2025’te, global talebin toparlanması ve çelik fiyatlarının istikrarlı bir şekilde yükseleceğini öngörüyoruz
Türkiye’nin lider yassı çelik üreticisi Çolakoğlu Metalurji’nin Satış ve Pazarlama Direktörü Gökhan Erdem ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz. Gökhan Erdem, şirketin 2024 üretim-ihracat faaliyetlerini ve 2025 şirketin yatırım hamlelerini hedeflerini dergimize anlattı.
Firmanız açısından 2024’ün üretim- ihracatını değerlendirebilir misiniz? 2025 yılı için hedeflerinizi paylaşır mısınız?
2024 yılı hedeflerimizin büyük bir kısmını gerçekleştirdik. Yeni yatırımlarımızla yassı çelik üretim kapasitemizi yüzde 50 artırarak 4,5 milyon tona çıkardık. Bu artış ülkemiz çelik ihtiyacının yerli üretim ile karşılanmasına ve özellikle imalat sektörüne daha fazla katkı sağlamamıza olanak tanımaktadır. Bunların yanında ilave kapasite ile ihracattaki Pazar payımızın da artması anlamında önemli bir gelişme olmuştur.
Çolakoğlu Metalurji olarak, 2025 yılına dair öngörülerimiz, global talebin toparlanması ve çelik fiyatlarının istikrarlı bir şekilde yükselmesi yönündedir. Hammadde tedarik zincirimizi optimize ederken, karbon ayak izini azaltma ve çevre dostu üretim süreçlerine yönelik yatırımlarımızı hızlandırmayı hedefliyoruz.
2025 yılı hedefleriniz nelerdir?
Bugüne kadar 150’nin üzerinde ülkeye ihracat yapmış bir firma olarak bu konudaki hedefimiz Türk çeliğinin tüm dünyada kullanılması ve payının artırılmasıdır. Korumacılık önlemleri ve ekonominin daha zorlu olduğu mevcut son birkaç yıl gibi dönemlere göre ihracat oranımız değişmekle birlikte, ülkemiz çelik sektöründe ihracatın liderlerinden biri olarak çalışmaya devam etmekteyiz.
“Çelik sektörü esnek yapısı ile zorluklara karşı direnç gösteriyor”
Çelik sektörü için 2024 yılı nasıl geçti? Çin’in agresif ihracatı Türk çelik sektörünü ve firmanızı nasıl etkiledi?
2024 yılı, Türk çelik sektörü için küresel piyasa dinamiklerinin etkilerinin yoğun hissedildiği bir yıl olmuştur. Özellikle başta Çin olmak üzere Uzak Doğu Asya ülkelerinin Türkiye’yi hedef Pazar görmesi, yerel üreticiler üzerinde haklı olamayan bir baskı yaratmış, bu durum iç piyasada arz-talep dengesizliklerine ve fiyatların dalgalanmasına neden olmuştur. Ancak, Türk Çelik sektörü esnek yapısı ve yerli üreticilerinin hızlı adaptasyon yeteneği sayesinde bu zorluklara karşı direnç göstermeyi başarmıştır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.