Alçat Çelikten makina yatırımı
Alçat Çelik ortağı Aydın, üretim kapasitelerini artırmak için geçen yıldan bu yana toplam 300 bin TL’lik makine yatırımı yaptıklarını söyledi.
Alçat Çelik ortağı Aydın, üretim kapasitelerini artırmak için geçen yıldan bu yana toplam 300 bin TL’lik makine yatırımı yaptıklarını söyledi.
Çelik konstrüksiyon ve yapısal çelik sektöründe 27 yıldır faaliyet gösteren Alçat Çelik, yurtiçinde önemli projelere imza atıyor. Bu yıl yurtdışında da etkinliğini artırmayı hedefleyen firma, üretim kapasitesini artırmak için geçen yıldan bu yana toplamda 300 bin TL’lik makine yatırımı yaptı. Bu yılın ikinci yarısı için birkaç yurtdışı projesini gündemlerine aldıklarını söyleyen Alçat Çelik ortağı ve İşletme Müdürü Mustafa Aydın, “Türkmenistan’dan gelecek bir proje var. Bunun yanı sıra Irak, Çeçenistan ve Kuzey Irak’ta gerçekleştirilmesi düşünülen projeler üzerine görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Bu doğrultuda yurtdışındaki etkinliğimizi artırmayı hedefliyoruz” dedi.
İnşaat sektöründe yapılması planlanan yatırımların ertelendiğini ve bu nedenle geçen yılı beklentilerinin altında geçirdiklerini belirten Aydın, geçen yıl üretim kapasitelerinin sadece yüzde 40’ını kullanabildiklerini dile getirdi. Firmalarının yıllık 5 ila 7 bin ton arasında üretim yapmayı hedeflediğini belirten Aydın, “Mevcut kapasitemiz, bu oranın yüzde 35 ve üzerine çıkabilecek altyapıda bulunuyor. Amacımız bu oranlara ulaşmak. Fakat bu hedefi bu yıl gerçekleştirmemiz mümkün görünmüyor” dedi. Bunun nedenini bu yılın ilk beş ayında, projelerine çalıştıkları birçok işin henüz başlamaması olarak açıklayan Aydın, bu dönemdeki farkın kapanmasının mümkün görünmediğine de değindi. Kış mevsiminin sert geçmesiyle inşaat sektöründe yaşanan durgunluğun kendilerini de olumsuz etkilediğini belirten Aydın, yılın ikinci yarısında mevcuttan biraz daha hareketli iş potansiyelinin olmasını beklediklerini ifade etti.
Bu yıl ağırlığını çelik konstrüksiyona verdi
Yapısal çeliğin yanı sıra kumlama tesisleriyle de hizmet verdiklerini aktaran Aydın, bu yılki yatırım planlarını çelik konstrüksiyon alanına yoğunlaştırdıklarını söyledi. Yeni makine yatırımları ile üretimi artırmayı hedeflediklerini dile getiren Aydın, “Geçen yıl plazma kesim makinesini yenileyerek hızını artırdık. İlave pres ve toz altı kaynak makinesi yatırımı yaptık. Geçen yıl başladığımız ve hâlâ devam eden yatırımlarımız toplamda 300 bin TL’ye ulaştı” diye konuştu.
Aydın, bu yatırımları planladıkları projeler için gerçekleştirdiklerini söyledi. Bursa ve civar illerde çok sayıda projede yer aldıklarını ileten Aydın, İstanbul’daki Florya Beşyol Kavşağı’nda bulunan üst geçidin imalat ve montaj işlemlerini firmalarının yaptığını dile getirdi. Bu projenin mimari görsellik açısından Bursa’da üretilen ilk çelik köprü olma özelliğini taşıdığını ifade eden Aydın, şöyle konuştu: “Doğuş Otomotiv’in İstanbul’daki showroom binalarının çelik konstrüksiyon imalat ve montajını gerçekleştirdik. Bosch’un ilave fabrika binalarını yaptık. Martur firması Akçalar Sanayi Bölgesi’ne ilave bir fabrika kurup, Bursa Geçit’teki tesislerinin tamamını oraya taşıdı. 14 bin metrekarelik tamamı çelik olan bu fabrika firmamız tarafından yapıldı. Tamamı çelik olan Beyçelik’in Gestamp fabrikasının çelik konstrüksiyonunu da firmamız gerçekleştirdi.”
Çelik konstrüksiyon ve yapısal çelik sektöründe 27 yıldır faaliyet gösteren Alçat Çelik Konstrüksiyon Plastik Doğrama’nın 2006 yılında, Çalı’daki yerine taşınarak hizmet ağını genişlettiğini anlatan Aydın, firmanın çelik konstrüksiyon imalat ve montaj işlemlerinin yanı sıra kumlama tesisini de bünyesine ekleyerek, hizmette çeşitliliğe gittiğini dile getirdi. Firmalarının ağırlıklı olarak sanayi yapıları, özel proje ve köprü projelerine imalat ve montaj yaptığı bilgisini veren Aydın, Alçat Çelik’in 5 bin metrekare alan üzerinde 3 bin 500 metrekaresi kapalı olmak üzere 35 çalışanı ile üretim yaptığını kaydetti. Aydın, firmanın hizmet sunduğu alanları şöyle sıraladı: “Spor tesisleri, alt ve üst geçitler ve kapalı pazar yerleri gibi kolonsuz geniş hacimlerin oluşturulduğu alanlar için çelik konstrüksiyon imalat ve montajını gerçekleştiriyoruz. Teknik anlamda inşaat sektörünü de bünyesinde bulundurması nedeniyle anahtar teslim projeler de sunuyoruz.”
“Bursa’da çeliğin konutlarda kullanımı yeterli değil”
Özellikle deprem bölgesindeki binalarda çelik kullanımına özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Mustafa Aydın, son dönemde oluşan çelik veya çelik takviyeli bina yaptırma fikrinin sektörde büyüme sağladığını söyledi. "Bursa’da çeliğin konutlarda kullanımı noktasında eksiğiz” diyen Aydın, özellikle sanayi yapı üretiminde imalat ve montajın kısa sürede tamamlanmasıyla, çeliğin büyük avantaj sağladığının altını çizdi. Daha kısa sürede geniş açıklıklarla, kolonsuz alanlar oluşturulduğunu ileten Aydın, betonla verilmeyecek formların çelikte yakalanabildiğini vurguladı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.