Abdurrahman Yılmaz: “Türkiye’nin en büyük Kesici Aletler Fabrikasına sahibiz”
1980 yılında Almanya’da kurulmuş bir aile şirketi olan ve 1990 yılından itibaren Almanya’daki tesis Türkiye’ye aktarılıp, Sakarya Arifiye’de faaliyetine devam eden Banaş A.Ş Firma Sahibi Abdurrahman Yılmaz ileriye dönük hedef ve projelerini dergimizle paylaştı.
1980 yılında Almanya’da kurulmuş bir aile şirketi olan ve 1990 yılından itibaren Almanya’daki tesis Türkiye’ye aktarılıp, Sakarya Arifiye’de faaliyetine devam eden Banaş A.Ş Firma Sahibi Abdurrahman Yılmaz ileriye dönük hedef ve projelerini dergimizle paylaştı.
Sorularımıza geçmeden önce kendinizden kısaca bahseder misiniz?
1977 yılı Almanya Hamburg doğumluyum. 2006’da Hamburg Üniversitesi’nden mezun olarak Türkiye’ye yerleştim. Üniversite tezini “Kesici Aletle”r üzerine yaptım ve başarılı bir notla bitirdim. Evli ve bir çocuk babasıyım.
Banaş bünyesinde müşterilerinize hangi ürün ve hizmetleri sunuyorsunuz?
Banaş, 1980 yılında Almanya’da kurulmuş bir aile şirketidir.1990 yılından itibaren Almanya’da ki tesis Türkiye’ye aktarılıp, Sakarya Arifiye’de faaliyetine devam etmektedir. Almanya(2), Amerika ve Ortadoğu da ki 4 ofisimiz tüm dünyaya pazarlama ve satış faaliyetlerinde bulunmaktadır. Endüstri sektörlerin de kullanılan makina bıçakları, özel kesici alet ve kesici takımların imalat ve bilemesini yapmaktadır. Kağıt, Ambalaj, Tekstil, Gıda, Plastik, Otomotiv, İnşaat, Kalıpçılık, Boru, Sac İşleme sektörlerindeki bıçak ve benzeri imalatları, çelik üzerinde yoğunlaşmış her türlü makina parçalarını ve aparatlarını da hassas olarak imal etmektedir.
Sektörünüzün içinde bulunduğu genel durum ve pazarın geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz?
Bulunduğumuz sektör, ciddi zorluklarla karşılaştığımız ve oldukça maliyetleri olan bir potansiyele sahip. Bunun yanında vasıflı eleman bulamamanın ve üretim için gereken hammadde temininin zorlukları da eklenebilir. Ancak şirketimizin 35 yıllık tecrübesiyle, oluşturduğumuz profesyonel ekibimizle ve alt yapımız olan Alman teknolojisiyle sektörün zorluklarının üstesinden gelebilmektedir. Kesici alet ve makine bıçakları sektörünün geleceğinin olabilmesi ve daha da kalkınabilmesi için bilhassa yerli firmaların yurtdışından ithalatı kesmeleri ve yerli üreticilere şans vermeleri gerekmektedir. Banaş olarak bizler, Avrupa kalitesinde ekonomik şartlarda ürünler sunabilmekteyiz. Yurt dışında faaliyet gösteren dört ofisimiz bunun en büyük kanıtıdır. Ayrıca bir bıçak firması 5 bin metrekare kapalı alana sahipse ve 80 personel çalıştırıyorsa, demek oluyor ki dünya çapındaki rakiplerimizden bir farkımızın olmadığının gerçek kanıtıdır.
Sektörünüzdeki rekabet ortamı hakkında neler düşünüyorsunuz?
Gelişen Türkiye’de artık rekabet koşulları da değişti. Kaliteli ürünü en uygun fiyatlara satan firmalar az kar marjı ile piyasada kalmaya çalışıyor. Sanırım artık piyasa böyle şekillenmeye başladı. Yatırım yapmak istiyorsunuz ancak yaptığınız yatırımın tatmin edici yönleri kalmıyor ve gelişmekte ağır kalıyorsunuz. Avrupa veya Uzakdoğu’nun etkisi de göz ardı edilemez tabi ki. Ancak en baştanda belirttiğim gibi sağlam altyapı ve etkin makine parkı Banaş’ı etkilememektedir.
2011 yılını geride bıraktık. Bu sene firmanız açısından nasıl geçti, 2012 yılından neler bekliyorsunuz?
2010 yılı ile 2011 yılı arasında satışlarımız artış gösterdi. Ancak, beklentiler biraz daha yüksekti tabi ki. Yeni yılda hamle yapacağımız iki sektörden beklentilerimiz büyük. Piyasanın krize odaklanmış olup her daim çalkalanması bizleri de ister istemez endişelendirmektedir. Yinede hız kesmeden yatırımlarımızı yapıyoruz ve 2012 bizler için geçen yıllara nazaran daha aktif bir yıl olacağını tahmin ediyoruz.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleri bizimle paylaşır mısınız?
Fabrikamızdaki büyüme faaliyetleri bitmek üzere buna istinaden yeni makinalar alarak üretimimizi 2 katına çıkartmanın amacındayız. Banaş, Türkiye’nin en büyük Kesici Aletler Fabrikası. Uzun vadede ki planımız ise, kabul edilmiş dünyanın en büyük bıçakçıları arasına girmek ve ülkemize büyük katma değerler kazandırmaktır.
Son olarak AB ülkelerindeki ekonomik krizi, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durumu ve ülke sanayisinin geleceği hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Avrupa ile ticaret yaparak AB ülkelerinin nabzını yakından ölçebiliyoruz. Çalıştığımız şirketlerde hissedilir bir endişe şu anlık söz konusu değil. Aksine satışlarımız artmakta ve büyük işler kovalamaktayız. 2012 içinde 2 yurt dışı fuarına katılmak için rezervasyon yaptırdık. Türkiye hızla gelişmekte olan dünyada ki ikinci ülke… Banaş olarak bizler de bu duruma daha da fazla katkı sağlayabilmenin peşindeyiz. Ancak bu durumun başarılı olabilmesi için ithalat harcamalarının azalması ve yerli üreticilere destek verilmesi gerekmektedir.
Son olarak şunları belirtmek istiyorum: Banaş 2012’ye sağlam adımlarla girdi. 80 uzman personelin çalıştığı fabrikada, 200 adet makina parkıyla müşterilerine tam kapsamlı ürün çeşidi sunabiliyor. Teknolojiyi yakından takip ederek yatırımlarını sürdüren Banaş, kaliteli ürün-ekonomik ürün seçeneğiyle her sektöre hitap ediyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.