Turizm, Ticaret ve Üretimde istihdam atağı
50 bin 733 müşterisi ve veritabanındaki 19 milyonu aşkın özgeçmiş sayısıyla 15 yıldır Türkiye’de istihdam piyasasının nabzını tutanKariyer.net’inaylık istihdam endeksi verilerinde göre Mart ayında yeni iş ilanları sayısında bir önceki aya göre %10; geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ise %4 oranında…
50 bin 733 müşterisi ve veritabanındaki 19 milyonu aşkın özgeçmiş sayısıyla 15 yıldır Türkiye’de istihdam piyasasının nabzını tutanKariyer.net’inaylık istihdam endeksi verilerinde göre Mart ayında yeni iş ilanları sayısında bir önceki aya göre %10; geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ise %4 oranında artış yaşandı. Kariyer.net’te Mart ayında toplam 15 bin 630 yeni iş ilanı yayınlandı. Yaklaşık 55 bin kişiye yeni iş fırsatı doğdu.
En çok iş imkanı Tekstil’de
2013’ün istihdam şampiyonlarından biri olan Tekstil, 2014’ün ilk aylarında da zirvedeki yerini koruyarak Mart ayında 1852 yeni iş ilanıyla en çok istihdam fırsatı sunan sektör oldu. Tekstil’i çok az farkla, 1822 iş ilanıyla Yapı takip etti. Üretim & Endüstriyel Ürünler ise 1396 yeni iş ilanıyla istihdamda ilk üçte yerini alırken yeni iş ilanı sayısıyla kendi rekorunukırdı.Mart’ta Sağlık’tan 1366, Turizm’den 1274, Bilişim’den 1247, Hizmet’ten1121, Ticaret’ten ise 930 yeni iş ilanı geldi.
Turizm, Üretim ve Ticaret rekor kırdı
Özellikle Ticaret, Üretim&Endüstriyel Ürünler ve Turizm; yeni iş ilanı sayısında Mart’ta rekor seviyeye ulaştı. Mart ayındaki genel %10 ortalamanın üzerinde artış sergileyen;%31’le Turizm, %16 ile Üretim, %27’le Ticaret, %23’le Gıda, %19 ile Perakende ve %17 ile Otomotivsektörleri öne çıktı. Turizm’deki artışı değerlendiren Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, “Ülkemizde daha çok yaz turizmiyle ivme kazanan Turizm sektörünün istihdam dinamikleri de bu dönemselliği yansıtır nitelikte. Kuruluşlar yaz sezonuna hazırlık için yılın ilk aylarında sitemizde iş ilanlarını yayınlamaya başlar, bahar aylarında da işe alımlarını tamamlayarak sezona hazır hale gelir. Bu yüzden Kariyer.net’te yayınlanan turizm iş ilanları, Ocak, Şubat, Mart ve bazen Nisan’ı kapsayan dönemde aylarında doruk noktasına ulaşır, diğer aylarda azalarak standart bir seviyede ilerler” yorumunu yaptı. Ticaret sektöründeki artışa da dikkat çeken Azoz, sektörün özellikle mağazacılık, e-ticaret ve ithalat–ihracat alanlarında personel ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Mavi yaka personel ihtiyacı artıyor
Tüm sektörlerden en çok talep edilen pozisyonlar içinde, satış temsilcisi ve mühendis ile bu pozisyonların yakın takipçisi muhasebe ilanları Mart ayında da ilk üçteki yerlerini korudu. Diğer yandan son dönemde en çok aranan ilk 10 pozisyon arasına giren mavi yaka pozisyonları Mart ayında da artmaya devam etti. Tekniker ve teknisyen pozisyonları yıllardır ilk 5’teki yerini koruyan mağaza müdürü pozisyonunun alt sıralara gerilemesine neden oldu.Günümüz iş dünyasında “vasıfsız eleman” kavramının yavaş yavaş yok olduğuna değinen Azoz, mavi yaka pozisyonlarda teknik yetkinlik ve bilgi gerektiren alanlardaki eleman ihtiyacının arttığına değindi.
En çok iş fırsatı İstanbul’da
Kariyer.net İstihdam Endeksi’nin aylık en çok iş fırsatı sunan ilk 20 şehir listesinde, ekonomik ve ticaret potansiyeli ile zirvenin tek sahibi İstanbul’da Mart 2014’te Anadolu ve Avrupa olarak toplam 9 bin 495 yeni iş ilanı yayınlandı. Bölgeler incelendiğinde ise en çok artış görülen iller Marmara’da Gıda sektöründeki hareketlenmeyle Kocaeli ve Sakarya, Ege’de Turizm sektöründeki hareketlenmeyle Aydın ve Muğla, Akdeniz’deSağlık ve Yapı sektöründeki hareketlenmeyle Adana ve Mersin, Güneydoğu Anadolu’da ise Tekstil sektöründeki hareketlenmeyle Diyarbakır oldu.
Verilere ulaşmak için: http://www.kariyer.net/Website/endeks/index.html
Kariyer.net ile İş Dünyası’nı keşfetmek için tıklayınız