Amerikan Hükümeti, Meksika'dan Demir-Çelik ve Alüminyum İhracatındaki Artışı Engellemek için İstekte Bulundu
Amerikan hükümeti, Meksika'dan Amerika'ya yapılan demir-çelik ve alüminyum ihracatındaki artışın önlenmesi için Meksikalı yetkililere uyarıda bulundu. Bu durum, iki ülke arasındaki ticaretin geleceğini ve bölgesel sanayiyi nasıl etkileyebileceği konusunda önemli ölçüde belirsizlik yaratıyor.
İki Ülke Arasında Ticaret Görüşmeleri
Amerika Birleşik Devletleri, bir yıl boyunca süren görüşmelerin ardından Meksika hükümetine, demir-çelik ve alüminyum ihracatındaki artışı durdurmak üzere acil tedbirler alması gerektiği uyarısında bulundu. Bu durum, SteelOrbis tarafından aktarıldı. Ayrıca Amerikan yetkililer, 2019'da iki ülke tarafından imzalanan Bölüm 232 tarifeleri ile ilgili ortak beyanın, gerekli hallerde tarifelerin tekrar uygulanmasını mümkün kılacağını hatırlattılar.
Ortak Sorunların Tartışılması
Amerikan Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, geçtiğimiz hafta Meksika Ekonomi Bakanı Raquel Buenrostro ile demir-çelik ve alüminyum ticaretindeki ortak problemleri tartışmak üzere bir sanal toplantı düzenledi. Katherine Tai, toplantı sırasında Meksika'nın, Meksika'dan Amerika'ya yapılan demir-çelik ve alüminyum ihracatındaki artışı ve üçüncü ülkelerden yapılan çelik ithalatı hakkında şeffaflığın eksikliğini ele almak için acil ve anlamlı adımlar atması gerektiğine dikkat çekti.
Meksika'nın Farklı Bakış Açısı
Buenostro, Kuzey Amerika'da demir-çelik ve alüminyum ürünlerinin üçgenleştirilmesiyle mücadele konusunda bilgi paylaşma konusunda tam bir hazırlıklılık olduğunu belirtti. Raquel Buenostro, Amerika'ya yapılan çelik ihracatındaki artışın talepteki artış ve Meksika'daki üretimin artması sebebiyle olduğunu, Washington'un vurguladığı gibi ticari üçgenleştirme nedeniyle olmadığını belirtti.
Amerika'nın Beklentileri
Demir ve çelik endüstrisi için Amerika'dan gelen talep, geçen Ağustos ayında Meksika'nın serbest ticaret anlaşması olmayan ülkelerden yapılan çelik ithalatına ek olarak %25 ek tarife uygulamasına rağmen devam etmektedir. Bu karar, Çin, Hindistan, Rusya, Güney Kore, Türkiye, Brezilya, İran, Ukrayna, Tayvan, Vietnam, Endonezya ve Kazakistan gibi ülkelere uygulanmakta olan muhtemel damping karşıtı vergilere ek olarak, 31 Temmuz 2025'e kadar yürürlükte kalacaktır.
Meksika'nın Karşı Eylemleri
Bu talepler ışığında, Meksika Hükümeti tarafından yapılan resmi istatistiklerden sorumlu kurum olan INEGI, ihracat verilerini yayınlamada bir yıl gecikmeli olduğu iddialarına yanıt verdi. Meksikalı yetkililer, aynı zamanda ülkenin demir-çelik ve alüminyum üretimine ilişkin bilgileri düzeltmek ve sektörde şeffaflığı artırmak için çalışmalarının devam ettiğini vurguladılar.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.