Kerim Çelik, hedef pazarlarında yeni kapasite ve tesis fırsatları kolluyor
Geçen yıl 400 bin ton işlem hacminin üstüne çıkan firma, yılı 300 milyon doları aşkın bir ciroyla kapattı.
Geçen yıl 400 bin ton işlem hacminin üstüne çıkan firma, yılı 300 milyon doları aşkın bir ciroyla kapattı.
İSTANBUL - Ürün gamlarında sac (CR), sıcak daldırma galvanizli sac (HDG), asitlenmiş yağlanmış sıcak sac (P&O) ve boyalı sac bulunduğunu söyleyen Kerim Çelik Genel Müdürü Kerem Çakır, ürünlerimizle başta beyaz eşya olmak üzere otomotiv ve yan sanayileri, inşaat, makine ve yedek parça, radyatör, aydınlatma, ısıtma-havalandırma, çelik mobilya imalatçıları, mobilya aksesuarı ve kablo taşıma sistemleri gibi birçok sektöre hizmet verdiklerini dile getirdi.
Geçen yıl 400 bin ton işlem hacminin üstüne çıktıklarını ve yılı 300 milyon doları aşkın bir ciroyla kapattıklarını belirten Çakır, “Bu yıl da hedef pazarlarımızdaki yeni kapasite ve tesis fırsatlarını yakından takip ediyoruz. Bu doğrultuda yatırım planlarımızı şekillendiriyoruz” dedi. Bu yıla yönelik planlarını dünya ve Türkiye ekonomisinde bir durağanlık olacağını öngörerek yaptıklarını dile getiren Çakır, öngörülerinin gerçekleştiğini, iç pazara bakıldığında beyaz eşya dışında hemen hemen tüm lokomotif sektörlerde yılın ilk çeyreğinde bir daralma yaşadıklarını belirtti. Kerem Çakır, bilinçli hareket etmeleri sonucunda son yıllarda olduğu gibi bu yıl da, Türkiye ekonomisinin üzerinde bir büyüme elde edeceklerini kaydetti.
Dördüncü şubesini geçen yıl Adana’da açtı
Kerim Çelik’in Borusan Holding'in Yassı Çelik Grubu şirketlerinden biri olmasının yanı sıra dünya standartlarında Çelik Servis Merkezi (ÇSM) hizmetlerinin de Türkiye'deki ilk uygulayıcısı olduklarını anlatan Çakır, 2006 yılından bu yana da dünyanın en büyük çelik üreticilerinden ArcelorMittal ve Borusan Holding ortaklığını sürdürdüklerini dile getirdi.
Manisa şubelerini 2005 yılında faaliyete geçirdiklerini ve aynı yıl Sefaköy'deki merkez şubelerini ise Tuzla'ya taşıdıklarını bildiren Çakır, bunlara ek olarak 2008 yılında Bursa şubelerini açtıklarını kaydetti. Son olarak Ekim 2011'de dördüncü şubelerini Adana'da açtıklarını kaydeden Çakır, şöyle konuştu:
“Yayılımımızı ve servisimizi geliştirmeye yönelik yatırımlarımızı sürdürerek yıl sonuna doğru Adana şubesini hizmete açtık. 500 bin tonun üzerindeki üretim kapasitemiz ve 200 çalışanımızla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Türkiye’nin güneyi, kuvvetli yerli ve yabancı yatırımlar nedeni ile yassı çelik üretiminde stratejik bir bölge haline gelmeye başlıyor. Adana şubemizin hacmi diğer şubelere kıyasla başlangıçta düşük olsa da, bölgenin hızlı gelişimine paralel yassı çelik tüketen endüstrilerin adedinin ve dolayısı ile çelik servis merkezi ihtiyacının artmasını bekliyoruz.” Yeni ürün ve hizmet geliştirme konusunda Ar-Ge’ye yönelik çalışmalar yaptıklarını söyleyen Çakır, müşteri teknik hizmetleri departmanında çalışan mühendislerinin zamanlarının büyük bölümlerini müşterilerine özel teknik ve çözümler geliştirmekle geçirdiklerini belirtti.
Son iki yıl içinde sektörde ciddi eksen kaymaları olduğunu söyleyen Kerem Çakır, nispeten daha küçük ve bağımsız çelik servis merkezlerinin rekabetten koptuklarını bildirdi. Artan hızda ve hacimde sektördeki üretici firmaların da çelik servis merkezi hizmeti sunmaya başladığını aktaran Çakır, sözlerine şöyle devam etti:
“Fakat bu gelişmenin arkasındaki ana motivasyon katma değer yaratıp karlılığı artırmak değil. Esas sebep üreticilerin malzemelerini satacak pazar payı kaybetmeme çabaları. Kendilerine bağlı çelik servis merkezleri ile üreticiler öncelikle pazar penetrasyonlarını artırmak ve dolayısı ile artan rekabet ortamında satış hacimlerini korumak istiyorlar. Hacim odaklı bu gelişme kanımca sektördeki kâr marjlarına özellikle son bir yıl içinde ağır darbe vurdu.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.