Otomotiv sektöründe ihracat hedefi 40 milyar dolar
TÜYAP'ın OSD Otomotiv Sanayi Derneği (OSD), Ticari Araç İthalatçıları Derneği (TAİD) ve Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) işbirliği ile düzenlediği ..
TÜYAP'ın OSD Otomotiv Sanayi Derneği (OSD), Ticari Araç İthalatçıları Derneği (TAİD) ve Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) işbirliği ile düzenlediği ..
TÜYAP’ın OSD Otomotiv Sanayi Derneği (OSD), Ticari Araç İthalatçıları Derneği (TAİD) ve Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) işbirliği ile düzenlediği C.V. İstanbul, İstanbul Ticari Araçlar ve Yan Sanayi Fuarı 21 – 25 Kasım 2007 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
OSD, TAYSAD ve TAİD tarafından sürdürülen ortak fuar girişimini ticari araçlar, yan sanayi ve ilgili diğer sanayi kesimlerinin gelişmesine katkıda bulunacağını belirten OSD Yönetim Kurulu Turgay Durak, “Bu alandaki boşluğu doldurarak uluslararası başarılarımıza bir yenisini ekleyeceğimize inanıyorum” diye konuştu. TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu ise, fuarcılık alanında ciddi bir enflasyon olduğunu, ancak sektör birliklerini TÜYAP çatısı altında karar kıldıklarını vurgulayarak, bu yılki fuarın katılım açısından rekor kırmasını beklediklerini söyledi. Türkiye’de karayolu taşımacılığının büyük önem arz ettiğine dikkat çeken TAİD Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Özbayır, nakliyecilerin ve yurtdışı taşıması yapan kuruluşların araçlarını bilinçli bir şekilde seçmeleri ve yatırım kararlarında bu tür fuarların uygun bir ortam oluşturduğunu belirtti.
Üretim kapasitesi 2 milyon adete yükselecek
Bu yıl 1,2 milyon adet üretim kapasitesine sahip olan otomotiv sektörü, 2012 yılında kapasitesini 2 milyon adede çıkarmayı hedefliyor. Halen 20 milyar dolarlık ihracatı bulunan sektörün 2012 yılı hedefi ise, 40 milyar dolar. Son beş yılda otomotiv ihracatının 3 kat artış göstermesi sonucunda, Türkiye ihracatında 7’nci sırada yer alan otomotiv sektörü 1’nci sıraya yerleşti, bu yılki ihracatın 1/5 ini gerçekleştirecek. Bu yıl motorlu araçlar ile bunların aksam ve parçalarının dış ticaretinde 4,5 milyar dolarlık bir dış ticaret fazlası de bekleniyor. Türkiye’de otomotiv sektörü üretim gücü itibariyle Avrupa’da 6’ncı, dünya sıralamasında ise 16’ncı sırada yer alıyor. 2006 yılı verilerine göre otobüs üretiminde Avrupa lideri olan Türkiye, hafif ticari araçta 2’nci, kamyonda 7’nci, otomobilde ise 9’uncu sırada. Küresel standartlarda üretim yapan ve Türkiye’nin önemli ihracat kalemleri arasında yer alan Türk ticari araç sektörü ve yan sanayi, ülkemize önemli bir döviz girdisi sağlıyor. Sektör, yarattığı katma değer ve istihdam bakımından da Türkiye ekonomisinde önemli bir konuma sahip.
Türk şirketleri kurumsallaşıyor
Özellikle son yıllarda sanayi ve yan sanayi kuruluşlarının kurumsallaşmalarını tamamlayarak, uluslararası standartlarda çalışmaya başlamaları, oluşan Ar-Ge ve tasarım potansiyeli ve insan gücü küresel ortakların yeni araç projelerinin tasarımını Türk şirketlerine vermelerine yol açıyor. Türk Ticari Araç sektörünün dünya kalite standartlarında üretim yapması, Türkiye’yi de dünya ticari araç üreticisi firmaların üssü konumuna ulaştırıyor. Bu çerçevede Türk Ticari Araç sektörü, AB’ye en uyumlu sektör olma özelliğini taşıyor. Öte yandan Türkiye, Avrupa’nın en büyük uluslararası nakliye filosuna sahip. Bu pazarda faaliyet gösteren TAİD üyesi kuruluşların ana firmalarının AB kökenli olması, Türkiye pazarının teknoloji ve kalite anlamında dünya standartlarına ulaşmasında itici güç rolü oynuyor.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.