Ali çakmak: Vinç'ine değer verenlerin markasıyız
Kuruluşu 1997 yılına uzanan Çakmak Vinç, Osman Çakmak ve Ali Çakmak kardeşlerin deneyimlerini ve bilgi birikimlerini birleştirip kurdukları bir şirket. 2005 yılından beri aktif bir şekilde yer aldıkları vinç sektöründe çok önemli başarılar kazanmışlar. Sakarya 2. Organize Sanayi Bölgesinde 20 bin metrekarelik bir alanda üretimlerini gerçekleştiriyorlar.
Kuruluşu 1997 yılına uzanan Çakmak Vinç, Osman Çakmak ve Ali Çakmak kardeşlerin deneyimlerini ve bilgi birikimlerini birleştirip kurdukları bir şirket. 2005 yılından beri aktif bir şekilde yer aldıkları vinç sektöründe çok önemli başarılar kazanmışlar. Sakarya 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde 20 bin metrekarelik bir alanda üretimlerini gerçekleştiriyorlar.
Osman Çakmak vinç sektöründe 30 yılı aşan bir deneyime sahip. Sektörün hangi seviyelerden bugünkü durumuna geldiğine bizzat şahit olmuş. Kendisiyle Çakmak Vinç’in kuruluşundan bugüne geçirdiği süreci ve vinç sektörünün geldiği noktayı konuştuk.
Çakmak Vinç ne zaman kuruldu? Üretim yeri olarak Sakarya OSB’yi seçmenizin sebebi neydi?
Firmamızın kuruluşu 1997 yılına kadar dayanmaktadır. Ancak daha önce başka iştigal konusuyla devam ederken 2005 yılında vinç sektörüne dönüş yaptık. Şu anda bilgi birikimimiz, tecrübemiz ve şimdiye kadar ürettiğimiz binlerce adet vinçle Türkiye piyasasında iyi bir konuma sahip durumdayız. Firmamız yeni, ancak mazimiz eski. Stratejik olarak İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Eskişehir bölgelerine yakınlığından dolayı Sakarya
2. Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 20 bin metrekarelik bir alanda faaliyetlerimize devam ediyoruz. Fabrikamızın birinci bölümü bitmiş durumda, birinci bölüm 5 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor ve hem üretim bölümü hem de idari bölüm yer alıyor. İkinci bölümün inşaatı ise devam ediyor. İnşaat tamamen bittiğinde yaklaşık olarak 10 bin 500 metrekarelik kapalı alanda üretim yapmaya başlayacağız; ki bu büyüklükte bir alanda vinç üretimi gerçekleştiren ilk vinç firması biz olacağız. Sakarya’daki fabrikamızın dışında Kadıköy’de servis merkezimiz ve Dudullu’da da satış ve muhasebe ofisimiz bulunuyor. Tek bir merkezden Türkiye sanayisini yönetmek maalesef çok güç. Bu yüzden Ankara, İzmir, Adana, Trabzon, Kayseri, Bursa ve Gaziantep olmak üzere bayilikleri oluşturduk ve buradaki arkadaşlarımızla da çok sıcak teknik bilgi alışverişinde bulunmaktayız. Diğer vinç firmalarından farklı olarak bizdeki en büyük seçiciliğin başında bayilerimizin yarısından çoğunun tamamen makine mühendislerinin inisiyatifi altında oluşudur.
Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?
Ciromuzun, yaklaşık olarak 20’sini ihracat gelirleri oluşturuyor. İhracat yaptığımız ülkeler arasında Romanya, Arnavutluk, Mısır, Suriye, Ukrayna, Azerbaycan, Gürcistan bulunuyor.
Ürün yelpazeniz ve ortalama üretim adediniz hakkında bilgi verir misiniz?
Elektrikli çelik halatlı vinç üretiyoruz. Aslında bu ürünlerin doğru adı “kaldırma grubu”dur, ancak yıllar yılı vinç olarak kullanılageldiği ve bir alışkanlık olduğu için biz de artık vinç diyoruz. Biz 1 tondan 60 tona kadar seri ve standart vinçler üretiyoruz. Çok kısa periyotlarla bunları teslim edebiliyoruz; 60 tondan büyük vinçlerin üretimini yapabilecek kabiliyetteyiz.
Kaldırma gruplarında şu an tamamen 1/6 hız oranına sahip olanlarıyla sanayicimize hizmet vermekteyiz. Türkiye’deki yanlışlardan biri de, üretimde hep adetlerden bahsedilmesi. Aslında toplam büyüklükten bahsetmek gerekir. Bugün üretim tarzımızla ayda yaklaşık 40 civarında kaldırma grubu, 20 civarında da crane sistemleri üretmekteyiz.
Ar-Ge çalışmalarınız ne durumda?
Biz esasında bir mühendislik firmasıyız. 60 civarında çalışanımız var, bunların 4’ü mühendis, 12 çalışanımız yüksek okul mezunu. Fabrikamızın ikinci bölümü de tamamlandığında toplam çalışan sayımızın 150 civarında olacağını düşünüyoruz. Bünyemizdeki mühendislerimiz hem üretim süreçlerinin kontrolünü yaparken hem de araştırma ve geliştirme çalışmalarında bulunuyorlar. Zaten bizim mühendis kadrosu oluşturmaktaki amacımız, Ar-Ge çalışmaları yaparak yeni ürünler ortaya çıkarabilmek. 2008 yılında CMAK piyasada ses getirecek Ar-Ge çalışmalarına imza attı. CMAK ile birlikte dört firmanın yurt dışından getirerek kullandığı redüktör grupları nedeniyle fiyatlar dengelendi, firmalar arası rekabet arttı. Bunun farkına erken varan firmamız Türkiye’de ses getirecek yeni bir ürünün imalatına başladı. Deneme üretimleri yapıldı, olumlu sonuçlar elde edildi. Bu yılın ortalarında müşterilerimize sunacağımız bu ürünün patentini de almış bulunuyoruz. Patentli kaldırma ünitemiz Tübitak’tan Ar-Ge teşviki alma onuruna sahip oldu. Yeni ürünün CMAK markasıyla rakiplerinden bir adım önde olacağına eminiz.
Alüminyum Eloksal Vinçleri
2008 yılında, Alüminyum sektörüne hitap eden Eloksal daldırma vinçlerinde yenilik yaparak, tam otomatik eloksal vinçlerini piyasaya sunduk. Bisiklet zincir tahrikli kaldırma gurupları ve taşıma sistemleri geliştirdik. Alüminyum profilleri eloksal tanklarına daldırma vinç sistemleri, yine Tübitak’tan Ar-Ge teşviki alarak CMAK markasını ön plana çıkardı. Vinç siteminin TPE’den patenti alınarak taklitlerine karşı korumaya alındı. Full otomatik eloksal daldırma vinç sistemleri alüminyum sanayisinde bir devrim yaptı diyebiliriz. İnsan eli değmeden bilgisayar ortamında üretim yapılarak, işçilerden kaynaklanan zaman kaybının önüne geçildi. Üretim artışı ile birlikte karlılığı arttırarak rekabetçi fiyatlarla rakiplerinin önüne geçmeyi başardık. Şuan imalatını yaptığımız CM tipi vinçlerde emek hırsızlığını önlemek için yaptığımız yeniliklere de faydalı model müracaatı yapıldı.
Vinç Yürütme Sistemleri
Vinç tekerleklerinde kaliteyi ve mukavemeti arttırmak için dövme çelik ürünler kullanmaya başladık.
Aşırı Yük Sivici
AB sürecinde Avrupa’ya entegre olabilmek ve ihracatı geliştirebilmek için tüm kaldırma makinalarında aşırı yük sivici kullanımına karar verdik. Bu yılın ortalarından itibaren CMAK ürünleri standart olarak aşırı yük sivici bağlanmış olarak müşterilere sunulacak. Bu bağlamda ülkemizde bir ilki gerçekleştirmiş olacağız.
Periyodik Bakım Uygulamaları
Garanti belgesine sahip vinçlerimizde problemleri en aza indirgemek için periyodik bakım uygulamalarına geçmeye karar verdik. Yılda 4 kez (Garantili ürünlerde sözleşme olduğu taktirde 2 bakım ücretsiz olarak yapılacak) her vince periyodik bakım yapılacak, vincin ömrü arttırılacak. Amacımız; iş güvenliği bilincini tüm sektörlere yaymak, vinçlerde verimliliği arttırmak. Ayrıca bu yıl, teslim edilen gezer köprülü vinçlerin teslimatı sonrasında firmanın vinç kullanacak kadro ve yöneticilerine eğitimler vermeye başlayacağız. Vinç kullanmanın bir eğitim gerektirdiğini tüm firmalara anlatacağız.
Bu noktada Türkiye’deki vinç kullanıcısının bilgi ve bilinç düzeyi hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Maalesef, ülkemizde son tüketicinin çok bilinçli olmamasından dolayı vincin özelliklerini çok daha detaylı bir şekilde anlatmak durumundayız. Bu noktada Alman DIN standartları, orijinal kısaltması FEM olan Avrupa Vinç Üreticileri Birliği’nin talimatlarına uygun üretim yapan bir firma olduğumuz için farklılığımızı da ortaya koymak durumundayız. Vinç almak isteyen firmaların bizim sorduğumuz detaylı sorulara doğru cevaplar vermesiyle
sorunsuz, sıkıntısız vinç üretme gayreti içindeyiz. Biz müşterilerimize, sorduğumuz her sorunun, kendilerine sorunsuz, kaliteli bir ürün sunabilmemiz için gerekli olduğunu, herhangi bir sorunla karşılaşılmaması için bu sorulara cevap almamız gerektiğini ısrarla belirtiyoruz.
Şirket içi eğitim konusundaki faaliyetlerde bulunuyor musunuz?
Biz her ne kadar bu işi iyi biliyoruz desek de, bu işi bizden daha iyi bilen eğitim uzmanlarını sürekli firmamıza davet ediyoruz ve “Rulman montajı nasıl yapılır?”, “Bakım nasıl yapılır?”, “Kaynak nasıl yapılır?” gibi konularda tekrar eğitim almayı amaçlıyoruz. Eğitimin sınırının olmadığı düşüncesindeyiz. Avrupalı firmaların “her yıl mecburi 72 saat eğitim” parolasını destekliyoruz. Avrupalıdan çok geri değiliz, ancak bazı şeyleri daha ciddiye alsak aramızdaki farkı kapatacağız. Ama şu an maalesef kapatamadık.
Son olarak piyasalarda yaşanan kriz firmanızı ne ölçüde etkiledi?
2008 yılının 3. çeyreğinde tüm dünya ülkelerini etkileyen krizden biz de etkilendik. Bankalara kredi borcumuz olmadığı için diğer firmalara nazaran avantajlı olduğumuzu söyleyebilirim. Satışlarda bir düşüş oldu fakat siparişler kesilmedi. Tahsilatlarda bazı sorunlar yaşandığı için firma seçimlerine özen göstermeye başladık.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.