Ajan Elektronik Genel Müdürü Mehmet ÇINARLI: 50'ye Yakın Ülkeye Makina İhraç Ediyoruz
CNC Metal İşleme Makinaları üretiminde ülkemizin önde gelen firmalarından biri olan AJAN Elektronik, dünyanın birçok ülkesine ihracat gerçekleştiriyor. İç pazarda da önemli bir konumda bulunan firmanın Genel Müdürü Mehmet Çınarlı ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
"Ar-Ge çalışmalarını tamamlayıp seri üretime hazır hale getirdiğimiz Fiber Lazer Kesim Tezgahımızı Şubat ayında İstanbul’daki fuarda sergileyeceğiz"
AJAN Elektronik, sürekli olarak mevcut ürünlerini güncelleyen ve yeni tezgahlar geliştiren bir firma. Bizlere güncel ürün yelpazenizden ve yeni teknolojilerinizden bahseder misiniz?
CNC Plazma Kesme, Oxy-Fuel Kesme Ve CNC Plazma Boru Kesme Makineleri bizim üzerinde uzmanlaştığımız ana ürün grubumuzu oluşturmakta. Kendi teknolojimizi üretip sattığımız için sürekli yapılan ar-ge çalışmaları olmazsa olmazımız. Böylece müşterilerimizin dolayısıyla da sektörün ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yenilikleri AJAN güvencesinde sunmaya devam ediyoruz. Bu dönemde yeni nesil açılı kesim sistemimiz ile Oxy-Fuel ızgara kesim sistemimizi piyasaya sürmüş olacağız. Ayrıca kendi geliştirdiğimiz ve tezgahlarımızda kullandığımız AJANCAM yazılımımız da yeni özelliklerle birlikte güncellenerek müşterilerimize sunulmaya devam edecek.
Özellikle CNC Plazma Kesim tezgahlarında önemli bir marka bilinirliği ve rekabet gücü yakaladınız. Bu başarıyı nasıl sağladınız?
Bu konudaki en büyük avantajımızı, makinelerin Güç Ünitesi, CNC Ünite, Plazma Torch, Servo Motor gibi en önemli aksamları dahil %95’lik bölümünü kendi fabrikalarımızda ve AJAN markasıyla üretmemiz oluşturmakta. Bu aşamaya gelebilmek için ciddi yatırımlar ve ar-ge çalışmaları yapıldı.
“ABD, Polonya, Rusya, Kanada, Hindistan başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine plazma kesim sistemlerimizi ihraç ediyoruz.”
AJAN ailesinin her kademesinde çalışan bireylerinin AJAN markasının bugüne gelmesinde önemli emeği var. Bizi tercih eden firmalara ürünlerimizle ilgili güven verdik, makinelerimiz en önemli referansımız oldu böylece hitap ettiğimiz tüm sektörlerin en çok tercih ettiği firma konumuna geldik.
Mevcut tezgahlarınızın dışında AJAN Elektronik’in farklı tezgah geliştirme projeleri olacak mı?
Plazma ve oksijen kesimden farklı bir teknoloji olan lazer kesim konusunda da artık AJAN markasını sektörde duymaya başlayacaksınız. Yurtiçinde ilk kez Şubat ayı içerisinde İstanbul’da katılacağımız fuarda sergileyeceğimiz Fiber Lazer Kesim tezgahımızın Ar-Ge çalışmalarını tamamlayıp piyasanın beğenisine sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Elbette AJAN marka diğer makineler gibi lazer kesim tezgahımızın da rezonatör dahil birçok aksamını kendi bünyemizde üretiyor olacağız. İlk planda 1 kW güç ve 5 mm kesim kapasitesi sunmayı hedefliyoruz.
Üretimini yapmış olduğunuz tezgahlarda “milli aksam ve yazılım” kullanmaya özen gösterdiğinizi biliyoruz. Neden böyle bir yol tercih ediyorsunuz? Bu tercih sizlere veya kullanıcılara ne gibi artılar sağlıyor?
Makinenin tüm aksamlarını üretmek günümüzde bile firmaların cesaret edemediği ve riski yüzünden tercih etmediği bir politika. Biz bu riski lehimize çevirmiş ve bu sayede sektöründe zirveye ulaşmış bir firmayız. Biz istiyoruz ki herhangi bir sektörde makine yatırımı yaparak ülke üretimine katkı sağlayacak firmalara hem alımda hem de kullanımda destek olalım, yaptıkları yatırımın arkasında da her zaman duracak ve her konuda güvenecekleri bir çözüm ortakları olsun. Sağlanan bu güven AJAN markasının ana karakteristiğini oluşturuyor.
Kısacası müşterilerimiz her konuda tek bir noktaya bağlı böylece de uygun fiyat, düşük çalışma maliyetleri, hızlı ve ekonomik servis avantajlarımızdan yararlanabiliyorlar. Ayrıca bu sayede hem üretimde daha fazla istihdam hem de ülke ekonomisine daha fazla katma değer sağlıyoruz.
İç piyasanın dışında yurt dışında da önemli bir bilinirliğe sahipsiniz. Bir Türk markası olarak yabancı ülkelere kendinizi nasıl kabul ettirdiniz? Hangi ülkelere, ne tür tezgahlar ihraç ediyorsunuz?
Geldiğimiz noktada makinelerimizde sunduğumuz teknolojiler artık bu sektördeki diğer uluslararası piyasa oyuncularıyla başa baş seviyede. Yabancı firmalar neredeyse tüm aksamlarını kendi markamızla ürettiğimiz plazma tezgahlarımıza daha uygun maliyetle ulaşabiliyor aynı zamanda yurtiçindeki gibi hızlı ve ekonomik servis sağlayabiliyorlar. Organizasyonumuz; yurtiçine verdiğimiz hizmetin aynısını yurtdışına da rahatlıkla vermeyi mümkün kılıyor. Ayrıca markamızı yurtdışı fuarlarda devamlı görmek de yabancı firmaların güvenini kazanmamız açısından önemli rol oynuyor. Şu an ABD, Polonya, Rusya, Kanada, Hindistan başta olmak üzere dünyanın dört bir tarafında birçok ülkeye plazma kesim sistemlerimizi ihraç ediyoruz.
Makina Tanıtım Grubu’nun yurt dışına yönelik çalışmaları hakkında neler düşünüyorsunuz? Bu çalışmaların verimliliği ve sizlere olan katkısı hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Türk makine sektörünün ve markalarının yurtdışında daha etkin tanıtılması adına önemli çalışmaları var. Bizim de katıldığımız birçok fuarda aktif katılımlarını ve Türk firmalarına desteklerini görüyoruz. Türkiye’nin bu sektörde dünyadaki prestijinin arttırılması için böyle bir yapılanmanın gerekliliği şüphe götürmez. Uzun soluklu olarak yapılacak çalışmalar sayesinde firmamıza ve Türk makine sektörüne yaptığı katkıların artarak devam edeceğine inanıyoruz.
Sizleri yurt içi fuarların yanı sıra yurt dışı fuarlarda da çok sık görüyoruz. Fuar organizasyonların firmanıza olan katkısından, 2015 yılı fuar programınızdan bahseder misiniz?
Aslına bakarsanız katıldığımız yurtdışı fuarların sayısı artık yurtiçindekilerden çok daha fazla sayıda. Ülkemizde artık firmamız ve ürünlerimiz çok iyi biliniyor. AJAN markasının bu bilinilirliğini dünyaya da yaymak sürekli hedefimiz. Şu an 50’ye yakın ülkede makinelerimiz faaliyet gösteriyor. Daha fazla ülkeye penetrasyon sağlamak ve mevcut ülkelerdeki makine sayımızı arttırmak için çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda katıldığımız yurtdışı fuarların katkısı da yadsınamaz elbette. Bu yıl ABD, Almanya, Rusya, Kanada, Brezilya, Hindistan, Polonya gibi ülkelerde 20’den fazla fuarda makinelerimizi sergileyeceğiz.
Türk makina sektörünün içinde bulunduğu genel durum ve Türk sanayisinin geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz?
Günümüzde makine sektörü Türk ekonomisinin ve ihracatının en önemli aktörleri arasındadır. Sektörün ihracatı 2014 yılında yaklaşık 15 milyar $ olarak gerçekleşmiştir. Bununla birlikte son 10 yıllık dönemde ihracat artışı sıralamasında dünyada 4. sırada yer almıştır.
Kalite bilincimiz arttıkça gelişmiş yan sanayimiz ile daha çok yerli girdi ile üreteceğimiz makineler sayesinde hem ülke ekonomisi için daha önemli bir yere geleceğimizi hem de dünya pazarındaki konumumuzu daha da güçlendireceğimizi düşünüyor ve ümit ediyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.