Alüminyum Sektörünün Büyük Üreticilerinden biri: AK ALÜMİNYUM
Ak Alüminyum Genel Müdürü Şirzat Çevik ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz
Ak Alüminyum Genel Müdürü Şirzat Çevik ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz
Alüminyum sektörünün ülkemizdeki büyük üreticileri arasında yer alan Ak Alüminyum, iç ve dış pazarda kendisini kabul ettirmiş durumda… Üretiminin %30’unu ihraç eden firma faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor.
Sorularımıza geçmeden önce bizlere kendinizden kısaca bahseder misiniz?
1977’de İzmir’de doğdum. 2000 yılında İTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra Ak Alüminyum’da Kalite biriminde çalışmaya başladım. 2006 yılında İşletme Müdürü, kısa süre önce de Genel Müdür olarak atandım.
Müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetler neler?
Ak Alüminyum 20 yıldır alüminyum yassı mamül olarak soğuk haddelenmiş rulo, levha ve şerit üretmektedir.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere çözüm üretiyorsunuz?
Ürünlerimizin büyük kısmını otomotiv, inşaat, beyaz eşya, ambalaj, enerji ve ulaştırma sektörlerine tedarik ediyoruz.
Ak Alüminyum’un üretim kapasitesi, fabrikanın özellikleri, makine parkı ve teknolojileri hakkında bizleri bilgilendiri misiniz?
1992 yılında, 100.000 m2 açık, 10.000 m2 kapalı alanda kurulan Ak Alüminyum A.Ş. yıllık 25.000 ton dökme rulo ve 25.000 ton soğuk haddelenmiş nihai ürün kapasitesine sahiptir. Ak Alüminyum, kuruluşundan bu yana önemli yatırımlar gerçekleştirmiş, üretim miktarını ve ürün kalitesini yüksek bir seviyeye getirmiştir. Tesisimizde 2 adet Sürekli Döküm hattı, 2 adet Soğuk Hadde Hattı, Yıkama-Gerdirme-Gofrajlama Hattı, 3 adet Tavlama Fırını, Boy Kesme ve Dilme hatları mevcuttur.
Güncel üretim aralığınızdan ve ürün yelpazenizden bizlere bahseder misiniz?
Ak Alüminyum’da, AA1000 serisi ve AA3000 serisi alaşımlardan 4 - 10 mm arası kalınlık ve maksimum 1650 mm eninde dökme rulo, 0,20 - 4,00 mm arası kalınlık ve 1000 - 1250 mm enlerinde soğuk haddelenmiş rulo, 0,20 - 4,00 mm arası kalınlık, 400 - 4000 mm arası boy ve istenen genişliklerde levha, minimum 0,20 mm kalınlık ve 20 mm genişlikte şerit üretimi yapılmaktadır. Ürünlerimiz düz, gofraj desenli ve baklava desenli olarak naturel veya boyalı halde tedarik edilebilir.
Türkiye’deki alüminyum pazarı hakkında neler düşünüyorsunuz? Pazar büyüklüğü ve mevcut arz-talep dengesi hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Ülkemizde alüminyum sanayi yaklaşık 60 yıl önce başlamıştır. 2000’li yıllara gelindiğinde, Türk alüminyum sektörü hızlı bir büyüme göstermiş, yeni yatırımlarla yüksek kapasitelere ulaşılmıştır. Bu eğilimin önümüzdeki dönemde de devam etmesi öngörülmektedir. Dünya genelinde ve Türkiye’de alüminyum, her geçen gün farklı alanlarda kullanılmakta ve üretim miktarları hızla artmaktadır. 2000 yılında ülkemizde kişi başı alüminyum kullanımı 3 kg iken günümüzde 15 kg seviyesindedir. Ülkemizde 1500 civarında alüminyum firması 30.000 kişiye istihdam sağlamaktadır. Türkiye’deki alüminyum iş hacmi 4 milyar USD seviyesinde, yıllık üretim miktarı 1.250.000 ton olup yarısından fazlası ihraç edilmektedir. Yeni yatırımların tam kapasite ile çalışması ve planlanan bazı yatırımların tamamlanmasıyla üretim miktarları ve alüminyum sektörünün ülke ekonomisine katkısı daha da artacaktır.
Son olarak dergimiz aracılığıyla iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Yeni ve değerli bir metal olan alüminyum, ülkemizde önemli bir üretim ve istihdam alanıdır. Geçmişten günümüze bu sektöre emeği geçen sanayicilerimize ve tüm sektör çalışanlarına teşekkür ederim.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.