ArcelorMittal, çelik satışını 1 milyon tonun üzerine çıkaracak
Türkiye’de yapısal çelik sektörünü büyütmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getiren Süleyman Zakuto, bu kapsamda geçen yıl Osmaniye Çelik Servis ve İşleme Merkezi’ni devreye aldıklarını söyledi.
İSTANBUL - İstanbul çevresinde ve Osmaniye’de olmak üzere yedi farklı depo, antrepo ve tesiste hizmet veren ArcelorMittal Distribution Solutions Türkiye, yüksek stok hacmi ve geniş ürün çeşitliliğiyle Türkiye’de demir-çelik satış ve servis merkezi olarak faaliyet gösteriyor. Geçen yıl Osmaniye’de Çelik Servis ve İşleme Merkezi’ni devreye alan firma, çelik sac, levha ve profillerin stoklanması ve satışı ile rulo açma makinesinin servisine de başladı.
Osmaniye Çelik Servis ve İşleme Merkezi ile ArcelorMittal güvencesinin kapsamını bir kademe genişleterek, ön imalat aşamasını da eklediklerini belirten ArcelorMittal Distribution Solutions Türkiye CEO'su Süleyman Zakuto, “Bulunduğu konum itibarıyla Osmaniye, İskenderun Limanı’na ve Ortadoğu’ya yakınlığı nedeniyle de büyük bir öneme sahip. Yeni tesisimiz ile Türkiye’nin çelik işleme kapasitesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Amacımız yıllık çelik satışı olarak 1 milyon tonu aşmak” dedi.
Osmaniye Çelik Servis ve İşleme Merkezi’nde 2011 yılı Haziran ayında yapısal çelik profil işleme, temmuz ayında yapısal çelik sac ve levha işleme bilgisayar kontrollü CNC makinelerini faaliyete aldıklarını aktaran Süleyman Zakuto, eylül ayında ise yapısal çelik levha ve profil kumlama ve boyama makinelerini hizmete geçirdiklerini belirtti. 800 tonluk levha presinden sonra yapma profil makinesini de bu yıl kullanıma aldıklarını kaydeden Zakuto, planları dahilinde kalın etli saclar için 2’nci rulo açma makinelerinin yatırımını da önümüzdeki aylarda gerçekleştirmeyi hedeflediklerini bildirdi.
Süleyman Zakuto, tesislerinin makine yatırımları ile önümüzdeki aylarda yeni ürünlerle servise devam edeceğinin de altını çizdi. Sarı ürünler denilen, iş makinelerinde kullanılan aşınma plakaları ve yüksek mukavemetli çelik ürünlerin stoklanması ve pazarlanması yönünde çalışmalar yaptıklarına da değinen Süleyman Zakuto, yüksek mukavemetli çelikler ile daha hafif, daha yüksek taşıma kapasiteli ve daha dayanıklı iş makineleri tasarlamanın mümkün olduğunun da bilgisini verdi.
“Osmaniye, yüzey alanı en büyük çelik işleme merkezimiz”
1983 yılında kurulan Rozak Demir Profil’in, 2007 yılında ArcelorMittal Distribution Solutions’a katılarak Avrupa’nın büyük demir-çelik stok ağlarından birinin parçası olduğunu anlatan Süleyman Zakuto, Türkiye’de yapısal çelik sektörünü büyütmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Bu kapsamda Osmaniye Çelik Servis ve İşleme Merkezi’ni devreye aldıklarını belirten Zakuto, tesisin 80 bin metrekaresi kapalı olmak üzere antrepo alanları dahil toplamda 140 bin metrekarelik bir alan üzerinde kurulu olduğunu söyledi.
Osmaniye Çelik Servis ve İşleme Merkezi’nin ArcelorMittal Distribution Solutions’ın yüzey alanı olarak en büyük tesisi olduğunu ifade eden Süleyman Zakuto, otomatik bilgisayar kontrollü makineler ile makine imalatçılarına ve inşaat projelerine talebe ve projesine göre özel ebat ve kalitelerde sac, levha ve profil tedarik edildiğinin altını çizdi. X-steel veya AutoCAD çizimlerini otomatik olarak bilgisayarlardan direkt CNC makinelerine aktararak olası insan hatasını minimum düzeye indirdiklerini ileten Süleyman Zakuto, şöyle konuştu:
“Tesiste kurulu olan yapısal çelik, levha delme ve işleme CNC makinesi levhalardaki deliklerin otomatik matkap sistemi sayesinde daha kaliteli ve hızlı delinmesini sağlıyor. Yapma profil hattı 2 bin 500 mm derinlikte, bin 250 mm genişlikte T, H, Kutu ve Yıldız (HAC) kolon gibi levhadan kaynaklı yapma profil imal edecek nitelikte. Bütün bu özellikleri ile Osmaniye Çelik Servis ve İşleme Merkezi, aynı tesis içinde sahip olduğu makine çeşitliliği, stok hacmi ve ürün çeşitliliği ile sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da eşi benzeri olmayan entegre bir tesis.”
“Çelik yapı sektörü son 10-15 yılda önemli gelişme kat etti”
Türkiye’de yapısal çelik sektörünün son 10-15 yıllık süreçte ciddi ölçüde gelişme kat ettiğini söyleyen Zakuto, artan ürün çeşitliliği ve bulunabilirliği sayesinde çelik yapılarda kullanılan yan ürünlerin de rahatlıkla Türkiye piyasasında bulunduğunu dile getirdi. Süleyman Zakuto, hatta yerli üretimlerinin de olması ile birlikte ekonomik yapıların inşa edilmesinin yolunun açıldığını aktardı. Bu sayede endüstriyel yapılardan ticari yapılara ve konutlara kadar birçok çelik yapının, geçtiğimiz dönemde yapıldığını ve halen yapılmaya da devam ettiğini söyleyen Zakuto, sözlerine şöyle devam etti:
“Çeliği bilerek, doğru ve ekonomik tasarım yapan mimar ve mühendis sayesinde, çelik yapıların ekonomikliğini kabul eden yatırımcılar, artık çelik yapıları pahalı bir seçenek olarak görmüyor. Anadolu’nun tam ortasında Kayseri’de kolonlarından kirişlerine ve çatısına kadar tamamen çelik yapı olarak inşa edilen AVM projesi bu yaklaşımla yapılan örneklerden bir tanesidir.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.