Üretimde istihdam yüzde 10 arttı
Üretim sektöründen gelen olumlu haberleri, Kariyer.net’ten gelen istihdam verileri de doğruluyor. Kariyer.net’te üretim sektöründen gelen iş ilanları, bir önceki yıla göre yüzde 10 artış sergiliyor. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz ile ilk üç çeyreğin istihdam tablosunu, KOBİ’lerin personel arayışını…
Üretim sektöründen gelen olumlu haberleri, Kariyer.net’ten gelen istihdam verileri de doğruluyor. Kariyer.net’te üretim sektöründen gelen iş ilanları, bir önceki yıla göre yüzde 10 artış sergiliyor. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz ile ilk üç çeyreğin istihdam tablosunu, KOBİ’lerin personel arayışını ve üretim sektöründeki artışı konuştuk.
Bize Kariyer.net’i kısaca anlatabilir misiniz?
Kurulduğu 1999 yılından bu yana Türkiye’nin en büyük istihdam platformu olan Kariyer.net, iş arama ve işe alım süreçlerinde yeni nesil teknolojilerle iş arayanlarla işverenleri internet ortamında bir araya getiriyor. Kariyer.net’in aday veritabanında 18 milyon özgeçmiş bulunuyor. Kariyer.net üyesi 46 binin üzerinde firma, ihtiyaç duyduğu işgücünü Kariyer.net aracılığıyla arıyor.
Bugüne kadar 1 milyon 50 bin kişi Kariyer.net üzerinden iş buldu. Yaygın bir hizmet ağına sahip olan Kariyer.net, İstanbul Merkez ve Yeşilköy satış ofislerinin yanı sıra Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, İzmir ve Samsun’da bulunan 14 satış ofisi ile müşterilerine ve adaylarına hizmet veriyor.
Kariyer.net alanında lider bir firma. Bu liderliği nasıl sürdürüyorsunuz?
Kariyer.net’in en önemli özelliği, teknolojideki her yeniliği hiç zaman kaybetmeden İK’nın kullanımına sunuyor olması. Adayla işvereni en hızlı ve en ekonomik şekilde bir araya getirebilmek için Kariyer.net her geçen gün uygulamalarına yenilerini ekliyor. Hem adayların hem de işverenlerin ihtiyaçlarını çok iyi takip edip bu ihtiyaçlara ürün ve hizmetlerle hemen yanıt veren Kariyer.net böylece yıllardır sektördeki liderliğini koruyor.
Ülkemizdeki istihdam adına sitenizdeki rakamlar neler söylüyor? Bize genel bir tablo çıkarabilir misiniz?
2013’ün ilk üç çeyreğinde, farklı sektörlerden gelen yeni iş ilanı sayısı, ortalama 14 bin civarında gerçekleşti. Bu da yine ortalama olarak her ay 50 binin üzerinde kişi için yeni iş fırsatı anlamına geldi. En çok aranan pozisyonlar ise satış danışmanı, mühendis, muhasebeci, mağaza müdürü, mimar ve insan kaynakları uzmanı oldu.
Yine bu dönemde sitemizin aylık ortalama ziyaretçi sayısı 2.5 milyon civarında gerçekleşti. Ve yine aylık olarak 5 milyon başvuru yapıldı.
Kariyer.net verilerine göre 2013’te istihdam artışı gerçekleşti mi?
Biz yaklaşık 4 yıldır sitemizdeki iş ilanlarını baz alarak bir istihdam endeksi hazırlıyoruz. Özel sektörden gelen personel talepleriyle oluşturulan Kariyer.net İstihdam Endeksi, yılın son dönemecine girerken özel sektörde istihdam adına önemli bir hareketlenme olduğunu gösteriyor.
Kariyer.net İstihdam Endeksi’ne göre 2013’ün ilk üç çeyreğinde istihdam artışı yüzde 5 olarak gerçekleşti. En çok istihdam sağlayan sektörler İnşaat, Tekstil, Bilişim ve Üretim oldu.
Anadolu’da istihdamı Yapı, Sağlık ve Perakende hızlandırırken en çok personel talebi satış uzmanı ve mühendisler için gerçekleşti.
2013’ün başından bu yana istihdamda artış yavaş da olsa sürüyor. Aylık rakamların istikrarlı bir tablo çizdiğini söyleyebiliriz. Ançak yıllık ortalama çok önemli. Geride bıraktığımız ilk üç çeyrekte istihdam artışı, yayınlanan ortalama günlük iş ilanı sayısına göre hesaplandığında şu an yüzde 5 düzeyinde. Bu da yılsonu toplum artış oranı için ümit veren, önemli bir gösterge.
Son yıllarda KOBİ’lerin de internetten işe alımı tercih etmeye başladığını gözlemliyoruz, bu konuda sizin verileriniz ne söylüyor?
KOBİ’lerde eş-dost aracılığıyla eleman aramak tarihe karışıyor diyebiliriz. Çünkü bu, çok verimsiz bir yöntem. Ürün ve hizmetler birbiriyle neredeyse aynı hale gelince rekabette öne çıkan en önemli unsur insan oluyor. Şirketler de en iyi çalışanı bünyelerine katmak için adeta birbiriyle yarışıyor.
Artık KOBİ’ler referans, tanıdık yoluyla çalışan bulma yöntemiyle yetinemeyecek kadar baskı altında. Son yıllarda müşterilerimiz arasında KOBİ’lerin sayısının giderek arttığını görüyoruz.
KOBİ’lerin başarısı için her çalışanın performansı ve yetenekleri büyük önem taşıyor. Bu yüzden doğru personele ulaşmanın, KOBİ’lerde büyük şirketlere göre daha da fazla önem taşıdığını söylemek yanlış olmaz. Üstelik KOBİ’ler personel arama sürecini düşük maliyetlerle gerçekleştirmek zorundalar. KOBİ’ler için bu fırsatı internet sunuyor. İnternet kullanımının da yaygınlaşmasıyla giderek daha fazla KOBİ, işe alım süreçlerini internet üzerinden gerçekleştirmeyi tercih ediyor.
Verilerinize baktığınızda, en çok hangi sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’ler yoğun istihdam yapıyor?
2013’ün ilk dört ayı boyunca Kariyer.net’te iş ilanı yayınlayan KOBİ’lerin faaliyet gösterdikleri sektörler incelendiğinde en başta inşaat, üretim ve bilişim yer alıyor. Bunları tekstil, elektrik elektronik, otomotiv, turizm, sağlık, mühendislik hizmetleri ve gıda sektörleri takip ediyor.
Bu sektörler içinde artış olarak en çok dikkat çeken hangisi?
İstihdamda artış trendinin en çok dikkat çektiği sektör, 20137ün ilk 4 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 120 artış gösteren üretim-endüstriyel ürünler. Bunu, yüzde 83 ile turizm, yüzde 71 ile sağlık ve yüzde 70 ile elektrik – elektronik takip ediyor. Artışın özellikle üretim sektöründe olması, ülke ekonomisi adına sevindirici bir gösterge.
Üretim sektöründen demir çelik sektörü özeline geçecek olursak; bu alandaki istihdam rakamlarıyla ilgili bizlerle ne paylaşabilirsiniz?
Demir çelik sektörünü biz genel metal maden sektörünün alt kolu olarak sınıflandırıyoruz. Bu sektörde 2013 yılında her ay ortalama 417 iş ilanıyla yaklaşık 1500 kişi için yeni iş fırsatı doğuyor. Bu rakamın 2011’de 377, 2012’de 376 olduğunu görüyoruz. Yani geçen yıla göre yaklaşık yüzde 10’luk bir artış göze çarpıyor.
En çok aranan pozisyonlara baktığımızda ise en başta mühendis olduğunu görüyoruz. Bunu, satış temsilcisi, muhasebe elemanı, tekniker, insan kaynakları uzmanı, satış müdürü, mimar, yönetici asistanı, sekreter, teknisyen, teknik ressam, satn alma uzmanı, üretim elemanı olarak sıralanıyor.
En çok ilan yayınlanan şehirlerde ise İstanbul önde. İstanbul’u Kocaeli, Ankara, Bursa, İzmir, Tekirdağ, Kayseri, Konya, Sakarya, Manisa, Eskişehir, adana, Antalya, Sivas ve Gaziantep takip ediyor.
Kariyer.net ile İş Dünyası’nı keşfetmek için tıklayınız