Gelir, demokrasi ve teknolojide yeni bir sıçrama şart
Bakan Nihat Ergün Boğaziçi Yöneticiler Vakfının düzenlediği IBPF2013te 10 yılın yol haritasını belirledi:
Bakan Nihat Ergün Boğaziçi Yöneticiler Vakfının düzenlediği IBPF2013te 10 yılın yol haritasını belirledi:
Dünyada yaşanan krizlere rağmen, 10 yıl içerisinde her alanda sıçramalar yapabilen Türkiye’nin özgün iyi yönetim ile ilgili en iyi örnek olduğuna dikkat çeken Bakan Nihat Ergün, “Yaptığımız sıçramalarla teknoloji, demokrasi ve gelir seviyesinde dünyada orta kademeye yerleştik. Önümüzdeki 10 yılda bir sıçrama daha yaparak, yüksek kademeye geçmemiz şart” dedi.
13 Nisan 2013; Boğaziçi Yöneticiler Vakfı'nın (BYV) düzenlediği "Özgün İyi Yönetim Uygulamaları Forumu" (IBPF-Inspiring Best Practices Forum) 13 Nisan 2013 Cumartesi günü Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşti. Kurumların performanslarını artırmalarını ve fark yaratmalarını sağlayacak inovatif yöntemlerin tartışıldığı toplantının açılış konuşmalarını Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, BYV Mütevelli Heyeti Başkanı Haluk Dortluoğlu yaptı. Forumun açılışında konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Dünyada yaşanan krizlere rağmen, 10 yıl içerisinde her alanda sıçramalar yapabilen Türkiye’nin özgün iyi yönetim ile ilgili en iyi örnek olduğuna dikkat çekerek, “Yaptığımız sıçramalarla teknoloji, demokrasi ve gelir seviyesinde dünyada orta kademeye yerleştik. Önümüzdeki 10 yılda bir sıçrama daha yaparak, yüksek kademeye geçmemiz şart” dedi. Forumda konuşan BYV Mütevelli Heyeti Başkanı Haluk Dortluoğlu ise, toplumların gittikçe yaşlandığını ve dinamizmin azalmaya başladığını kaydederek, “Japonya’da yaş ortalaması 45 iken, Türkiye’de 30. Önümüzde 40 yıl var. Bu süreç içerisinde ne yapacaksak çok iyi planlayıp uygulamaya koymalıyız.” dedi.
İyi yönetim uygulamasının kuralcı ve katı yaklaşımlardan ziyade esnek yapılardan oluşması gerektiğinin ifade eden Bakan Ergün, Ülkelerin anayasal sistemlerinin de aynı olduğunu açıkladı. Bakan Ergün, “Çok katı yasal düzenlemeleriniz varsa, içinde yaşadığınız sorunları çözmekte zorlanırsınız. Bırakın çözmeyi, anlama kapasiteniz bile olamıyor. Bakış açılarımız esneklik kazanmalı. Genç nüfusu nasıl okuduğunuz önemli. Bizim yeter ki soran, sorgulayan, ezberlerden kurtulan bir neslimiz olsun. Yeter ki; kendisine iki seçenek sunulduğunda bir üçüncü seçeneğin de olabileceğini varsayan gençlerimiz olsun” dedi. Türkiye’nin dünyada yaşanan krizlere rağmen 10 yıl içerisinde çok önemli sıçramalar yaptığını açıklayan Bakan Nihat Ergün, “Sosyal ve eğitim alanlarında çıtayı yükselten bir ülke olduk. Demokrasi, hak ve özgürlükler ile gelir seviyemizi de yukarılara taşıdık. Kişi başına düşen milli gelir 3 bin 500 dolardan 11 bin dolar seviyesine geldi. Sanayi ülkesi olmaktan teknolojilere yoğunlaşan bir ülke haline geldik. Ancak artık bir üst seviye olan yüksek kademeye çıkma zamanı. Gelirde, demokraside ve teknolojide yeni bir sıçrama yapmak zorundayız. Dünyada yaşanan krizlere rağmen, 10 yıl içerisinde her alanda sıçramalar yapabilen Türkiye, özgün iyi yönetim ile ilgili en iyi örnek” şeklinde konuştu.
Küreselleşme rekabeti karmaşık hale getiriyor
Forumda konuşan BYV Mütevelli Heyeti Başkanı Haluk Dortluoğlu, “Günümüzde teknolojik gelişmeler dünyamızın çehresini değiştirirken, küreselleşmeyle birlikte kurumlar daha geniş bir alanda, daha karmaşık rekabet ve beklenti ortamlarıyla karşı karşıya kalıyorlar” dedi. Günümüzde inovasyonun öneminin gittikçe arttığına dikkat çeken Dortluoğlu, “Artık değer zincirlerinin bir üst kademesine geçmeliyiz ve katma değerli ürünler ortaya koyan şirketler ve dolayısıyla da bu yönde adımlar atan bir ülke olmalıyız. Bunun için de yeni fikirlere ihtiyacımız var” dedi. Toplumların gittikçe yaşlandığını ve dinamizmin azalmaya başladığını söyleyen Dortluoğlu, “Örneğin Japonya’da yaş ortalaması 45 iken, Türkiye’de 30. Önümüzde 40 yıl var. Bu süreç içerisinde ne yapacak isek çok iyi planlayıp uygulamaya koymamız gerekiyor. Bu süreci biz ve bizden sonraki nesillerin sorumluluk olarak değerlendireceğine inanıyoruz” dedi.
Benzer örnekler artmalı
Forumda özellikle son yıllarda büyük bir ekonomik büyüme ve toplumsal gelişim performansı gösteren Türkiye'de özgün başarı örneklerinin anlaşılmasının ve sayısının artmasının önemine dikkat çeken Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu ise toplantının yararlı geçmesini diledi. Boğaziçi Yöneticiler Vakfı'nın misyonuna değinen Barbarosoğlu, "Bugün 2 binden fazla üyesi bulunan bu vakıf, mezunlarımızın ve öğrencilerimizin gönüllü dayanışmasına en güzel örneklerden birini oluşturuyor. Kısıtlı kaynaklarla gönüllülük temelinde önemli işler yapılabileceğini gösteren bir vakıf olan BYV, başlı başına özgün iyi yönetim uygulaması örneği olarak gösterilebilecek bir Sivil Toplum Kuruluşudur. Mezunlarımızın kurduğu vakfımızın bu özelliğini devam ettirmesini, Türkiye'nin dinamizmini, gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşma gayretimizi destekleyecek benzer etkinliklere imza atmasını diliyorum" diye konuştu.
Başarılı yönetim uygulamaları örnekleri ilgi topladı
Forumda, 'Özel Sektör Oturumu' ve 'STK Oturumu' düzenlendi. Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi M. Nafi Artemel başkanlığında yapılan Özel Sektör Oturumunda Brezilya’lı uçak üreticisi Embraer adına Brezilya'nin Türkiye Büyükelçisi Marcelo Jardim, Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak ve Doğa Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Karahan özgün yönetim uygulamalarını tanıttılar.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Erhan Erken'in yönettiği 'STK Oturumu'nda ise Yeryüzü Doktorları Türkiye Başkanı Dr. Kerem Kınık ve Genç Siviller Sözcüsü Turgay Oğur özgün yönetim uygulama deneyimlerini paylaştılar.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.