittiğinde vergi dairesine ibraz edilerek kapattırılması gerekmektedir.
-İstisna belgesi olmadan satış gerçekleşirse ziyaa uğratılan vergi, ceza, zam ve faizlerden satıcı ile alıcı müteselsilen sorumlu olacaklardır. Ancak sonradan alıcının ilgili düzenlemelerde belirtilen şartları taşımadığı ya da şartların daha sonra ihlal edildiğinin tespiti halinde, ziyaa uğratılan vergi ile buna bağlı ceza, faiz ve zamlar, kendisine teslim veya hizmet yapılan alıcıdan aranacaktır.
-İstisna uygulanan işlemler nedeniyle imalatçı firmanın (satıcının) katlandığı/yüklendiği KDV söz konusu firma tarafından indirim konusu yapılabilir. İndirim yolu ile giderilemeyen KDV’nin mahsuben veya nakden iadesi istenebilir.
-Mahsuben iade talebi ve 5.000 TL’yi aşmayan nakden iade talebi vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilecek olup nakden iade talebinin 5.000 TL’yi aşması halinde aşan kısmın iadesi, vergi inceleme raporu veya YMM raporuna göre mümkün olacaktır. Teminat verilmesi halinde ise iade talebi yerine getirilecek ve teminat, vergi inceleme raporu veya YMM raporu sonucuna göre çözülecektir.