Alüminyum sektörünün Glabal markası Teknik Aluminyum
Müşteriler ile yeni ürün, farklı alaşım konularında birlikte çalışmaya başlayan Teknik Alüminyum, Avrupa’da tanınan ve talep edilen bir firma olmayı başardı.
Kuruluş aşamasındaki ilk donanımı; 550 mm genişliğinde bir hadde, 100’er kg’lık eritme potaları, kol kuvveti ile çalışan bir giyotin makas, odun yakılan bir ısıl işlem fırını ve disk kesme makaslarından idi. Bu dönemde üretilen levhalara olan talep tencere, tava gibi mutfak eşyaları ile sınırlıydı. Zaman içinde oluşan yeni alüminyum levha kullanım alanlarına paralel olarak, kurumda sürekli olarak yeni yatırımlar hayata geçirildi. Bu anlamdaki önemli adımları şu şekilde özetleyebiliriz:
1991: 600 mm genişlikte, 6 mm kalınlığında döküm yapabilecek sürekli döküm makinesinin devreye alınması.
1997: 4 lü soğuk hadde, rulo tav fırını, yıkama – gerdirme, boy kesme ve dilme hatlarının devreye alarak rulo üretiminin başlaması.
1999: Mevcut döküm hattının 1350 mm genişlikte döküm yapabilecek şekilde revize edilmesi.
1999: Genişleyen ürün yelpazesi ve artan müşteri talepleri çerçevesinde, süreç ve ürün testlerinin
yapılabilmesi amacıyla laboratuar ünitesinin yenilenmesi.
2000: Hedeflenen kalite standartlarına ulaşılmasını takiben ihracatın başlaması.
2001: İkinci sürekli döküm hattının devreye alınarak döküm kapasitesinin 2 katına çıkartılması.
2002: Modernizasyon çalışmaları sonucu soğuk hadde, yıkama gerdirme, boy kesme ve dilme hatlarında önemli ölçüde kalite ve kapasite artışının sağlanması. Hatlardaki plansız duruşlarının kayda değer oranda azaltılması.
2002: ISO 9001: 2000 kalite belgesi.
2006: ISO “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesine 362. sıradan giriş.
İnsan odaklı yönetim politikası, lekesiz ticari geçmişi ve itibarının yanı sıra; firmanın yukarıda özetlenen sürekli gelişim felsefesini geleceğe taşımak amacıyla temelini 2006 yılında atmış olduğu 100.000 ton kapasiteli Çorlu Alüminyum Tesisleri projesini de hayata geçiriyor. Bu önemli adımla Teknik Alüminyum; sektörün ve kurumun geleceğine mümkün olan en büyük katkıyı yapma vizyonuna daha da hızlı adımlarla yaklaşacak.
2007 yılının ilk yarısı, gerek satışlar ve gerekse ürün geliştirme adına, firmanın belirlenen hedeflerin üzerine çıktığı bir dönem oldu. 2006 yılında başlamış olan 100.000 ton kapasiteli Çorlu Alüminyum Tesisleri projesi tüm hızı ile devam ediyor. Tesis, mümkün olan en kısa sürede etap etap devreye alınacak. Bu fabrikanın devreye girmesi ile mevcut fabrikayla beraber toplam kapasite 130.000 ton olacak. 2007 yılının ilk yarısı, 2006 yılının son yarısında Dünya ve yurt içinde hızla artan talepleri karşılamak için üretim sınırlarının zorlandığı bir dönem oldu. Müşterilerin değişik malzemelere olan talebi firmanın alternatif ürünler üretmek için çaba sarf etmesini beraberinde getirdi. 2007 yılının başında firmanın üretim hedefleri taleplere bakarak 20 artmıştı. Yeni yatırım ile birlikte bu tonajın ilk aşamada 80 ton ikinci aşamada 130 ton olması bekleniyor. Firma 2000 yılından itibaren ihracata önem vererek her yıl bu oranı 20 ile 100 oranında arttırmış, özellikle Avrupa piyasasına kalitesini kabul ettirmek için çaba sarf etmiş ve başarmıştır. Müşteriler ile yeni ürün, farklı alaşım konularında birlikte çalışmaya başlayan Teknik Alüminyum, Avrupa’da tanınan ve talep edilen bir firma olmayı başardı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.