2013 MADEN İHRACATÇILARININ YILI OLACAK
2013 tahmini bütçesi 2 milyon 840 bin TL olarak kabul edilen Ege Maden İhracatçıları Birliği İhracatçıları Birliğinin Olağan Genel Kurul Toplantısı, Ege İhracatçı Birliklerinde gerçekleştirildi. Sektördeki vasıfsız işçi sorununa dikkat çeken Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, Hindistan pazarının da gözden kaçmaması gerektiğini vurguladı.
Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç “Türkiye, 2012 yılında doğaltaş ihracatını yüzde 14 arttırarak 1 milyar 674 milyon dolardan 1 milyar 902 milyon dolara çıkarmıştır. 2013 yılı için Türk doğaltaş sektörü yüzde 20’lik ihracat artışı hedefliyor. 2023 yılında ise sektör 7 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı amaçlıyor. Önümüzdeki 5 yılda ortalama yüzde 20 ihracat artışı yakalayacağımızı düşünüyoruz. Hal böyle iken, Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak en büyük misyonumuz ihracatçı firmalarımıza geleneksel pazarlarımızın yanı sıra yeni pazar arayışlarına olanak tanımaktır” dedi.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, sektördeki vasıfsız işçi bulamama sıkıntısının devam ettiğinin de altını çizdi. Konu ile ilgili detaylara değinen Arslan Erdinç, ”Türkiye’deki vasıfsız işçiler mermer fabrikalarında çalışmak istemiyor, yani iş beğenmemezlik var. Vasıfsız işçi sorununa bir çözüm bulmak gerekiyor, bu doğrultuda ülkemizdeki mültecilerden faydalanma veya Mart-Ekim ayları arasında yurtdışından misafir işçi getirme şeklinde bir çözüm bulunabilir. Bu sayede Türkiye’de blok mermer ve nihai ebatlı mal üretimini de katlarız, yoksa üretimimiz sınırlı kalacaktır” dedi.
Doğaltaş ihracatına ilişkin veriler hakkında da açıklamalarda bulunan Erdinç, ”Türkiye geneli ülkelere göre doğaltaş ihracatımıza baktığımızda, Çin ve ABD’nin geleneksel olarak ilk sıraları paylaşmaktadırlar. Türkiye 2012 yılında doğaltaş ihracatını yüzde 14 arttırarak 1 milyar 674 milyon dolardan 1 milyar 902 milyon dolara çıkardı. 2013 yılı için Türk doğaltaş sektörü yüzde 20’lik ihracat artışı hedefliyor. 2023 yılında ise sektör 7 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı amaçlıyor. Ayrıca önümüzdeki 5 yılda ortalama yüzde 20 ihracat artışı yakalayacağımızı düşünüyoruz” şeklinde bilgi verdi.
Yeni Pazar Hindistan
Hindistan’ın ticaret merkezi kabul edilen Mumbai’de düzenlenecek olan ET ACETECH Fuarı ile ilgili görüşlerini bildiren Arslan Erdinç, “Ekim ayında Hindistan’ın en önemli ticaret merkezi sayılan Mumbai’de gerçekleşecek olan, Hindistan’ın en önemli mermer üretim merkezi Silvassa şehrine bir saat mesafedeki, dünyanın üçüncü, Asya’nın en büyük yapı fuarı olma özelliği taşıyan ET ACETECH-Mumbai Fuarı’nın doğaltaş kısmının milli katılım organizasyonunu birliğimizin gerçekleştireceği bir fuar düzenleniyor. Bu sene ilk defa yapacağımız bir organizasyon olması sebebiyle katılım bedelini mümkün olabildiğince düşük belirledik. 2014 sonrası Hindistan’a çok fazla mermer ihracatı yapılacağını öngörüyoruz. Bu nedenle Hindistan pazarının önemini gözden kaçırmamak gerekiyor” şeklinde konuştu.
İZFAŞ tarafından gerçekleştirilen 19. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın 19 yılın en güzel fuarı olarak kabul edilebileceğini ifade eden Arslan Erdinç, “Çin’de gerçekleşen Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı ve Marble- 19. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı ile moralimiz çok yükseldi. Hem blok hem de nihai ebatlı taşlarda çok büyük talepler olduğunu gördük. Bu sebeple 2013 yılında artış yaşayacağımızı düşünüyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.