40 yıllık tecrübesiyle lojistik sektörünün öncü ismi: OMSAN LOJİSTİK
OMSAN Genel Müdürü Doç. Dr. M. Hakan Keskin ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
OMSAN Genel Müdürü Doç. Dr. M. Hakan Keskin ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
“Türkiye’de hizmet veren hemen hemen bütün sektörlere lojistik hizmeti veriyoruz”
Firmanızdan kısaca bahseder misiniz?
1978 yılında kurulan ve OYAK çatısı altında hizmet veren OMSAN Lojistik, Türkiye’nin ilk ulusal lojistik firmalarından biri konumundadır. Yüzde 100 yerli sermayeye sahip olan OMSAN; otomotiv, demir çelik, çimento, hazır beton, akaryakıt, kimya, zirai tarım, tekstil, perakende, gıda ve iletişim sektörleri başta olmak üzere farklı sektörlere hizmet veriyor. OMSAN Lojistik olarak yurtiçi ve yurtdışı karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu taşımacılığı; depolama, dağıtım, antrepo yönetimi, proje taşımacılığı, ev ve ofis lojistiği, gümrükleme ve sigorta hizmetleri kapsamında bütünleşik lojistik hizmetler sunuyoruz. İstanbul’da Genel Müdürlüğümüz, İzmir, Ankara, Mersin ve Samsun’da Bölge Müdürlüklerimiz, Fransa, Romanya, Fas ve Kazakistan’da şirketlerimiz bulunmaktadır.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere ne tür taşımacılık hizmeti veriyorsunuz?
Türkiye’de hizmet veren hemen hemen bütün sektörlere lojistik hizmeti veriyoruz. Otomotivden demir çeliğe, çimentodan akaryakıta, tekstilden gıdaya, kimyadan iletişime kadar çok geniş bir yelpazede müşterilerimizin lojistik ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Türkiye’de karayolu taşımacılığı diğer taşıma modlarına kıyasla daha büyük bir orana sahip. Dolayısıyla OMSAN olarak özellikle çevre dostu taşıma modu olan demiryolu ve denizyolu taşımacılığındaki faaliyetlerimizin oranını artırmaya gayret ediyoruz.
Ülkemizde hayata geçirilen/yapımı devam eden (köprüler, otoyollar, 3. Hava limanı vb.) taşımacılık sektörüne nasıl yansıdı/yansıyacak?
Lojistik sektörünün olmazsa olmazı köprü, otoyol, havalimanı gibi yatırımlar Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında elbette önemli role sahip. Ancak çok küçük kar marjlarıyla varlığını sürdürmeye çalışan lojistik firmaları için şu ana kadar ek bir maliyet unsuru olduğunu da belirtmek gerekir.
Teknoloji her alanda gelişiyor. Özellikle Endüstri 4.0 kapsamında genellikle teknolojik yenilikler ortaya çıkıyor. Endüstri 4.0’ın bizlere gelişen teknolojilerden ve sizlere sağladığı avantajlardan bahseder misiniz?
Lojistik sektörünün dijitalleşmesi adına sektörümüzün önde gelen markası konumundaki bir şirket olarak her yeni teknolojik gelişmeyi yakından takip ediyoruz. Bu bakımdan OMSAN Lojistik olarak teknolojinin sektörümüze entegre edilmesine büyük önem veriyoruz.
Kendi içimizde oluşturduğumuz yazılımlar, müşterilerimizin taleplerini daha hızlı karşılamamızı sağlıyor. Ayrıca farklı sektörlere verdiğimiz hizmetler, her sektör için farklı yazılımlar ve farklı teknolojileri kullanmamıza olanak sağlıyor. OMSAN Lojistik olarak mobil platformlarda da yer alırken, endüstri 4.0 kapsamında yazılımlarımızı ve hizmet süreçlerindeki son teknolojileri rekabet avantajını korumak üzere yakından takip ediyoruz.
Arap Baharı, Suriye ve Irak’ta yaşanan çatışmalar ve ülkemizin komşularıyla olan mevcut ilişkileri, piyasaları ve lojistik hizmeti veren firmaları nasıl etkiledi?
İki kıta arasında bir köprü vazifesi gören Türkiye’nin etrafını saran siyasi istikrarsızlıklar ve bundan dolayı olumsuz yönde etkilenen uluslararası ilişkiler ile piyasalarda gözlemlenen dalgalanmalar Türk lojistik sektörünü yakından etkiledi.
Buna bağlı olarak pazar ekonomisinin gerektirdiği değil, sektördeki aktörleri pazarın dışına çıkmaya zorlayan bir rekabet ortamının oluştuğunu görüyoruz. Bu koşullara rağmen lojistik sektöründeki aktörler, tüm imkânları ile varlıklarını sürdürmeye çalışmaktalar.
Ülkemizdeki tüm sektörlerin sorunu kalifiye personel problemi… Lojistik sektörü olarak bu konuda sıkıntı yaşıyor musunuz?
Lojistik sektörü de diğer sektörler gibi kalifiye personel sorunuyla karşı karşıya. Yetişmiş, eğitimli ve bilinçli çalışanlara diğer sektörler gibi ihtiyaç duyuyoruz. OMSAN Lojistik olarak, elimizi taşın altına koyup, kalifiye personel sorununa çözüm üretmeye çalışıyoruz.
Bu kapsamda öğrencilerin sektöre kazandırılmasına yönelik programlara destek veriyoruz. Ayrıca sektörümüzdeki 40 yıllık tecrübemizi, bilgi ve birikimlerimizi, işbirliği içerisinde olduğumuz üniversiteler ile birlikte düzenlemeyi planladığımız eğitim ve sertifika programlarıyla sektöre kalifiye personel yaratmak için kullanacağız.
2018 yılından neler bekliyorsunuz? Sizce nasıl bir yıl geçecek?
2016 yılının son çeyreğinden itibaren hizmet çeşitliliğini artırmak amacıyla tüm taşıma modlarının geliştirilmesi yönünde başlattığımız çalışmaları bu yıl da sürdürmeye devam edeceğiz. Yine 2017 yılında ADR taşımacılığı alanına yapmış olduğumuz yatırımları 2018 yılında da sürdürerek Türkiye’de sektör liderliğini yakalamayı ve yurtdışında da bu alanda hizmet verir hale gelmeyi hedefliyoruz.
Yurtiçi karayolu taşımacılığında son yıllarda giderek artan zorluklara rağmen uzun süreli kontratların yapılması ve farklı taşıma projeleriyle hizmet alanlarının geliştirilmesini planlıyoruz. Aynı zamanda dönüş yükü organizasyonunun tek bir merkezden yönetilmesi için gerekli olan farklı IT çözümlerinin geliştirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Hizmet sunduğumuz önemli sektörlerden birisi olan otomotiv sektöründe Türkiye’de satılan her 3 araçtan ve Fas’ta satılan her 2 araçtan birini taşıyan OMSAN, otomobil ve hafif ticari araç pazarının içinde bulunduğu koşullardan etkilenmemek için yurtiçinde müşteri portföyünü geliştirirken, yurtdışında yapılanmasını güçlendirerek alternatif multimodal taşıma şekillerinin geliştirilmesi yönünde çalışmalarını sürdürecektir.
Ülkemizin gelişmesi için lojistik sektörünün de gelişmesi ve büyümesi gerektiğine inanıyor, 2018 yılında bu yolda önemli gelişmelerin olmasını bekliyoruz. Hem yurtiçi hem de uluslararası alanda siyasi, ekonomik gelişmeler ışığında 2017 yılına göre daha umutla bakabildiğimiz bir yılda yapacak çok işimiz var.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.