İÇDAŞ, enerjiye 2.5 milyar dolarlık yatırım yapacak
2011 yılına kadar enerjiye 2.5 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını söyleyen İçdaş Genel Müdürü Bülend Engin, 2011 yılında 1200 megavatlık termik santralı devreye sokmaya hazırlanıyoruz. Kendi ihtiyaçlarımız için gemi üretimine de gireceğiz dedi.
2011 yılına kadar enerjiye 2.5 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını söyleyen İçdaş Genel Müdürü Bülend Engin, “2011 yılında 1200 megavatlık termik santralı devreye sokmaya hazırlanıyoruz. Kendi ihtiyaçlarımız için gemi üretimine de gireceğiz” dedi.
Enerji yatırımlarına 2009 yılında başlayan İçdaş Çelik, Enerji, Tersane ve Ulaşım A.Ş, yeni projelerlerle sektörde büyümeye hazırlanıyor. Çanakkale’nin Biga ilçesinde devam eden enerji yatımlarını 2011 yılı sonunda tamamlamayı hedefleyen İçdaş’ın Genel Müdür Bülend Engin, “Enerjiye 2.5 milyar dolarlık yatırım yapıyoruz. 2011 yılında 1200 megavatlık termik santral tesisini devreye sokmaya hazırlanıyoruz. Bu yatırımla, kurulu güç 1605 megavata çıkarılacak. Kendi ihtiyaçlarımız için gemi üretimine giriyoruz” dedi.
Rüzgâra onay bekliyoruz
Enerjinin son dönemlerin gözde sektörler arasında yer aldığını dile getiren Bülend Engin, yeni dönem çalışmalarını şöyle anlattı: “2.5 milyar dolar yatırımla elde edilecek enerji hem demir çelik tesislerinde hem de kamu da kullanılacak. İçdaş ayrıca 106 megavatlık bir rüzgar enerji santrali için de EPDK’dan onay bekleyen şirketler arasında yer alıyor. Bu sektör son dönemlerde çok fazla ön plana çıktı. Bir çok sektör yatırımlarında enerjiye ağırlık veriyor.”
Gemi üretimine giriyor
İSO 500 listesine 11’inci sıradan giren İçdaş’ın faaliyetlerini değerlendiren Bülend Engin, şu bilgileri verdi: “Şirket kazandığının tamamını yatırıma dönüştürüyor. Her zaman gaz ve fren ayağımızın altında, büyümek için fevri hareket etmemek lazım. Enerji yatırımları için 2009 yılında harekete geçtik. Kendi ihtiyaçlarımız için gemi üretimine giriyoruz. Aynı anda 10 gemiyi inşa edebilecek güçteyiz. 60 bin tonluk gemileri ilk etapta yapacağız. Uzun vadeli dönemde de 180 bin tonluk gemiler inşa edeceğiz. Gemi fiyatlarının inip çıkmasında ana etken demir çelik sektörü. Gemi sektörünün 2011’in 2’nci yarısından sonra canlanacağını düşünüyoruz.”
Hedef 3.8 milyar TL
Krizle birlikte kapasiteyi yüzde 50 seviyelerine düşürdüklerini söyleyen Engin, “2008 yılında 3.8 milyar lira ciro elde ettik. 2009 yılında bu rakam 2.4 milyar TL’ye düştü. Bu yıl yüzde 50 kapasite ile çalışıyoruz ancak bu yılsonunda yüzde 60 ve 70’ler seviyesine çıkabilir. Bu yılki ciro hedefimiz ise 3.5 milyar lira” dedi.
Çanakkale’mizde 4.5 milyar dolara çıktık
Çanakkale’nin Biga ilçesinde bulunan Parion kentine de sponsor olduklarını belirten Bülend Engin, “Biz sağladığımız istihdama önem veriyoruz. 3 bin 500 kadrolu 1500 taşeron çalışanımız var. Dolaylı istihdam sağladıklarımızı saymıyorum bile. 2001 yılından bu yana Çanakkale’mize 4.5 milyar dolar yatırım yaptık” dedi.
Foxconn, Çorlu’da bilgisayar yatırımı için imza attıyor
Foxconn firması, 6 Ağustos’ta Avrupa Serbest Bölgesi (ASB) ile yapacağı anlaşmanın ardından Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde masa üstü bilgisayar üretimine başlayacak. Avrupa Serbest Bölgesi’nin bağlı olduğu Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Foxconn’un 13 bin metrekarelik alanda çalışmalara başlayacağını ifade etti. Burada yılda 2.4 milyon adet masa üstü bilgisayar üretimi yapılacağını söyleyen Şahin, şöyle konuştu: “Bu imzayla Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacak, eğitimli ve kalifiye bir göç yaşatacak alt yapıyı da hazırlamış oluyoruz. Trakya bölgesi, Türkiye ve ASB için çok önemli bir çalışmadır. Törenimize, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) Müsteşar Yardımcısı Ziya Altunyaldız, ASB Genel Müdürü Zafer Atbakan ve Foxconn Türkiye Genel Müdürü Tuna Kardeş de katılacak.”
Adularya’dan Eskişehir’e 440 milyon Euro’luk yatırım Adularya Enerji’nin Eskişehir’de 440 milyon Euro’luk yatırım ile kuracağı termik santralin 340 milyon Euro’su Czech Export Bank tarafından sağlanacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Taner Yıldız’ın katılımıyla Yunus Emre Termik Santralı’nın yapım ve kredi anlaşmalarının imza töreni öncesi konuşan Adularya Enerji yetkilisi, santralin 290 megawat kurulu gücünde olacağını söyledi. Santral, Türkiye’nin elektrik tüketiminin yüzde 1.17’sini karşılayacak.
Demir çelik sektörü Eylül ayında canlanacak Krizden en çok etkilenen sektörlerin başında gelen inşaat sektörüyle birlikte demir çelik rakamlarında da önemli düşüşler olduğuna dikkat çeken Bülend Engin, şu değerlendirmeyi yaptı: “Eylül ayı itibariyle demir-çeliğe olan talep çok artacak. Biz bu alanda şu anda yüzde 50 kapasite ile çalışıyoruz ama kar marjı da yok. Zaten bu sektörde yüzde 5’lik kâr marjı çok iyi bir başarıdır.
Dünyada 1 milyar 450 milyon ton çelik üretildi. 4 yıl öncesine kadar bu rakam 1 milyar tonun altındaydı. Bunun sebebi Çin ve Hindistan’ın da üretime katılması. Biz Türkiye olarak 430 milyon ton demir çelik ürettik. Bu rakamla Türkiye üretimde 9’uncu sırada. İçdaş ise yüzde 14-15 ile bu rakama dâhil oluyor. Biz uzun mamul üretimi gerçekleştiriyoruz. Ekonomik kriz olmasaydı yassı mamul üretimine de girecektik. Üretimimiz de yüzde 50 ihracat yüzde 50 iç pazar olarak çalışıyoruz.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.