3. Çelik Servis Merkezini Yalovaya Kuracağız
Çelik Servis Merkezinde, müşterilerin sac ihtiyaçları, sipariş programlarına göre iç ve dış tedarikçilerden tedarik edilerek Tatmetal kendi depolarında stokluyor. Daha sonra müşteri istekleri doğrultusunda boy kesme veya dilme işlemlerini yapmak sureti ile verilen termin dahilinde adreslere teslim ediliyor.
Çelik Servis Merkezi’nde, müşterilerin sac ihtiyaçları, sipariş programlarına göre iç ve dış tedarikçilerden tedarik edilerek Tatmetal kendi depolarında stokluyor. Daha sonra müşteri istekleri doğrultusunda boy kesme veya dilme işlemlerini yapmak sureti ile verilen termin dahilinde adreslere teslim ediliyor. Çelik Servis Merkezi alanında kaliteyi ve müşteri memnuniyetini ön planda tutan Tatmetal, yapmış olduğu galvanizleme hattı yatırımı ile ekonomiye önemli ölçüde katkı sağlamayı amaçlıyor. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Akın Tatoğlu, Kdz. Ereğli’deki ofisinde sorularımızı yanıtladı ve düşüncelerini bizlerle paylaştı…
Başta Türkiye olmak üzere tüm dünya ülkeleri bakımından siyasi çekişmelerin, belirsizliklerin ve ekonomik sıkıntıların yaşandığı 2008 yılının son çeyreğindeyiz. Tat Metal bu yılı nasıl geçirdi, neler yaptı?
2008 yılının Tatmetal için iyi bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. Bu yıl içinde 300.000 ton kapasiteli Soğuk Haddehane yatırımı tamamlanarak üretime başladı. Yine 300.000 ton kapasiteli Galvanizleme Tesisimizin montajı büyük oranda tamamlandı ve Mart sonu üretime almayı hedefliyoruz. Bu yılki satış miktarında ise son aylardaki krizin etkisiyle hedeflediğimiz miktarın 10 altında kalacağımız görülüyor ama geçen yılın 15 üzerinde kapatacağız. Devreye giren yeni yatırımlarımızla birlikte müşteri portföyümüzde artış sağlandı ve yeni pazar segmentleri yaratıldı.
Bu yıl demir çelik fiyatlarında da önemli belirsizlikler yaşandı. Fiyat dalgalanmaları sektöre ve firmanıza nasıl yansıdı?
Demir çelik yassı mamul fiyatları yılbaşından itibaren kimsenin tahmin edemeyeceği şekilde yükseldi ve iki katına çıktı. Yine aynı yıl içinde son aylardaki krizin de etkisiyle yılbaşındaki seviyelere kadar düştü. Sektör yılın ilk yarısında iyi kazandı. Ama son aylarda talebin düşmesiyle, bütün Dünya demir çelik sektörü üretim kısıntılarına gitmek zorunda kaldı. Firmamız ise, doğru zamanlama ve stok yönetimi ile optimum maliyetleri yakalamış olduğundan, önemli bir sorun yaşamamıştır. Yıl bazında paçal maliyetlerimizin düşük olması, firmamız açısından bir avantaj olmuş ve bu yılı karlı bir şekilde kapatmamızı sağlamıştır.
Yoğun olarak hangi sektörlere satış yapıyorsunuz? Piyasalardaki çalkantılar, finans sıkıntıları satışlarınızı, hedeflerinizi ne yönde etkiledi?
0,30 mm den 200 mm kalınlığa kadar bütün yassı mamul yelpazesinde, yassı mamul kullanan bütün sektörlere satış yapıyoruz. Yelpazemizin geniş olması krizden nispeten etkilenen bazı sektörlerin firmamıza etkisinin az olmasını sağlamıştır. Daha önce bahsettiğimiz gibi, hedefimizden 10’luk bir sapmaya neden oldu. Global krizin derin etkileri göz önüne alındığında bahse konu 10’luk sapmanın son derece makul olduğunu düşünüyorum.
Bazı uzmanlar krizin henüz yeni başladığını söylerken, bazıları da 2009 yazına doğru piyasaların normale döneceğini söylüyor. Bu durumu siz nasıl yorumluyorsunuz?
Normale dönüş sektörden sektöre farklılıklar gösterecektir. Piyasaların normale dönebilmesi için belirsizlik ortamının azaltılması, üretim ve tüketimin önünün açılabilmesine yönelik önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerekmektedir. Demir çelik sektörü için beklentimiz, 2009 yılı birinci çeyreğinden itibaren bir düzelme olacağıdır. Krizin ilk anlarındaki şokun ardından az miktarda da olsa talepte sürekli bir artış görüyoruz. Biz bütün planlarımızı buna göre yapıyoruz ve Galvanizleme tesisimizi Mart ayı sonunda üretime almak için çaba gösteriyoruz.
Sektörün önde gelen firmalarından biri olarak meslektaşlarınıza tavsiyeleriniz nelerdir? Bu krizi nasıl yönetmeliler, neler yapmalılar?
Global krizin sonucu daralan piyasada bütün meslektaşlarımızın, ülkemizin çıkarlarını da gözetmek ve yurt dışına döviz çıkışını önlemek için, demir çelik ihtiyaçlarını öncelikle birbirlerinden temin etmelerini ve ülkemizin tek entegre demir çelik üreticisi olan Erdemir mamullerini kullanmalarını tavsiye edebiliriz. Bu dayanışma neticesinde sektördeki firmalarımızın bu günleri daha rahat atlatacağına inanıyoruz. Diğer yandan, küresel anlamda mevcut konjoktür likiditeyi ön plana çıkarmaktadır. Kredibiletinin devamı yönünden taahhütlerin yerine getirilmesi büyük önem arz etmektedir. Kaynakların ve likiditenin yönetimi önem taşımaktadır.
Çelik Servis Merkezlerinin ülkemizdeki mevcut durumu ve geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz? Bu pazar gelişmeye devam edecek mi?
Ülkemizde Çelik Servis merkezi yaklaşımıyla hizmet veren şirket sayısı ve toplam kapasitelerine baktığımız zaman, Avrupa’ya göre oldukça düşük seviyelerde olduğunu görüyoruz. Erdemir’le nihai tüketici arasında köprü vazifesi gören, müşteri ihtiyaçlarına göre küçük miktarlarda ve değişik ebatlarda butik bazda hizmet veren servis merkezi pazarı gelişmeye devam edecektir.
Firma olarak pazar payınız, sektördeki rekabet gücünüz ve farklı yönleriniz hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Yeni yatırımlarımız ve ürün çeşitliliğimiz doğrultusunda pazar payımız artan bir trend sürdürmektedir. Tatmetal olarak, daha önce söylediğimiz gibi, yassı mamulün bütün yelpazesinde, ülkemizin en ücra köşesine kadar hizmet veriyoruz. Zamanında teslim esasına göre hizmet veren bir iki firmadan biriyiz. Ayrıca servis merkezi faaliyetimizi soğuk mamul üretimiyle desteklememiz en büyük avantajlarımızdan biridir. Galvanizli sac üretim tesisimizin devreye girmesi yeni açılımlar sağlayacaktır. Yıllardır müşterilerimize verdiğimiz servisle oluşturduğumuz güveni, hizmet kalitemizi ve kapasitemizi artırarak devam ettirmek hedefimizdir.
Kısa ve uzun vadede gerçekleştirmeyi düşündüğünüz projeler nelerdir?
Öncelikle montajı devam eden Galvanizli sac üretim tesisimizi Mart sonu itibariyle üretime almak için çalışıyoruz. Üretim yatırım planımızın üçüncü aşaması olan Boyalı sac üretimi ile ilgili üretici firmalarla görüşmelerimiz sürüyor. En kısa sürede pazarlıkları sonuçlandırıp 2009 yılı üçüncü çeyrek sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. Ayrıca, Yalova Orhangazi sınırında üçüncü servis merkezi kurmak üzere yer aldık.
İleride burayı da devreye alarak otomotiv sektörüne daha yakın hizmet vermeyi hedefliyoruz. Son olarak ülkemizin ve reel sektörün önünün açık olmasını dileriz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.