2013 yılında yeni fabrika yatırımı hedefliyor
Dilovası Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yeni fabrika yatırımı planlıyor.
Dilovası Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yeni fabrika yatırımı planlıyor.
Dilovası OSB’deki yeni fabrika binası yatırımına 2013 yılı ortalarında başlamayı planladıklarını belirten Sergen Metal Genel Müdürü Tuncay Sergen, yeni depolarında daha çok roll form hatlarını çalıştırmayı düşündüklerini söyledi
Sektörde dış ticaret alanında faaliyet gösteren Sergen Metal, iç piyasada galvanizli ve boyalı sac stokundan satış ve sacla ilgili üretim gerçekleştiriyor. Aynı zamanda sacla ilgili servis merkezi olarak da hizmet veren firma, 2013 yılı ortalarında Dilovası Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yeni fabrika yatırımı planlıyor.
Firmalarında 9 roll form hattı ile galvanizli sacı muhtelif formlara getirdiklerini ve trapez ve oluklu sac üretimi yaptıklarını belirten Sergen Metal Genel Müdürü Tuncay Sergen, Dilovası OSB’de 3 bin 500 metrekare alan üzerine yatırımını gerçekleştirecekleri yeni depoda roll form hatlarını çalıştırmayı planladıklarını aktardı. Beton altı sac üretimi yapacak ve 5 milimetre kalınlığa kadar saclara trapez formu verebilecek hatlarının halihazırda var olduğunun altını çizen Sergen, “Mevcut olan 8 roll form hattı ile trapez ve oluklu sac hattıyla bunu da o depomuzda faaliyete geçireceğiz. 4 bin 500 metrekarelik diğer arsamıza da inşaat yapmayı düşünüyoruz ancak burayı ihtiyacımız olana kadar kiralamayı planlıyoruz” dedi.
Sergen Metal’in 1978’den beri demir çelik ticareti yaptığını hatırlatan Tuncay Sergen, 2011’in yine değişim ve belirsizliklerin netleşmediği bir yıl olduğuna işaret ederken, firmalarının cirolarında önemli bir artış olmadığını kaydetti. İthalat rakamlarının düştüğüne işaret eden Sergen, bunun ana nedenini, ağırlıklı olarak iç piyasada sattıkları boyalı ve galvanizli sacların fiyatlarının Çin ve Hindistan’da da artması ve aynı zamanda Türkiye’deki yüzde 15’lik ithalat vergisinin ithalatı çok büyük oranda sınırlaması olarak açıkladı. 2012 yılının da geçen yıldan farklı geçmediğini dile getiren Sergen, “İçerdeki üretimimizle ilgili ithalat ve ihracat rakamları düşme gösteriyor.
2012’de fazla canlı bir piyasa beklemiyoruz. Tahsilat zorluğu olabileceğinden endişeleniyoruz. Bu yıl mevcut durumumuzu muhafaza etmeye çalışacağız. Satışları artırmak için adımlar atmamız gerektiğinin farkındayız” şeklinde konuştu.
“Sac üretimindeki artış, sektörü ihracata yöneltti”
Sektörün içinde bulunduğu durumu da değerlendiren Tuncay Sergen, sac üretiminde Türkiye’nin son beş yılda önemli atılım yaptığını söyledi. Sıcak, galvanizli ve boyalı sacda ihtiyacın üzerinde üretimin gerçekleştirildiğini kaydeden Sergen, yurtiçindeki 1.5 milyon tonluk galvanizli talebine karşılık 3 milyon tonluk galvanizli sac üretim kapasitesi oluşmasının, yurtiçinde rekabeti artırdığını ifade etti. Bu nedenle sektörün ihracata yöneldiğini ileten Sergen, Çin, Hindistan gibi daha önce ithalatta ucuz olan kaynakların, biraz da Türkiye'deki korumacılıkla, mal satamaz olduğuna dikkat çekti.
İthalatçıların oyun alanının daraldığına işaret eden Sergen, sözlerine şöyle devam etti: “Bu arada üretim bollaşınca fabrikalar nihai tüketiciye direkt gitmeye başladı. Bu da tüccarı sıkıştırdı ve tüccarın fonksiyonu azaldı. Ticari firmalar müşterilerine finansman olanağı ve sacı kısmen işleme servisi vermek zorunda kaldı. Yapamayanlar işlerinde geriledi. Bir kısmı ise dış pazarlarda, bilhassa Balkanlar ve Afrika pazarında önemli başarılar elde etti.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.