Sanayide kapasite kullanımı geriledi
İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre 5.2 puan artarak, bir önceki aya göre ise 1.3 puan azalarak yüzde 73.4 seviyesinde gerçekleşti.
İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre 5.2 puan artarak, bir önceki aya göre ise 1.3 puan azalarak yüzde 73.4 seviyesinde gerçekleşti.
İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre 5.2 puan artarak, bir önceki aya göre ise 1.3 puan azalarak yüzde 73.4 seviyesinde gerçekleşti. Böylece son 7 aydır aralıksız artış eğilimi gösteren kapasite kullanımı Ağustos ayında gerilemiş oldu.
Merkez Bankası, Ağustos ayı İmalat Sanayi Kapasite Kullanım oranlarını açıkladı. Buna göre, Ağustos ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 324 işyerine "İktisadi Yönelim Anketi" formu gönderilirken, bin 903 katılımcıdan yanıt alındı. Yanıtlama oranı yüzde 81.9 oldu.
İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre 5.2 arttı. Bir önceki aya göre ise 1.3 puan azalarak yüzde 73.4 seviyesinde gerçekleşti. 2010 yılı Ocak'ta 67.8 olan kapasite kullanım oranı Şubat ayında değişiklik göstermemişti. Mart'ta yüzde 67.9 olarak gerçekleşen kapasite kullanımı, Nisan'da yüzde 72.2, Mayıs'ta 73.4, Haziran'da ise yüzde 73.6, Temmuz'da 74.7 seviyesine yükselmişti. Son 7 aydır aralıksız artış eğilimi gösteren kapasite kullanımı, Ağustos ayında gerilemiş oldu. Mal gruplarına göre kapasite kullanım oranlarında geçen yılın aynı ayına göre ara mallarında, yatırım mallarında, dayanıklı tüketim mallarında, tüketim malların ve dayanıksız tüketim mallarında artış gözlenirken, gıda ve içeceklerde düşüş yaşandı.
En yüksek azalış gıda ve içecek grubunda görüldü
Kapasite kullanım oranlarında bir önceki aya göre bütün mal gruplarında azalış görüldü. Ağustos ayında en yüksek azalış 2.3 gıda ve içecekler grubunda görüldü. Gıda ve içecekler grubunu 1.9 puan azalışla dayanıksız tüketim malları, 1.7 puan azalışla yatırım malları, 1.7 puan azalışla tüketim malları, 1.2 puan azalışla dayanıklı tüketim malları ve yine aynı oranla ara malları takip etti.
Geçen yılın aynı dönemine göre ise en yüksek artış 7.5 ile ara malları grubunda yaşandı. Yatırım mallarında kapasite oranı 5.2 puan, dayanıklı tüketim mallarında 4.4 puan, tüketim mallarında 1.3 puan ve dayanıksız tüketim mallarında 0.4 puanlık artış olduğu belirlenirken, gıda ve içecekler grubu 2.7 puan azaldı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.