Borçelik Yatırımlarıyla pazar payını artırma hedefinde
Hizmet verdiğimiz sektörlerin büyümesine paralel olarak piyasaya yeni ürün ve hizmetler sunacağız
Hizmet verdiğimiz sektörlerin büyümesine paralel olarak piyasaya yeni ürün ve hizmetler sunacağız
Borçelik olarak 2011 yılında planladıklarının üzerinde üretim ve satış gerçekleştirdiklerini belirten Sinan Sözen, 2012 yılında da rekabet güçlerini ve pazar paylarını artıracak yatırımlarına devam edeceklerini söyledi. Sözen, “Hizmet verdiğimiz sektörlerin büyümesine paralel olarak piyasaya yeni ürün ve hizmetler sunacağız” dedi.
Ticari, çekme, derin çekme, ekstra derin çekme, dual fazlı, fırında sertleşebilen, refosforize, düşük alaşımlı yüksek mukavemetli HSLA, emayelik ve yapı çeliği üretiminde hizmet gösteren Borçelik, 2012 yılında rekabet gücünü ve pazar payını artıracak yatırımlarına devam edecek. 2011 yılının şirketleri açısından iyi geçtiğini aktaran Borçelik Genel Müdür Yardımcısı Sinan Sözen, planladıklarının üzerinde üretim ve satış gerçekleştirdiklerini belirtti. Rekabet güçlerini ve pazar paylarını artıracak yatırımlarına devam edeceklerini vurgulayan Sözen, hizmet verdikleri sektörlerin büyümesine paralel olarak, piyasaya yeni ürün ve hizmetler sunacaklarını dile getirdi.
Teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, iş süreçlerini geliştirmeyi ve iyileştirmeyi sürdüreceklerini kaydeden Sözen, “2011-2015 yıllarını kapsayan stratejik planımız doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye ekonomisinin ve özellikle hizmet verdiğimiz sektörlerin hızlı büyümeleri paralelinde oluşan ve oluşacak talebi en doğru şekilde karşılayacak yeni ürün ve hizmetleri müşterilerimize sunmak için, süreçlerimizi yeniliyor, gerekli olan her türlü ilave yatırımın çalışmasını büyük bir sürat ve titizlikle yapıyoruz” dedi.
İş ortaklarından ArcelorMittal'in Extragal galvanizleme teknolojisini otomotiv dış ve iç yüzeyine yönelik sacların üretiminde de kullandıkları bilgisini veren Sinan Sözen, “Türkiye'de otomotiv görünür yüzeyi için sac üretebilen ilk firmayız. Böylece otomotiv sektörüne Avrupa Birliği standartlarında sanayi girdisi sağlarken, Türkiye'nin bu alandaki dışa bağımlılığını da azaltıyoruz” şeklinde konuştu.
“Galvaniz kapasitemiz 900 bin ton”
Borçelik’in, Türkiye'nin ilk özel ve ikinci en büyük yassı çelik üreticisi olarak 1990 yılında kurulduğunu hatırlatan Sinan Sözen, 1994, 2003 ve 2008 yıllarında gerçekleştirdikleri toplam 500 milyon dolarlık yatırımın ardından kapasitelerinin 1.5 milyon tona yükseldiğini belirtti. Bugün üç soğuk haddeleme ve üç sıcak daldırma galvaniz hattına sahip olduklarının bilgisini veren Sözen, “900 bin tonluk galvaniz kapasitemizle Türkiye'nin en yüksek üretim kapasitesine sahip ve en modern galvanizli sac üreticisiyiz.
Borusan Holding ve ArcelorMittal‘in güçlü işbirliği; Türkiye'nin geleceğine duyulan güvenle yatırımların kriz ortamlarında bile kesintisiz sürdürmemiz başarımızın başlıca unsurları oldu. Bunun yanında; şirketin kuruluş aşamasında ve bugünlere kadar her zaman en ileri teknolojilerin kullanımının tercih edilmesi, güçlü insan kaynağı, müşteri beklentilerine hızlı ve eksiksiz cevap verebilmemiz de bugüne kadar göstermiş olduğumuz büyümenin ve başarının unsurları arasında” ifadesini kullandı.
Kuruluşlarından bu zamana en üst kalite standartlarında faaliyet göstermeye odaklandıklarını ileten Sinan Sözen, var olan belgelerinin yanı sıra bu yıl ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi ve ISO 14064 Sera Gazları Yönetim Sistemi Belgelerini almaya hak kazandıklarına işaret etti. Borçelik’in bu başarısında uygulamakta oldukları 'Müşterinin Sesi' (Voice of Customer - VoC) sisteminin önemli payı bulunduğunun altını çizen Sözen, çevrenin korunması konusuna tüm faaliyetlerinde büyük önem ve öncelik verdiklerini ve 2002 yılından bu yana Yalın 6 Sigma metodolojisinden faydalanarak iş yapış şekillerini yenilemeyi ve geliştirmeyi sürdürdüklerini bildirdi.
“Eleman açığı sektörün önemli sorunlarından”
Sektörün içinde bulunduğu durumu da değerlendiren Sinan Sözen, sektörün ihracat kadar ithalat rakamlarıyla da dikkat çektiğini belirtti. Dünyada ham çelik üretimi kapsamında Türkiye’nin sekizinci sırada bulunduğunu söyleyen Sözen, sektörün 2008 yılında 9 milyar dolarlık, 2010 yılında ise 7 milyar dolarlık hurda ithal ettiğini kaydetti. Sözen, bu tutarların 2008 ve 2010 yılları için Türkiye’nin dış ticaret açığının sırasıyla yüzde 13 ve yüzde 10, cari işlemler açığının ise yüzde 21 ve yüzde 15’ine denk geldiğini açıkladı. Sektörde diğer bir önemli konunun ise galvanizli sac üretimine son yıllarda çok fazla yatırımın yapılması olduğunu dile getiren Sözen, devreye giren ve gelecekte girecek olan yatırımları göz önüne aldıklarında Türkiye'de beş ila altı yıl boyunca üretimin tüketim kapasitesinin çok üzerinde olacağını düşündüklerinden bahsetti. Sözen, bunun sonucunda ithalatın Türkiye'de üretilmeyen ürünler haricinde azalacağını öngördüklerini ifade etti. Eleman açığının da sektörün önemli sorunlarından biri olduğunu vurgulayan Sözen, sözlerine şöyle devam etti: “Sektörümüz hızla büyürken nitelikli elemanlar yetersiz kalıyor. Borçelik çalışanları şirket kültürümüzle yetişmiş, bilgili, tecrübeli, işini kendi işi gibi benimseyen çalışanlardır. Sektördeki diğer firmaların da eleman yetiştirmeye odaklanması gerektiğini düşünüyoruz.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.