‘Asil Çelik’ 5 adet işlemle İMKB’nin en değerlisi oldu
180 milyon liralık sermayeye sahip Asil Çelik, borsaya adım attığı ‘Serbest İşlem Platformu’nda adeta fırtına gibi esti. 5 işlemle 36.4 milyar TL piyasa değerine ulaşarak bir günde İMKB’nin devlerini solladı
İMKB, Serbest İşlem Platformu’nda (SİP) ”ASCEL” kodu ile işlem görmeye başlayan Asil Çelik, ikinci işlem gününde 36.4 milyar liralık piyasa değerine ulaşarak, İMKB’nin en değerli şirketi oldu. 30 milyar lira piyasa değeri ile Garanti Bankası, 27 milyar lira piyasa değeri ile Akbank ve 25 milyar lira piyasa değeri ile Türk Telekom gibi borsanın en değerli şirketlerine fark atan Asil Çelik sadece 5 adetlik işlem ile borsanın en değerli şirketi oldu. Asil Çelik gün içi işlemlerde 45 milyar TL’lik piyasa değerini gördü.
Peki bu nasıl gerçekleşti? Bilindiği gibi SPK’nın Haziran 2011’de aldığı karar çerçevesinde hisse senetleri İMKB’de işlem görmeyen halka açık şirketlerin değerlendirilmesi sonucunda 84 firmanın İMKB’nin belirlemiş olduğu Pazar veya Platformda işlem görmesine karar verildi. Söz konusu pazar işleyiş esaslarının belirlenme yetkisi İMKB’ye bırakıldı.
Tek fiyat sistemi
İMKB, konuya ilişkin olarak 30 Aralık 2011’de çıkardığı genelge ile Serbest İşlem Platformu’nun işleyişinin nasıl olacağını düzenledi. Genelgeye göre, bu platformda “tek fiyat sistemi” uygulanmakta ve bir seansta 2 kez fiyat belirlenmekte. Bu sistemde toplanan emirler en fazla işlem görebilecek fiyattan karşılaştırılarak işlemler gerçekleştiriliyor.
Öte yandan, bu platformda ilk defa işlem görmeye başlayacak hisse, ilk seansta serbest marj ile işlem görmeye başlar. Yani oluşacak fiyatta sınır yok. İlk işlemin oluştuğu seansı izleyen seans ise gerçekleşen işlemlerin ağırlıklı ortalama fiyatı üzerinden baz fiyat ve fiyat değişim sınırları hesaplanarak uygulanıyor. Fiyat değişim sınırlarının hesaplanmasında kullanılan fiyat marjı yüzde 25 iken geçtiğimiz haziranda yüzde 10’a çekildi.
Marjinal fiyat oluşuyor
Bu genel bilgiler ışığında Serbest İşlem Platformu’nda gerçekleşen işlemlere tekrar dönecek olursak çok marjinal fiyatların oluşabiliyor. Bu platformda ilk kez işlem görmeye başlayan bir hisse pekala düşük miktarlı işlemlere abartılı fiyatları görebilmekte.
Geçtiğimiz mayısta işlem görmeye başlayan Ostim 3 TL’den 23.65’e 20 günde çıkarken bir haftada aynı hızla geriledi. Yine mayısta SİP’te işlem görmeye başlayan Halk Sigorta 2 TL’den 12 TL’ye 5 işlem gününde çıktı ve iki işlem gününde aldığının yarısını verdi.
Son olarak Asil Çelik’te aynı hareket görüldü. Hisseye ilk seansta sadece 5 adet talep gelmesi ve serbest marjla işlem görmesi fiyatının bir anda 225 TL’ye çıkmasına neden oldu. Rakamın oluşmasına neden olan sadece 5 adet işlem. Yatırımcıların bu dalgaya kapılması halinde ciddi bir zararla karşı karşıya kalacağı ortada. Neticede borsada yüksek rakamlardan fiyat oluşsa dahi temeli bulunmuyorsa alım yapan yatırımcılar zarar görür. Öte yandan, şirket günü yüzde 19 değer kaybıyla 202.50 liradan tamamladı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.