ISO 500 Listesinde Hurda ve TANAP Etkisi
Her yıl İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2015 listesi açıklandı. Bu 500 şirketin içerisinde 40’a yakın demir çelik firması yer aldı. Türkiye’nin Otomotiv’den sonra en etkin sektörü olarak kabul edilen demir çelik sektörünün, ISO 500 listesinde yüzde…
Her yıl İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2015 listesi açıklandı. Bu 500 şirketin içerisinde 40’a yakın demir çelik firması yer aldı. Türkiye’nin Otomotiv’den sonra en etkin sektörü olarak kabul edilen demir çelik sektörünün, ISO 500 listesinde yüzde 10’luk pay dahi alamamış olması oldukça düşündürücü… Özellikle 2014 yılına göre ISO 500’deki etkinliği azalan sektörün bu duruma gelmesinin birçok sebebi var… Bunları daha evvelki yazılarımızda çokça gündeme getirip sizlerle paylaşmıştık zaten…
ISO 500 Listesinde Hurda ve TANAP Etkisihttps://t.co/SCbtys7y2Z pic.twitter.com/3tG4xsfY2s
— Demir Çelik Sektörü (@celiksektoru) 23 Haziran 2016
Ortaya çıkan bu olumsuz tabloya rağmen listedeki yerini koruyan ve hatta basamak atlayan firmalarımız da yok değil… Erdemir ve İsdemir; entegre tesise sahip olmanın getirdiği avantajla yerlerini 1 -2 basamak eksi ve artıyla korudular. Yine Kardemir, Yolbulan Baştuğ, İzmir Demir Çelik ve Diler Demir de hemen hemen bulundukları sırayı koruyan şirketler arasında yer aldılar. Borçelik, MMK Metalurji, Kaptan Demir Çelik, Erdemir ÇSM, Tatmetal, Kerim Çelik ve İlhan Demir Çelik gibi firmalar ise listede yükseldiler. Özellikle 2014 yılında 170’inci sıradayken 2015 yılında 125’inci sıraya yükselen Tatmetal’in başarısı dikkatlerden kaçmadı.
“Spiral Kaynaklı Çelik Boru Üreticilerinin Başarılı Olduğunu Düşünüyorum”
Listede dikkat çeken bir diğer husus ise spiral kaynaklı çelik boru üretimi yapan firmaların yükselişi ve 2014 yılında listede yer almayan şirketlerin 2015 listesine dahil olması… Noksel, Yücel Boru, Erciyas Çelik Boru gibi firmalar listede önemli düzeyde yükselirken, Ümran Çelik Boru da 2015 listesine girmeyi başardı. Boru firmalarının yükselişinde TANAP projesinin önemli bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte navlun maliyetlerinden ötürü Çin’in bölgemizdeki spiral kaynaklı çelik boru pazarına girememesi de sektörün karlılığını korumasına katkı sağlıyor. Yakın coğrafyadaki petrol ve doğalgaz rezervlerinin zengin olması ve Avrupa ülkelerinin bu konuda dışa bağımlılığı, bölgemizdeki ülkelerde altyapı projelerinin yetersizliği sebebiyle; spiral kaynaklı çelik boru pazarının önümüzdeki yıllarda sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum. Bu sektördeki firmaların da proje ve yatırımlarını akıllıca yönettikleri kanaatindeyim.
“Cevher ve Hurda Fiyatlarındaki Makas Kapanmazsa, ISO 2016’da Daha Vahim Bir Tablo Ortaya Çıkabilir”
Demir çelik sektörüne dönecek olursak; cevherden üretim yapan firmalar pozisyonlarını korurken; hurdadan üretim yapan birçok firmanın liste dışı kaldığı, birçoğunun da sıralamada gerilediği göze çarpıyor. Cevher-hurda fiyatları arasındaki makas açıklığı aynı şekilde devam ederse ISO 2016’da daha vahim bir tabloyla karşılaşacağımızı tahmin ediyorum.