8. Türkiye Enerji Zirvesi Gerçekleşti
Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, bir süre önce Asya Kalkınma Bankası ile birlikte Dubai'de şirket kurma kararı aldıklarını belirterek, "Buradan Asya ve Ortadoğu'daki diğer birçok şirkete ve ülkeye yatırım yapmak istiyoruz. Özellikle güneş, rüzgar, jeotermal alanında buralardaki yatırımlarımızı geliştirmeye çalışacağız" dedi.
Bu yıl sekizincisi Antalya'da düzenlenen Türkiye Enerji Zirvesi'nde konuşan Ak, enerji sektörünün gözünü, Türkiye ile beraber yurt dışına da çevirmesi gerektiğine işaret ederek, Zorlu Enerji olarak bu yıl yaklaşık 800 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, bunun bir kısmının dağıtım şirketlerine bir kısmının da Türkiye'nin en büyük jeotermal santrali olan Kızıldere 3 tesisine gerçekleştirildiğini söyledi.
Ak, Kızıldere santralinin toplam kurulu gücünün 165 megavat olduğunu ve ilk etabının da geçen ay devreye alındığını hatırlatarak, buradan yola çıkarak yurt dışında daha fazla yatırım yapmak istediklerini vurguladı. Yatırım çabalarında yönlerini belli ölçüde yurt dışına çevirdiklerini anlatan Ak, şöyle konuştu:
"Bir süre önce Asya Kalkınma Bankası ile birlikte Dubai'de şirket kurma kararı aldık. Buradan Asya ve Ortadoğu'daki diğer birçok şirkete ve ülkeye yatırım yapmak istiyoruz. Özellikle, güneş, rüzgar, jeotermal alanında buralardaki yatırımlarımızı geliştirmeye çalışacağız. Bunlardan ilkini aslında Pakistan'da 100 megavat kurulu gücümüzle yapmış bulunuyoruz. Bunun inşaat çalışmaları başladı. Önümüzdeki günlerde tamamlanacak. Bunun yanı sıra çok önemli bir adım daha atarak, Kudüs Elektrik Dağıtım Şirketi ile ortak şirket kurma üzerine bir anlaşma daha imzaladık. Ürdün'de 100 magevatlık güneş santrali kurup, burada Kudüs'e elektrik vermeyi muhtemel ortaklarımızla beraber yapma kararı aldık. Bu know-how ve bu bilgi birikimimizi artık yavaş yavaş yurt dışına kullanmamızda fayda olduğunu düşünüyoruz. Artık bu toplantıları sadece Türkiye Enerji Zirvesi değil, bölgesel bir zirve haline getirme yolunda da ilerlememiz gerektiğini düşünüyorum. Hem EPDK'da hem Bakanlıkta hem de özel sektörde bu güç ve zeminin oluştuğunu düşünüyorum."
Depolama rakamları baz yüklü santrallerle eşdeğer
Günümüzde güneş alanında da inanılmaz ilerlemelerin kaydedildiğini vurgulayan Ak, yıl başında her yerden güneş paneli geldiğini, yıl sonuna gelindiğinde ise 1 megavat paneli bulmakta zorlandıklarını aktardı. Çin'in bu yıl sadece 42 bin megavat ilave güneş kapasitesi koyarak kurulu gücünü 102 bin megavata getirdiğini belirten Ak, toplam kurulu gücünün de 1 milyon megavata ulaştığını kaydetti. Amerika'da 50 bin, Almanya'da ise 42 bin megavatlık güneş kapasitesinin oluştuğunu hatırlatan Ak, şunları kaydetti:
"Toplamda dünya kurulu gücü 300 bin megavat oldu. Bu rakamlara, önümüzdeki dönemdeki panel fabrikası yatırımlarının geleceğine baktığımızda, 2018-2019 ve 2020'de ilave 500 bin megavat daha kapasitenin gelmesi muhtemel. Bir başka deyişle, dünya enerji kapasitesinin yüzde 15'i önümüzdeki üç-beş sene içerisinde güneşten sağlanmaya başlanacak. Tabii burada böyle bir gelişme sağlanırken, diğer taraftan da pil sektörünü de herkes takip ediyor. Geçen yıl 30 bin megavatsaat olan pil kapasitesi bugün itibarıyla 80 bin megavata ulaştı. İki yıl sonra ise ulaşılacak rakam 300 bin megavat olacak. Daha gidilecek çok yol var ama bu halde bile 1 megavat pilin fiyatı 1 milyon dolardan şu anda 200 bin dolarların altına gerilemiş durumda.100 bin doların altına geldiğinde ise artık depolama rakamları baz yüklü santral kurmayla eşdeğer olmaya başlayacak. Bizi artık önümüzdeki 5 yılda çok farklı şeyler bekliyor. Bu zirvede bu konuların ciddi anlamda tartışılacağına, Türkiye'nin de bu yönde daha hızla hareket edeceğine eminim."
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.