AJAN CNC GENEL MÜDÜRÜ MEHMET ÇINARLI: “ABD, HİNDİSTAN VE RUSYA’YA ÖNEMLİ İHRACATLAR GERÇEKLEŞTİRDİK.”
Ajan Elektronik Genel Müdürü Mehmet Çınarlı, yapmış oldukları çalışmaları ve sektörün gelişimi hakkındaki düşüncelerini bizlerle paylaştı.
Ajan Elektronik Genel Müdürü Mehmet Çınarlı, yapmış oldukları çalışmaları ve sektörün gelişimi hakkındaki düşüncelerini bizlerle paylaştı.
Ajan Elektronik Genel Müdürü Mehmet Çınarlı, yapmış oldukları çalışmaları ve sektörün gelişimi hakkındaki düşüncelerini bizlerle paylaştı.
Ajan Elektronik olarak güncel ürün yelpazeniz hakkında bizlere detaylı bilgi verir misiniz?
Geçmişte uzun yıllar talaşlı imalatla ilgilendik. Piyasada yüzlerce dalma erezyon ve farklı özelliklerde köprü
tipi freze tezgâhlarımız bulunmakta. Bu tip makinelerin imalatını şuan itibariyle büyük oranda yavaşlattık. Tüm
konsantrasyonumuzu cnc plazma kesim tezgâhlarında yoğunlaştırdık. Aylık elli adet makine üretimine yaklaştık.
Bu rakamlarla plazma tezgâh üretiminde dünyada zirvede olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. A dan Z ye tüm parçalarını yani komple tezgâhı üretmek oldukça zahmetli ancak bu zorluk bize beraberinde birçok avantajı da getirmekte. Öncelikle maliyetlerimiz diğer üreticilere göre çok daha düşük. Üretimdeki ithalat oranımızın 5 in altında olmasının bunda payı büyük. Bunun yanında servis ve yedek parça konusunda cevap verme hızımız ve maliyetlerimiz çok cazip.
Ayrıca günden güne geliştirdiğimiz teknolojileri de makinelerimize uyarlamamız oldukça kolay. Türkiye pazarında
açık ara lideriz. Dünyada da günden güne artan marka değerimizle onlarca ülkeye plazma tezgâhlarımızı
göndermeye devam ediyoruz.
Firma olarak Ar-Ge’ye verdiğiniz önemi ve ayırdığınız ciddi kaynakları biliyoruz. Ar-Ge çalışmalarınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Bildiğiniz gibi cnc plazma tezgâhlarımızdaki güç ünitesini kendimiz üretmekteyiz. Yurtdışına bağlı kalmamak adına bundan sonra da bu anlayışla üretmeye devam edeceğiz. Ancak geldiğimiz bu konumu korumak için plazmalarımıza yenilikler getirmeye devam etmeliyiz. Bu konuda birçok ilke geçmişte imza attık. Otomatik gaz konsolu, en hafif ve sağlıklı çalışan açılı kesme sistemi bunlardan bazıları. Önümüzdeki yıl da şuan ar-ge sini bitirmek üzere olduğumuz yeni sistemler bulunmakta. Yakında bunları sizlerle paylaşıyor olacağız. Plazmanın yanı sıra Fiber lazer üretme konusundaki ar-ge çalışmalarımız sona yaklaştı. Yine 2012 senesinde bu ürünü piyasaya sunmayı planlıyoruz.
2011 yılı firmanız açısından nasıl geçti, bu dönemde neler yaptınız?
Yılın ilk yarısını hedeflerimizin de üzerinde bir noktada tamamladık. Seçimlere kadar geçen sürede taleplere
cevap verebilmek için üretim hattında kapasite artırımı ve iyileştirme yatırımları gerçekleştirdik. İkinci yarıda ise dünya piyasalarındaki çalkantılardan ve artan döviz kurları karşısında ertelen yatırımlar nedeniyle satış rakamları yılın ilk yarısının altında kaldı. Ancak bu durum beklenmedik bir durum değildi. Aralık ayında gerek fuarlar gerekse firmaların yılsonu yatırımlarını hızlandırmaları sayesinde satışlarımız hedeflenenin üzerine çıkmayı başardı. Yurt içindeki azalan talebi karşılaması için yurtdışında yeni pazarlara yöneldik ve hedeflerimize ulaştık. Özellikle odaklandığımız ABD, HİNDİSTAN ve RUSYA pazarları ihracatımıza önemli katkıda bulundu.
2012 yılından neler bekliyorsunuz? Ne gibi proje ve hedefleriniz var? Sizce Türkiye ve dünya ekonomisinde, sanayi sektörlerinde durum nasıl olacak?
Üretimimizdeki ithalat oranımız 5 i bulmamaktadır. Buna karşın satışlarımızdaki ihracat oranı 35 mertebesindedir. Bu doğrultuda Türkiye ekonomisinin güçlenmesinde örnek bir duruş sergilediğimizeinanıyoruz. 2012 ilk çeyreğine piyasaların biraz tedirgin gireceğini düşünüyorum. Ancak bu baharla beraber geçecektir. Avrupa’daki resesyonun kısa sürede düzeleceğini düşünmüyorum. Bu ülkelerin tekrar yukarıya çıkışlarının tek yolu üretimden geçecektir. Birlik üyesi diğer ülkeler bu konuda kendilerine destek olacaklardır. Kriz ekonomisine alışık olmayan Avrupa’nın bu duruma alışması biraz zaman alacaktır. Bu durgunluk ta bizlere birçok konuda yansıyacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki dünyada başka birçok ülke ile ticaret yapılabilir. Biz AJAN olarak bu felsefeyi belirledik. Az önce de belirttiğim gibi daha dinamik pazarlara ağırlık vereceğiz. Hükümetimizin üretime olan desteklerinin devamını bekliyoruz. Dünya için çalkantılı olan 2011 senesini birçok ülkeye nazaran iyi yöneterek başarıyla tamamladık. Ülkemizin dünyada daha iyi yerlere geleceğine yerli teknoloji üreten bir TÜRK firması olarak inancımız ve desteğimiz tamdır.
Türkiye’nin önde gelen sanayi fuarlarından biri olan Win’de katılımcı olarak yer alacaksınız. Bu fuar hakkındaki düşünceleriniz ve beklentileriniz nelerdir?
WIN Fuarı zamanlama ve organizasyon olarak başarılı bir fuar. Doğru ziyaretçiyi sektörle buluşturuyor. Fuarlar bizim için her zaman öncelikli ve önem verdiğimiz bir pazarlama aracı. Fuarın bu iyi durumunu uzun yıllar korumasını ve geliştirmesini temenni ediyorum.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.