OSB’ler ve Türkiye gerçeği
Geçtiğimiz ay, Holiday Inn Airport Hotel’de Sivaslı Sanayici ve İşadamları Grubu Derneği’nin organize ettiği kahvaltılı toplantıya; Sivas’ın önde gelen sanayicileri ve işadamlarıyla birlikte Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de katıldı. Dernek Başkanı İsmail Gülle’nin önderliğinde düzenlenen toplantının…
Geçtiğimiz ay, Holiday Inn Airport Hotel’de Sivaslı Sanayici ve İşadamları Grubu Derneği’nin organize ettiği kahvaltılı toplantıya; Sivas’ın önde gelen sanayicileri ve işadamlarıyla birlikte Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de katıldı. Dernek Başkanı İsmail Gülle’nin önderliğinde düzenlenen toplantının kapsamı oldukça genişti fakat bir konu özellikle dikkatimi çekti. Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım; konuşmasını yaparken, Sivas OSB içerisinde artık yer kalmadığını, tam doluluğa ulaştığını ve ikinci OSB’nin bir an evvel Sivas’a kazandırılması gerektiğini dile getirdi. Hatta ikinci OSB’nin kurulacağı araziyi belirlediklerini, kamulaştırma bedeli olarak 8 milyon TL’ye ihtiyaç duyduklarını belirtti. Şaşırdım açıkçası… Bir yandan da sevindim. Anadolu’da bir OSB tam kapasiteyle dolmuş ve ikincisine ihtiyaç duyuluyor. Umarım diğer şehirlerimiz de aynı durumdadır diye düşünürken; Bakan Ergün’ün Başkent OSB İdari Binası’nın açılışında yaptığı konuşma gerçeğin öyle olmadığını ortaya çıkardı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, popülist amaçlarla OSB kurulmasına izin vermediklerini ifade ederek, doğru yerlere ve potansiyeli olan yerlere OSB kurduklarını söyledi. Anadolu'nun bazı yerlerinde atıl OSB'lerin bulunduğunu belirten Ergün, "OSB'lerin altyapısını yapmışız, elektriğini götürmüşüz, kanal yapmışız, ama potansiyel yok. Orada yatırımcıyı başka açılardan cezp edecek potansiyel olmadığı için henüz tek bir yatırımcının olmadığı bazı OSB'lerin olduğu bölgelerimiz de var maalesef" dedi. Bir yanda Sivas ikinci OSB’ye ihtiyaç duyarken, diğer yanda OSB’ler atıl bir şekilde bekliyor. Milyonlarca lira harcanarak kamulaştırma yapılıyor, Bakan’ın dediği gibi altyapı çalışmaları, yolları hazır hale geliyor ama içerisinde faaliyet gösterecek yatırımcı bulunamıyor. Bazı OSB’ler ise amacının dışında kullanılıyor. Metal işleme yapılması gereken yerler tavuk depolarına çevriliyor. Sanayicilerimizin bu konuda yetkili makamları doğru yönlendirmeleri, ihtiyaca yönelik yatırım yapılması için mücadele etmeleri lazım… Bununla birlikte OSB içerisinde faaliyet göstermenin, yatırım yapmanın avantajlarını iyi araştırmaları gerekiyor.
Kuzey Afrika, Domino Etkisi ve Demir Çelik İhracatı…
Mısır, Libya ve Yemen uzun mamul ihracatı açısından önem taşıyan ülkelerdi. Özellikle Libya ve Yemen’e 1 milyon ton/yıl’a yakın ihracat yapılıyordu. Şu anda her şey durmuş durumda ve ihracatçı kara kara düşünüyor. Sorun sadece bu ülkelere olan ihracatın durmuş olması değil, domino etkisinin Suudi Arabistan, BAE, Kuveyt ve Bahreyn gibi ülkelere ulaşması… Bu ülkelerde de demokratikleşme () adına ayaklanmalar başlarsa, uzun mamul ihracatı yarı yarıya durma noktasına gelecektir. Biran evvel bu ülkelerde sükûnetin oluşmasını ve ihracatların yeniden başlamasını temenni ediyoruz. Sevgiyle kalın…