Vinç sektörü, sektörel anlamda çok geniş bir yelpazeye hitap ediyor. Güralp Vinç ise; bu pazardan payını bir hayli alıyor. Başta Avrupa olmak üzere dünyada 40 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiren Güralp Vinç, sadece satış anında değil, satış sonrası süreçlerde de müşteri beklentilerinin hızlı ve ekonomik olarak karşılanması amacı ile tamamen kendi eğitimli personelleri ile Bölge Müdürlükleri bazında hizmet verebilen tek firma olmanın haklı gururunu yaşıyor.
Güralp Vinç, 10 yıl önce aynı dönemde alınan stratejik ve yönetimsel kararlar ile kurumsallaşma adına gereken adımları attı. Güralp Vinç Pazarlama Grup Müdürü Mehmet Yıkılmaz ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Vinç sektörü 2014 yılının ilk yarısını nasıl geçirdi?
Sektörümüzde maalesef halen efektif kullanılabilir veriler toparlanamıyor. Ancak firmamız verileri ve sektörel izlenimlerimiz, gerek iç pazarda gerek ise dış pazarda sektörün geride bıraktığımız yılın aynı dönemine kıyasla daha hareketli olduğunu göstermektedir. Bilindiği üzere vinç sistemleri kullanımı çok geniş bir alana yayılmaktadır. Lokomotif sektörler olan inşaat, otomotiv ve makine üretim sektörleri canlı olduğu sürece direkt ve dolaylı olarak birçok sektör hareketlilik yaşıyor. Bunun yanı sıra süre gelen kur seviyeleri sebebi ile ihracat ağırlıklı firmalarda da hareketlilik gözlemlenmekte.
Yerel seçimler ve Ağustos ayında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçiminin piyasalara nasıl yansıdı?
Açıkçası yerel seçimler sürecinde yaşanan bir çok farklı etkenlere rağmen piyasalar stabil kalmak adına elinden geleni yaptı. Yerel seçimin yaklaştığı dönemlerde hareketlenen kur piyasası finansal sebepler ile birçok yatırımın süreçlerini etkiledi; ancak yatırımları durdurmadığını görüyoruz. Firmalar sadece değişen dengelere karşı doğru pozisyonu almak için çaba sarf ettiler. Bu da yatırım süreçlerinin uzamasına neden oldu. Önümüzdeki seçim süreci ülkemiz için bir ilk. Sanırım etkilerini önümüzdeki günlerde daha net görebileceğiz.
Vinç sektöründeki olası hareketlilik veya durgunluk hangi sektörlere veya şartlara paralel olarak değişkenlik gösteriyor?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere vinç sektörü, sektörel anlamda çok geniş bir yelpazeye hitap etmekte. Ancak özellikle yan sanayi kullanımının yüksek olduğu inşaat, otomotiv, dayanıklı tüketim malları gibi sektörler piyasa hareketliliklerini etkileyen sektörlerdir. Bu sektörlerde yaşanan her türlü gelişme bağlı diğer sektörleri de yönlendirmektedir. Enerji, maden, makine üretim, sektörlerinde yaşanan hareketlilikler de vinç sektörünü etkilemektedir.
Bir iki yıl öncesine kadar vinç üretimi yapan firmalar mantar gibi çoğalıyordu. Özellikle son 1 yıldır sektörde bir seyrelme gözlemliyoruz. Daha çok büyük firmaların ön plana çıktığını görüyoruz. Bu konu hakkındaki düşünceleriniz neler?
Bu, ülkesini ve işini seven her sanayicinin isteyeceği bir durumdur. Bu söylemden farklı anlamlar çıkartmamak gerekir zira yapılan piyasa denetim gözetim faaliyetleri açıkça ortaya koymaktadır ki sektör tabi olduğu yönetmelik, standart ve mevzuatlara uygun ürün çıkartamıyor. Bunun başlıca nedeni yeni firma oluşumunda herhangi bir kıstas, yeterlilik aranmaması. Firmanın kurulmasına izin veriliyor, akabinde yapılan denetimlerde firmanın uygunsuz ürün üretimi ve satışı yaptığı tespit ediliyor. Cezalar yetersiz kalıyor. Bu aşamada elbette diğer bir süzgeç devreye giriyor. O da müşteriler. Vinç sistemi satın alacak firmalar bir nebze olsun daha dikkatli davranarak üretici firmaların yeterliliklerini, referanslarını sorguluyor. Bunun altında yatan bir neden de birçok firmanın teknik satın alma prosedürleri uygulamaya çalışmasıdır. Güralp Vinç olarak firmamız da birçok müşterimizi bu yönde uyararak vinç sistemlerinin önemini, işletmelerde doğurabileceği iş kazası risklerini anlatmaya çalışıyor.
Ülkemizde faaliyet gösteren ciddi firmaların bu yönde hareket ederek bilinç yaratma konusunda bireysel olarak üstüne düşeni yapması gerektiğini düşünüyoruz.
10 yıl öncesiyle günümüz Türkiye’sinin vinç sektörünü bizim için kıyaslar mısınız? (kalite, teknoloji ve üretim satış hacmi, Ar-Ge vb)
Belirli açılardan bakıldığında sektörde çok büyük farkların olduğunu söyleyemeyiz. Bugün birçok firmada mühendis dahi çalışmadığını biliyoruz. Bu bağlamda kalite, Ar-Ge, teknoloji gibi kavramlar sektöre gerçekten uzak gibi görünüyor. Elbette ki kaliteye, teknolojik ürün ve makine parkına, insana yatırım yapan firmalarımız da var. Güralp Vinç olarak bundan 10 yıl önce bağımsız Ar-Ge departmanımız kuruldu, bugün GMD serisi kaldırma makineleri ürün yelpazesi neredeyse tamamlandı. Güralp Vinç yapılan Ar-Ge çalışması ile bugün sektörde üretilen en kompakt, kendine özgü tasarımı olan, bakım maliyetleri ve süreleri en aza indirilmiş, benzer özelliklere sahip makineler ile kıyaslandığında en ekonomik ürünlere sahip. Bunun yanı sıra Güralp Vinç ürünleri ile başta Avrupa olmak üzere dünyada 40 farklı ülkeye ihracat gerçekleştirmeyi başardı.
10 yıl önce aynı dönemde alınan stratejik yönetimsel kararlar ile kurumsallaşma adına gereken adımlar atıldı. Bugün Güralp Vinç 250 kişiyi aşkın kadrosu ile İzmir, Bursa, Ankara, Konya ve İstanbul Bölge Müdürlükleri sayesinde ülkemizde kendi sektöründe benzeri olamayan bir organizasyon yapısına sahiptir. Güralp Vinç sadece satış anında değil, satış sonrası süreçlerde de müşteri beklentilerinin hızlı ve ekonomik olarak karşılanması amacı ile tamamen kendi eğitimli personelleri ile Bölge Müdürlükleri bazında hizmet verebilen tek firmadır.
Güralp Vinç sahip olduğu üretim teknolojileri ve makine parkı olarak da 10 yıl öncesine göre kıyaslandığında ciddi yatırımlar yapmayı başarmış firmadır. Bu gün 12.500 m² kapalı alana sahip modern tesislerimizde yarı otomatik ve tam otomatik kaynak otomasyonu ile üretim yapmaktayız. Üniversal ve CNC talaşlı üretim hatlarımız mevcut. İnsana değer veren yönetim anlayışı ile sürekli iş güvenliğinin ön planda tutulduğu bir tesise sahibiz. Kalitenin sürekliliğinin sağlanması adına da hatırı sayılır yatırımlar yapan Güralp Vinç, malzeme ve kaynaklı imalatların, dış tedarik ürünlerinin doğrulamasını yapabilen kontrol ekipmanlarının dahil olduğu bir laboratuvar, %100 olarak üretilen her kaldırma makinesinin test edildiği teknolojik bir test istasyonuna sahip.
Firma olarak daha çok hangi sektörlere vinç üretiyorsunuz? Referanslarınızdan bazılarını bizlerle paylaşır mısınız?
Çimento, maden, makine imalatı, demir- çelik, alüminyum, galvaniz, cam, enerji, inşaat, otomotiv ve otomotiv yan sanayi sektörleri başlıca sektörler olarak sıralanabilir. 2014 yılı içerisinde ülkemizde yapılan önemli projelerde çözümlerimiz ile müşterilerimize hizmetler verdik. Hali hazırda yapımı devam eden üç önemli galvaniz tesisinin vinç sistemleri firmamız tarafından yapılmaktadır. Yine bu yıl çimento sektöründe ülkenin en modern ve en büyük yatırımı olan Medcem Çimento yatırımında firmamızın ürünleri tercih edildi. Otomotiv sektöründe Anadolu’ da kurulan bir lastik fabrikası yatırımının vinç sistemlerini üretmekteyiz. Geçtiğimiz yıl İstanbul – İzmir otoyolu projesinde Yalova’ dan geçecek Körfez Geçiş Köprüsü inşasında teknolojik özelliklere sahip iki sistem üzerinde toplam 200 ton kapasiteli portal vinçler yüklenici Nurol İnşaat firmasına teslim edildi. Biri yurt içinde, diğeri yurt dışında demir çelik sektöründe önemli iki projede ürünlerimiz kullanılmakta.
Firmanızın Ar-Ge’ye ve yeni teknolojilere bakış açısı ve çalışmaları hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Önceki sorunuza verdiğim yanıttan da anlaşılacağı üzere Güralp Vinç için gerçek anlamda tam bağımsız Ar-Ge yapılanması bunda 10 yıl önce başladı. Güralp Vinç Ar-Ge departmanı, gerek ürün geliştirme gerek ise üretim teknolojilerinin geliştirilmesinde sürekli olarak aktif görev almaktadır. Hali hazırda ülkemizde üretimi bulunmayan bir ekipman için Tübitak desteği ile yeni bir ürün üzerinde çalışılmaktadır. Tamamen mühendislik gerektiren bir işimiz var ve dünyadaki teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek firmamızı sürekli güncel tutmaya çalışıyoruz.
Vinç üretiminde kullandığınız kanca, motor, halat ve diğer tüm komponentlerde tercihlerinizi neye göre yapıyorsunuz? Bu komponentleri neye göre tercih ediyorsunuz?
Vinç sistemleri belirli standartlar, yönetmelikler ve kanuni gereklilikler çerçevesinde, ihtiyaç duyulan çalışma rejimine uygun olarak üretilmelidir. Tüm bu etkenlerin yorumlanması, projelendirilmesi ve üretilmesi tamamen mühendislik çalışmalarını gerektirir.
Bahsettiğiniz komponentlerin doğru seçimi için öncelikle vinç sisteminin yapacağı işi, günlük çalışma rejimlerini, ortam şartlarını belirlemeniz gerekmektedir. Akabinde firma kütüphanenizde bulunan standartlara bağlı kalarak yapılan hesaplar, analizler doğrultusunda seçimlerinizi yapabilirsiniz. Güralp Vinç olarak firmamızın proje departmanında 9 mühendis, ve 5 tekniker/ makine ressamı dahil olmak üzere 14 personel görev almaktadır. Firmamız FEM üyesi olup tüm ürün grupları FEM standartlarına uygun olarak projelendirilmekte ve üretilmektedir. Bunun yanı sıra ürünlerin gönderileceği ülkenin kendine has yasal mevzuatları ve standartları, gereklilikleri de proje bazlı çalışılmakta ve uygulanmaktır.
Satış sonrası hizmetleriniz hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Servis ve montaj faaliyetlerimizde görevli 55 kişilik, konusunda uzman, eğitimli, iş güvenliği yönetmelikleri gereği yeterlilikleri sağlanmış kadromuz ile müşterilerimizin satış sonrası hizmetler talepleri karşılanmaktadır. İzmir Merkez, Bursa, Ankara, Konya ve İstanbul Bölge Müdürlüklerimizde istihdam edilmiş olan ekiplerimiz mümkün olan en hızlı ve en ekonomik hizmeti müşterilerimize sağlamaktadırlar.
Firmamız yasal gereklilikler gereği olan 10 yıl yedek parça bulundurma zorunluluğunun çok ötesinde, kurulduğu 1991 yılında satışı gerçekleşmiş ve çalışması devam eden ürünlerine yedek parça ve hizmet sağlayarak hizmet kalitesini üst düzeye çıkarmıştır.
Yapılan Ar-Ge çalışmaları esnasında kendilerinden en doğru geri bildirimlerin alındığı servis departmanı, bunun karşılığı olarak öngörülmüş potansiyel kullanıcı hatalarını minimize eden donanımları sayesinde ağırlıklı olarak periyodik bakım faaliyetlerine yoğunlaşmış, bu sayede de ürünlerin ekonomik kullanım ömrü boyunca aynı güvenilirlikte ve yeterlilikte hizmet etmesini sağlamaktadır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.