Sektörel Yayınlar ve Türkiyede Sektörel yayıncılık Üzerine
Sektörel Dergiler Nedir ?Sektörel Yayınlar Nedir ? Genel olarak sadece bir sektörü irdeleyen ve hedef kitlesi sadece yayın yaptığı sektörle ve Hizmet verdiği sektör sanayisi ile sınırlı olan dergi, gazete, (internet sitesi, televizyon Dijital dergi web tv) gibi yayınlara sektörel yayın denir. Sektörel…
Sektörel Dergiler Nedir ?Sektörel Yayınlar Nedir ?
Genel olarak sadece bir sektörü irdeleyen ve hedef kitlesi sadece yayın yaptığı sektörle ve Hizmet verdiği sektör sanayisi ile sınırlı olan dergi, gazete, (internet sitesi, televizyon Dijital dergi web tv) gibi yayınlara sektörel yayın denir. Sektörel alanlarda Sektörel Yayıncılık yapan medya kuruluşlarına da Sektörel Yancılar denir.
Örnek sadece Demir Çelik sektörüne yayın yapan Demir Çelik Store dergisini gösterebiliriz. Dergi sadece Demir Çelik sektöründe Çeliği üreten ve Çeliği alıp yarı mamul haline getirip satışını yapan firmaların reklam ve haberini yapmaktadır. Aslında Demir Çelik Dergisi sadece Demir Çelik Sektörünü ilgilendiriyormuş gibi görünse de genelde sektörün üçayağı vardır.
1.Çeliği Üreten
2.Çeliği Alıp Satan veya yarı mamul haline getirip üretici firmaya satan
3.Nihai ürünü üreten firma; Bunlar makine üretimi, kap kacak, gemi, İnşaat, otomobil, Savunma sanayi vs…
İlk üç madde dışında bir başka maddeden daha bahsetmek gerekir aslında, Bu üç maddeyi kapsayan üretimin yapılması için gerekli Finans, Enerji,Makine, İstihdam, Servis, Yedek Parçalar ve otomasyonlardır… Yayıncı bu alanı da gözetmek durumundadır. Yani Birincisi Demir Çelik üreten ve satan firmalar ikincisi ise Demir Çelik kullanan imalatçı firmalar üçüncü boyutu ise bu ana sektörlerin Çalışmasını- işlemesini sağlayan firmalar ki bunlar onlarca sektörden oluşan yan sanayi firmalarıdır. Örneğin çeliği işleyen ürüne dönüştüren Metal İşleme makinaları veya Demir Çelik Üretiminde ve mamul üretimine geçiş deki diğer yan sanayi ürünleri ki sektörel yayıncılık bu üç durumunda gözetmek durumundadır.
Çeliği Üreten, satan firmalar satış yaptığı ürünleri alıcı imalatçı firmalara ürünlerin avantajlarını özelliğini sunarken, alıcı imalat yapan üretici firmalarda Demir Çelik kullandığı alanlarda doğru ürünü nasıl daha ekonomik şartlarsa sürdürülebilir şekilde alırımın yollarını aramaktadır. Sektörel yayınlar bu devrede ortaya çıkar ve Alıcıyla, üretici arasında köprü görevi görür. Demir çelik firması ürünlerini Sektörel Yayınlara Reklam ve haber yaparak imalatçı firmaya tanıtır. İmalatçı alıcı firmalar ise doğru ürünün doğru zaman da daha rekabetçi ve ekonomik şartlarda ürüne ulaşmak için dergileri takip eder yeni ürünleri tanırlar ihtiyaçları doğrultusunda karar verirler… Sektörel yayıncılar da dağıtımını buna göre düzenler.
Firmalar Sektörel derginin ilgili sektörün uzmanı olduğundan çıkan haber ve makalelerde konunun uzmanlarınca değerlendirmelerinden dolayı konu üzerinde daha etkin ve daha doğru bilgiyi dergiler aracılığıyla daha öz ve net olarak alırlar yeni çıkan ürünler hakkında bilgi sahibi olur. Rakipleri ve sektörün dünyadaki gelişimi hakkında bilgi edinmiş olur. Buradan sektörel yayınların sadece firmaları tanıtması dışında Firmalara daha ekonomik şartlarda reklam ve haber yaparak sektörün-pazarın gelişmesinde doğru bilgi üretilmesinde stratejik bir unsuru olduğunu söyleyebiliriz.
Dergi dağıtımını Türkiye genelindeki üretici-satıcı firmaların dışında özellikle Demir Çelik kullanan firmalara gönderilmesi gerekir. Sektörel dergiler aracılığıyla Çeliği üreten satan firma ile nihai mamul yapan firmalar ve aracı kurumlar birbirlerini pozitif olarak dönüştürler.
Sonuç olarak Sektörel yayın, ülke ekonomisine ve hizmet verdiği sektöre, Hedef Kitleye ‘doğrudan’ katkı üretir, sektörü büyütür reklam veren firmaların bilinirliğini artırır marka değerini yükseltir pazarlamasını ve satışını destekler.
Sektörel Dergilere reklam veren firmaları nasıl daha iyi tanıtır:
Dergi de yapılan bir haber aynı zamanda derginin web sitesinde yayınlanır. Ayrıca sektörü ilgilendiren destek amaçlı alınmış Ajansın diğer web sitelerinde yayınlanır. Örneğin; Demir Çelik Store Dergisini ela alacak olursak derginin web sitesi www.demircelikstore.com dur. Diğer siteleri ise www.steel.com.trwww.metal.com.trwww.demircelik.com.trdir. Reklam tanıtımları ise bu sitelerin referanslar bölümünde linklilogolar eklenerek dergiye verilen bir haber veya reklamla etkinliği daha da artmış olur. Yayınlanan Sektörel dergiler ilgili web siteleri üzerinden E-dergi olarak ücretsiz okunur. Mobil Uygulamayla Cep telefonlarından takibi sağlanır.Sosyal medyada sayfalar açılır. Sektörel dergi ilgili firmalara mailing yapılarak firmalara tam destek olunur. Böylece firma hem sektörünün dergisine reklam vermiş olur hem de ücretsiz internette kendi sektörlerinde yer almış olurlar. Sektörel yayınları hazırlayan ajanslar sektörü ilgilendiren çeşitli fuarlara Konferanslara katılarak dergilerini ve müşterilerini hedef kitleyle buluşturur.
Sektörel Yayıncı Firmada Aranan Şartlar:
Önce sektörel derneklere üye olmak durumundadır. Ulusal olmalıdır. İyi bir dergi markası olmalı sektörü tam kapsamalıdır. Sektörel yayıncılar yayın yaptıkları sektör hakkında deneyim sahibi olması gerekir. Oturmuş donanımlı bir kadroya sahip olmaları gerekir. İyi muhabirleri iyi grafik tasarımcıları sektörü tanıyan iyi bir satış ekibi olması gerekir. Türkiye genelinde en iyi dağıtım yapan kurye ve kargolarla çalışması şarttır. İyi bir matbaası ve iyi bir tiraja sahip olması gerekir. Dergilerin dağıtımları ismen işletmelerde karar alıcılara ve sektör aktörlerine ulaştırılması gerekir. Sektörel şirkette reklam satış, Haber, Grafik işleri ayrı birimlerce koordineli olarak yapılır. Sektörel şirkettin 15 kişiden fazla kadrolu elamanı olmalıdır. ve şubeleri ve temsilcilikleri de bulunmalıdır.
Reklam veren firmaların uzak durması gereken sektörel yayıncılar ise şunlardır:
Kurumsallaşmamış ajans ve dergiler: Ucuza reklam yapanlar aslında reklam yapamazlar. Bu tür şirketler ne istenilen anlamda yayıncılık yaparlar ne de dergileri bastırıp dağıtırlar. Ucuza reklam yapan Şirketin ve derginin işi bilen bir kadrosu yoktur. Hatta çalışanı yoktur. Haberleri internet sitelerinden COPY PASTE yaparlar. Dergiyi yüksek tirajda bastırıp dağıtacak ekonomik gücü yoktur. Bunlar sektörleri de bilmezler ahbap çavuş ilişkisinde reklam alır reklam aldığı firmalara üç-beş de reklam veren firmaların tanıdıklarına dergi gönderirler.
Bazı fuarlara barter yaparak ücretsiz katılırlar maalesef fuar şirketleri de bu duruma ses çıkarmaz fuara katılan firmalara çok sayıda dergiye reklam verdiklerinin reklamını yaparlar.
Bu dergilere reklam veren firmalar da küçük reklam bütçesiyle bütçelerini tutturmuş olurlar. Reklamı ucuza yaptıran reklam sorumlusu da patronun gözüne girer…
İletişim Mezunları Muhabirler:
Türkiye’de ne yazık ki iletişim fakültelerinde sektörel yayıncılıkla ilgili bir ders yok 5n1k öğretip mezun ediyorlar. Mezun olan öğrenciler 5N1K’yıda ne yazık ki kullanamıyorlar… İletişim mezunlarını dergilerimizde istihdam etmek üzere aldığımızda büyük şok yaşıyorlar. Sudan yeni çıkmış balıktan farkları olmuyor. Sektörü duymuşlar ama tekstili, otomotivi buna benzer güncel sektörleri biliyorlar onu da otomobile bindikleri için kot pantolon aldıkları için vs. Örneğin tekstil sektöründe bir kot pantolon, pantolon olana kadar nasıl bir süreçten geçti, bir otomobil hangi süreçlerden geçerek binilebilir bir araç haline geldi. Kaç sektörün çalışmasıyla oluştu Üretimde en çok avantaj ve dezavantaj etmenler nelerdir. Hangi teknolojiler hangi yöntemler kullanıldı kaç kişi bu sektörden ekmek yemektedir. Sektörün ülkemizdeki durumla gelişmiş ülkelerdeki durum nedir sektörün geleceği nedir. Sektörde ana aktörler kimlerdir. Bu durumu daha da geliştirebiliriz. Buradan anlaşılacağı gibi 5n1k yeterli olmamaktadır. Ulusal basında sektörel konularda uzmanlaşmış muhabirler ne yazık ki yok denecek kadar azdır. Sektörel tanımlar ve sektörü oluşturan konular hakkında muhabirler bilgi sahibi olamamaktadırlar. Fakültenin Hocaların ve müfredatın durumunu bilmiyorum tabi.
Devletin Sektörel Yayınlara Bakışı:
Sektörel yayınlar istihdam yaratmanın dışında daha öncede değindiğim gibi hem yayıncılık yaptıkları sektörü hem de ülke ekonomisini büyüten itici bir güçtür. Ne yazık ki cumhuriyet boyunca hiçbir teşvik ve destek alamadıkları gibi varda sayılmamışlardır. Sektörel yayıncılar aynı zamanda sektörel fuarcılığın doğuşunu sağlayan ülkemizin ve ürünlerimizin tanıtılmasında en önemli etkenlerden olmuştur. Devletimizden sektörel yayıncılığın maddi manevi desteklenmesi iletişim fakültelerinde de sektörel yayıncılığı bilen öğrencilerin yetiştirilmesini beklemekteyiz…
İlgili Konular: Sektör, Sektörel Bakış, Sektörel Yayınlar, Sektörel Dergiler, Sektörel Firmalar, Sektörel Listeler, Sektörel Analiz, Sektörel Eğitim, Sektörel Muhabir, Sektörel İletişim, Sektörel Fuarcılık, Sektörel Büyüme, Sektörel Gelişme, Sektörelİ hracat, Sektörel İthalat, Sektörel Portal, Sektörel Finans, Sektörel Yatırım, Sektörel İstihdam, Sektörel Dağılım, Sektörel Gelecek, Sektörsel…