POSCO Assan TST’nin temeli atıldı
Güney Koreli Pohang Iron and Steel Company (POSCO), Kibar Holding ve Daewoo International ortaklığıyla Kocaeli - Alikahya Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacak yassı paslanmaz çelik soğuk haddeleme tesisinin temel atma töreni gerçekleştirildi. Geçtiğimiz Aralık ayında 350 milyon dolarlık…
Güney Koreli Pohang Iron and Steel Company (POSCO), Kibar Holding ve Daewoo International ortaklığıyla Kocaeli - Alikahya Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacak yassı paslanmaz çelik soğuk haddeleme tesisinin temel atma töreni gerçekleştirildi. Geçtiğimiz Aralık ayında 350 milyon dolarlık bu yatırımın kararını alan POSCO, Mayıs 2013 yılında üretime geçecek olan tesisle bin kişiye istihdam sağlayacak. Temel atma törenine Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bilim ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kibar Holding Yönetim Kurulu ve Posco şirketinin yetkilileri katıldı. Yapılan bu yatırım; ülke sanayisi ve ülke ekonomisi için büyük önem arz ediyor. Yapılacak olan bu soğuk haddeleme tesisinin yerine sıvı çelikten üretim yapan bir paslanmaz çelik fabrikasının kurulmasını temenni ederdik fakat bu yatırım da ülkemiz için çok faydalı olacak. Bu tesis, belki de sıvı çelikten üretim yapacak olan bir fabrikanın kurulmasını kolaylaştıracak. Kim bilir? Bekleyip göreceğiz.
“Başbakanla görüştükten sonra karar verdik”
Temel atma töreninde söz alan POSCO CEO’su Chung Joon-Yang, tesisin Türkiye’deki en büyük G. Kore yatırımı olduğuna dikkat çekerek, üretim kapasitesinin Doğu Avrupa, Orta Doğu, Bağımsız Devletler Topluluğu vb. komşu ülkelerin taleplerine de yanıt verecek kapasiteye sahip olacağını dile getirdi. 2014 yılı itibarı ile Türkiye ve komşu ülkelerinin paslanmaz çelik talebinin toplam 800 bin tonu aşmasının beklendiğini belirten Chung Joon-Yang, Kasım 2010’da Güney Kore’de gerçekleşen G-20 toplantıları sırasında Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından düzenlenen bir toplantıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeleri sonucu yatırım kararı aldıklarını hatırlattı…
Kibar Holding CEO’su Ali Kibar ise ülkemiz dünya çelik üretiminde 10. sırada olmasına rağmen yurt içinde entegre bir paslanmaz çelik tesisinin bulunmamasının bu yatırımın yapılması kararında etkili olduğunu belirtti. Türkiye'de kişi başına düşen yıllık paslanmaz çelik tüketiminin 4, 2 kilogram olduğunu, gelişmiş ülkelerde bu oranın 18 kilograma kadar çıktığını belirten Kibar, bu oranı yakalayabilmek için yassı paslanmaz çelik üretiminin gerçekleştirilmesinin büyük önem arz ettiğini söyledi.
Demir Çelik Store Dergisi olarak yakından takip ettiğimiz temel atma töreninin ayrıntılarını dergimizde bulabilirsiniz.
Ekonomik verilerde sorun yok
Euro bölgesinin S.O.S verdiğine önceki sayılarımızda değinmiştik ve Türkiye’nin bu durumdan çok etkilenmeyeceğini belirtmiştik. Ardı ardına yapılan açıklamalar ve Euro bölgesindeki etkin ekonomistlerin Türkiye’ye yönelik dizdiği methiyeler bizleri haklı çıkartmaya devam ediyor. Yatırımlara devam ettiğimiz ve üretimi sürdürdüğümüz sürece büyümeye devam edeceğiz…
Sevgiyle kalın