2014 yılında yurtdışı odaklı anahtar teslimi projelerimize devam ediyoruz
ISKAR anahtar teslimi ürünler ve yükleme boşaltma sistemleri tedariğinin yanında, mevcut fakat eskimiş sistemlerin modernizasyonu, bakımı ve yenilenmesi projelerini de üstleniyor. Müşterilerine çeşitli tür ve kapasitelerde son teknoloji ürünü, modern vinçler ile liman ve tersane operasyonları için uygun, ekonomik ve avantajlı çözümler sunuyor. ISKAR Mühendislik firması Teknik Müdürü İhsan Günev ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Vinç sektörü 2014 yılının ilk yarısını nasıl geçirdi?
Vinç konusu bir yatırım malı konusudur. Vinç sektöründe günlük, haftalık değişim hareketleri beklenmemelidir. Değerlendirmeyi daima bir evvelki altı ayın durumu üzerinden yapmak gerekir. ISKAR Mühendislik olarak limanlar, iskeleler, tersaneler ve silolar için döner bomlu vinçler, gemi yükleme-boşaltma cihazlarını kapsayan malzeme elleçleme sistemleri dizayn ve imali üzerine odaklı çalıştığımızdan, 2013 yılında başladığımız “anahtar teslimi” projelerimizden dolayı, 2014’ün ilk yarısını firmamız için hareketli geçen bir dönem olarak görüyoruz. Bu hareketliğin 2014 yılı sonuna kadar devam edeceğini öngörüyoruz. Ülkemizde yeni yatırımlar ile eskiyen teknolojilerin yenileştirmesi ihtiyacı olan sektörlerin var olması, bize bunları sektörümüze hareket kazandıran unsurlar olarak görmemizi ve değerlendirmeyi bu sektörler üzerinden yapmamızı gerekli kılmaktadır. Bu açıdan bakıldığında, özellikle enerji alanında yapılmakta olan yatırımlar ve bu sektörle ilişkili diğer sektörlerdeki yapılanmalar ile beraber 2013’den devam eden hareketler nedeniyle, vinç sektöründeki durumun ise “kaliteli” üretim yapan firmalar için olumsuz olmadığını düşünüyorum.
Yerel seçimler ve Ağustos ayında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi piyasalara nasıl yansıdı?
Yatırım ve teknolojisini yenileştirme isteği ancak ülkede istikrar olduğu taktirde görülür, aksi durum düşünülemez. Şu anda, bu isteğin devam ettiğini görmek hepimiz için önemlidir. Yeni yatırım demek, kalkınma ve ilerlemek demektir. Türkiye olarak buna çok ihtiyacımız var. Ümit ederiz ki; yeni yatırımlar durmadan devam eder.
Vinç sektöründeki olası hareketlilik veya durgunluk hangi sektörlere veya şartlara paralel olarak değişkenlik gösteriyor?
Yukarıda bunu bir parça ifade ettik. Tekrar edelim, vinç sektörü hayatın ve yaşamın hemen hemen anında, her çalışmada insanın en başlarda kullandığı veya kullanmaya ihtiyaç duyduğu en yakın makinalardandır.
Günümüzde, artık yeni bir iş kurmak için nasıl bir ofis gerekli ve bu ofis için de elde olması gereken ilklerin başında telefon- bilgisayar - yazıcı v.s. gerekiyorsa, üretim içinde gerekenin başında ister fabrikada, ister depoda, isterse tarlada olsun gerekli ilk şey vinç ve vinçleri ihtiva eden cihazlara sahip olmaktır. Yani, vinçler veya daha anlaşılır deyimiyle kaldırma-indirme makinaları; üretim yapacaksanız, elinizde olmazsa olmazların başında gelir. Dolayısıyla, yatırımla ilgili her sektörün, çalışma konumuzla ilgisi vardır.
Bir iki yıl öncesine kadar vinç üretimi yapan firmalar mantar gibi çoğalıyordu. Özellikle son 1 yıldır sektörde bir seyrelme gözlemliyoruz. Daha çok büyük firmaların ön plana çıktığını görüyoruz. Bu konu hakkındaki düşünceleriniz neler?
Olması gereken yaşanıyor. Artık, beklentiler sadece alınan alet veya cihazın işi yapması veya ucuza temin edilmesi değil; randıman, az bakım gerektirme, standartlara uygunluk ve servis garantisi gibi hususlara sahip olması ön plana geçmiştir. Bu da, tabii olarak bu konuları öne çıkaran alet ve cihazları üreten ciddi firmaları sektörde öne taşımaktadır. Doğalı da budur.
10 yıl öncesiyle günümüz Türkiye’sinin vinç sektörünü bizim için kıyaslar mısınız? (kalite, teknoloji ve üretim satış hacmi, Ar-Ge vb)
Türkiye’de çok büyük ilerleme olmuştur. Kendi aralarında yarışır ve rekabet ederken, birikimlerini seri ve daha kaliteli ürün üretmeye, geliştirmeye kaydıran firmalar bugün dünyaya açılmışlardır. Görülen gelişim gurur vericidir.
Biz, İskar Mühendislik Ltd. olarak projeye ve kullanıma özel vinçler ile malzeme elleçleme sistemleri üreten bir firmayız. Anahtar teslimi projelerimizin baştan sona süresi genelde asgari 1 sene sürmektedir. İşin alınmasının da en az 3 ay sürdüğü göz önüne alındığında ve bugün yaptığımız işlerin başlangıcının iki sene öncesine dayandığını düşündüğünüzde, pazarda kalmanın neler gerektirdiği, bu işten anlayanlar için çok açıktır. Teknolojiyi mutlaka takip etmelisiniz, kalite kontrol ve gelişen yönetim sistemlerini uygulamalı, bunun yanında müşteriye ulaşma ve müşterinin size ulaşabilmesi için gerekli çalışmaları yapmak zorundasınız. Günümüz teknolojilerinin en büyük getirisi, bilgiye ulaşım kolaylığı sayesinde Ar-Ge maliyetlerini ve sürelerini düşürmesi; iletişim teknolojileri sayesinde ise de müşteri ile ilişkilerin eskiye oranla çok daha hızlı, verimli ve yapıcı ilerlemesini sağlaması olmuştur.
Bu sayede, bugün Akdeniz’de, Mısır’da, Arabistan’da, Körfez Ülkelerinde, Rusya ve Hazar denizinde kıyısı olan tüm ülkelerle Bangladeş’e kadar Güney Asya’da projeler gerçekleştirmek için çalışıyoruz.
Firma olarak daha çok hangi sektörlere vinç üretiyorsunuz? Referanslarınızdan bazılarını bizlerle paylaşır mısınız?
Limanlara, iskelelere, silolara, tersanelere kaldırma-indirme ve yükleme boşaltma işleri yapan vinç ve benzeri malzeme elleçleme cihazları üretiyoruz. Son 3 yıl içinde özellikle 8 adet yüzerhavuz vinci üreterek, bu konuda aranan bir firma haline geldik.
Firmamız web sitesinden referanslarımız görülebilir. Son senelerdeki çalışmalarımızın %50’si yurt dışına yaptığımız işlere aittir. Bu oranı gelecek yıllarda arttırmak arzusundayız.
Firmanızın Ar-Ge’ye ve yeni teknolojilere bakış açısı ve çalışmaları hakkında neler söyleyebilirsiniz?
İskar Mühendislik Ltd olarak, 2014 yılından itibaren çalışma konumuza vinçlerde ve yükleme boşaltma cihazlarında dökme yüklerle çalışılırken “tozsuz” yükleme/ boşaltmayı sağlayan ekipman üretimiyle halen birçok limanda ve iskelede çevreye standartları çok aşan miktarlarda toz yayarak çalışan cihazların “tozsuz” yükleme veya boşaltma yapacak şekilde yenileştirilmelerini hedefleyen bir çalışma içindeyiz.
Temiz nefes alacak bir dünyayı hedefleyen çalışmalara bu suretle önemli bir katkı verdiğimizi düşünüyoruz.
Vinç üretiminde kullandığınız kanca, motor, halat ve diğer tüm komponentlerde tercihlerinizi neye göre yapıyorsunuz? Bu komponentleri neye göre tercih ediyorsunuz?
Ürettiğimiz tüm vinç ve cihazların dizayn esasları F.E.M’e uygundur ve mutlaka bir Loyd Sertifikasına sahiptir. CE ye uygun imalat ve belgelendirme ise sektörümüz için en önemli husustur. Yurtdışına da üretim yaptığımızdan, kullandığımız komponent ve ekipmanlar vinç sektöründe dünyaca tanınmış ve kalitesi tartışılmaz ekipmanlardır.
Satış sonrası hizmetleriniz hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Satış sonrası garanti süresince taleplere cevap verebilecek bir servis ekibimiz bulunmaktadır. Fakat önemli olan husus garanti süresi bitiminde cihazların gerekli periyodik kontrol ve bakımlarını takip edip, gerekli müdahaleleri gerçekleştirecek bir ekibin de müşteri tarafında bulunmasıdır.
Günümüzde bu konuya giderek önem verilmekte ve ek servis/bakım sözleşmeleri ile bu hizmetler de tedarik edilebilmektedir.
Kısa ve uzun vade de hayata geçirmeyi düşündüğünüz plan ve projeleri bizimle paylaşır mısınız?
2014 yılında da yurtdışı odaklı anahtar teslimi projelerimize devam etmeyi amaçlıyoruz. Yurt içinde ise tozsuz yükleme sistemleri konusunda çeşitli ürünlerimizi ve şu an test aşaması devam eden uygulamalarımızı pazara sunmayı amaçlıyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.