XXXVI. Hafta Kuru Yük Piyasa Raporu 6-10 Eylül
Piyasaya dördüncü çeyreğe daha ümitli bakıyor; "Baltık Dry Endeks (BDI) 8. haftadır artışını sürdürdü ve geçen haftada 4 civarında artarak 3000 puana çok yaklaştı. Haftanın en çok artış sağlayan tonaj grubu panamaxlar oldu. Bu tonaj grubunda enedeks ve ortalama TC kazançları haftalık bazda 9’a yakın…
Piyasaya dördüncü çeyreğe daha ümitli bakıyor;
"Baltık Dry Endeks (BDI) 8. haftadır artışını sürdürdü ve geçen haftada 4 civarında artarak 3000 puana çok yaklaştı.
Haftanın en çok artış sağlayan tonaj grubu panamaxlar oldu. Bu tonaj grubunda enedeks ve ortalama TC kazançları haftalık bazda 9’a yakın arttı.
Rusya hububat ihracat yasağının piyasa üzerinde önemli etkisi devam ediyor. Yasak nedeniyle ABD ve Kanada’dan yapılan hububat yüklemelerinin artmasıyla Handysize ve Panamax ektörleri hayat buldu. Capesize grubu ise güçlü demir cevheri talebinin etkilerinden faydalanmaya devam ediyor.
Dördüncü çeyrek için beklenti daha iyi piyasa koşullarının olacağına yönelik. Bunun tmele nedenleri olarak aşağıdaki hususlar sayılabilir;
• Mevsimsel olark genel talep artışı beklentisi,
• Rusya’nın hububat ihracat yasağının büyük ihtimalle sürecek olması (en azından orta vadede),
• Daha düşük olması beklenen demir cevheri kontrat fiyatlarının talebi artıracağı beklentisi"
PİYASA HABER&YORUMLARI
Çin’in demir cevheri ithalatı Ağustos ayında azaldı;
"Dünyanın en büyük alıcısı Çin’in demir cevheri alımları Ağustos ayında bir önceki aya göre 13 bir önceki yıl aynı döneme göre ise 10 gerileyerek 44,6 milyon ton olarak gerçekleşti. 13 son yedi ayda yaşanan en büyük aylık gerileme oranı oldu. Düşüşün nedeni olarak çelik üretiminde görülen yavaşlama ve Hindistan’dan olan ihracatın azalması öne çıkıyor.
İnşaat sektöründen gelen talebin yavaşlamasıyla Nisan ve Temmuz ayları arasında Çin’de çelik fiyatları 17’ye kadar değer kaybetti. Buna istinaden ülkenin çelik fabrikaalrının 40’a ının bakımda olduğu veya üretimlerini yavaşlattığı belirtiliyor.
Üretimin azalmasındaki diğer bir faktör ise, hükümetin hava kirliliğine sebebiyet verdikleri gerekçesi ile eski teknolojiye sahip çelik fabrikalarını kapatması veya bu türden fabrikaların enerji kaynaklarını kısması.
Hindistan ihracatının azalması ise hem muson mevsimininin olumsuz tesirlerinden hem de Karnataka eyaletine 26 Temmuz’dan itibaren uygulanmakta olan ihracat yasağından kaynaklanıyor.
Bu arada, dünyanın ikinci en büyük demir cevheri ihracatçısı Rio Tinto Grubu yılın dördüncü çeyreğinde demir cevheri fiyatlarında 13 indirim uygulanması kararı aldığını açıkladı. "
Rusya’nın hububat ithal etmeye ihtiyacı yok;
"Rusya Tarım Bakanlığı ülkenin hububat ithal etmesine gerek olmadığını bu yılki ürün hasılataının ülkenin iç ihtiyaçlarını karşılamaya yeter seviyede olacağını açıkladı. Bu yaz yaşanan aşırı kuraklık nedeniyle Rusya’da 10.8 milyon hektar ürünün yok olduğu belirtiliyor. Ancak buna rağmen geçen yılın 38 altında ve 60 milyon ton olarak tahmin edilen toplam üretimin iç ihtiyacı karşılayacağı vurgulanıyor. Rusya’dan hububat ihracat yasasğının ne zaman sona erdirileceği konusunda çelişkili açıklamalar geliyor. Devlet Başkanı Medvedev yasağın bu sezon ne kadar ürün elde edileceğinin netleşmesinden sonra kaldırılacağını söylerken, Başbakan Putin ise gelecek sezon ürün hasatının belli olmasından dan sonra karar vereceklerini ifade etmişti.
Hasat sonuçları genellikle Ekim ayında netlik kazanan Rusya 2009 yılında 97 milyon ton ürün elde ederek bu miktarın dörtte birine yakınını ihraç etmişti. Bu yıl 60 milyon ton ürün elde etmesi beklenen ülkenin sadece iç ihtiyacının 80 milyon ton olduğu iddia ediliyor."
Uluslararası Hububat Konseyi buğday üretimi öngörüsünü geçen ay daha da azalttı;
"Uluslararası Hububat Konseyi, IGC; olumsuz hava koşullarının AB, Kazakistan, Rusya, Ukrayna ve Avustralya’nın bazı bölgelerinde verim beklentilerini etkilemeye devam ettiğine dikkat çekerek dünya buğday üretimi öngörüsünü geçen ay daha da azalttı.
Konsey, 26 Ağustos 2010 tarihli son raporunda; 2009/10 sezonunda 677 milyon ton düzeyinde gerçekleştiği tahmin edilen dünya buğday üretimini Temmuz 2010/Haziran 2011 döneminde, Temmuz ayından 7 milyon ton ve 2009/10’dan 33 milyon ton az ve 644 milyon ton miktarda öngördüğünü açıkladı. Bununla birlikte, üretim bu düzeyde gerçekleştiği takdirde dahi hala üçüncü en yüksek rekor olabileceği yorumlanıyor. "