ASİAD Başkanı Barış Aydın: Artık İcat Çıkaran Bir Nesil Var
Barış Aydın, Ankaranın teknoloji yatırımlarında geri kaldığını, bu konuda üniversitesanayi işbirliğinde yürütülecek inovasyon, Ar-Ge ve teknopark faaliyetlerinin son derece önemli olduğunu dile getirdi.
Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Başkanı Barış Aydın, Ankara’nın teknolojiye yatırım ve teknoloji üretmede geri kaldığını, bu alanda inovasyon, Ar- Ge ve teknopark faaliyetleri temelinde üniversite-sanayi işbirliğinin hayati önem taşıdığını bildirdi. Aydın, “Eskiden ‘icat çıkartma’ denirdi, şimdi icat çıkaran bir nesil var. Dünyayı çok yakından bilen, takip eden bir nesil var” dedi. Ankara’daki 21 üniversitenin İl’e katkısına işaret eden Aydın, beyin göçünün önlenmesi gerektiğini vurguladı.
Ankara Üniversitesi ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Vakfı’nca (TÜSİAV) düzenlenen “İnovasyon, Ar-Ge ve Teknoparklar Sempozyumu”, Ankara Üniversitesi Tandoğan Yerleşkesinde gerçekleştirildi. Sempozyuma Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı, Nurettin Özdebir, TUSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak, Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Başkanı Barış Aydın, Türkiye Genç İşadamları(TUGİAD) Başkanı Ali Yücelen konuşmacı olarak katıldı. İnovasyon, Ar-Ge ve teknoparkların masaya yatırıldığı sempozyumda çok sayıda STK Başkanı, işadamı ve akademisyen yer aldı. ASİAD Başkanı Barış Aydın, konuşmasına, Konya’daki askeri uçak kazasında şehit düşen iki askeri pilot için başsağlığı dileyerek başladı. Aydın, “Ülkemizin başı sağ olsun. Bu ve benzeri hava kazalarının ardından yapılan tartışmalar, bugün ele aldığımız ‘inovasyon, teknopark, üniversite-sanayi işbirliği’ çerçevesi içinde de önemli bir konu. Bu konuda ‘acaba yazılım hataları mı var?’ tartışmaları da söz konusu” dedi.
“Ortak Akıl Gerekli”
Aydın, dünyada değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu ifade ederek, “Yedi milyarlık nüfusa sahip dünyada artık teknoloji ve hız çok önemli. Üniversitelerimize, üniversite öğrencilerimize, hocalarımıza, teknoparklarımıza çok büyük görev düşüyor” diye konuştu. Üniversiteler kadar iş dünyasının da elini taşın altına koyması gerektiğini belirten Aydın, “Genel ve yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve sanayiciler ortak aklı buldukları noktada doğru şeyler ortaya çıkarabilir” diye konuştu.
İnovasyon, teknoparklar ve bu projeleri hayata geçirme noktasında özellikle sanayici ve işadamlarına büyük rol düştüğünün altını çizen Aydın şöyle konuştu:
“Ben de ASİAD Başkanı olarak, 14-15 yıldır Ankara için çalışan bir kardeşiniz olarak bu konuyu çok fazla önemsiyorum. Bu anlamda sayın hocalarımıza, sanayi odamıza, ticaret odamıza, bütün belediyelere ve tabii sayın valimize buradan seslenmek istiyorum: Ankara doğru hamleleri yapıp neticelendirmek istiyor. Ankara 1.5 yıldır bunun için uğraşıyor ve inşallah da gerçekleşecektir diye düşünüyorum.”
“Beyin Göçünün Önüne Geçmeliyiz”
Ankara’daki 21 üniversitenin getirdiği nüfusa ve bu nüfusun ekonomiye katkısına işaret eden Aydın, Ankara’nın ciddi beyin göçü verdiğini, bunun akademisyenler, sanatçılar, hatta işadamlarını kapsadığını belirtti. Aydın, “Ankara’da yetişenlerin artık eğitim sonrasında da iş dünyasıyla buluşmasını ve Ankara’ya katkı sunmasını istiyoruz” dedi.
Ankara’nın teknoloji üretmek, teknolojiyi takip etmek, buna yatırım yapmakta geri kaldığını ifade eden Aydın, şunları söyledi:
“Üniversitelerimizin sayısı artmaya devam ediyor. 6 teknoparkımız, 265 bin üniversite öğrencimiz var. Bu noktada tüm yönetim ve sivil toplum kuruluşlarına büyük görevler düşüyor. Bize Ankara’da bu ortak aklı bulabilmek noktasında Sayın Rektörümüz bir yol açtı.
Yaklaşık bir buçuk yıldır üniversitesanayi işbirliği çalışmaları içerisinde kamuoyu oluşturduk. ASO Başkanı Nurettin Özdebir bizi hiç yalnız bırakmadı. Oluşturulan ortak akıl ve sinerjinin gerçekleşen işlere de yansımasını istiyoruz. Bu noktada üniversitelerimize ve TÜBİTAK’a giden projelerin sektör temsilcileriyle, STK’larla, sanayici ve işadamları ile beraber ilerlemesini istiyoruz. Çünkü birçok proje yarım kalıyor. Ortak aklı bularak lokomotifi önce Ankara’dan başlatarak bütün Türkiye’de bu çalışmaları gerçekleştirmemiz gerekiyor.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.