Sektörde lider bir isim: Yapı Kredi Leasing
Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Özgür Maraş ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Özgür Maraş ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Firmanızın yönetim ve organizasyon yapısı, kısa tarihçesi hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Sektörünün lideri Yapı Kredi Leasing olarak 1987 yılından beri aktif bir şekilde faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Güçlü yapımız ve tecrübemizle müşterilerimize her çeşit finansman çözümü sunuyor, çeşitli kuruluşlarla uzun vadeli kredi anlaşmalarının yanı sıra, işlem bazlı ülke kredileri ile KOBİ‘lere yönelik fonları da yönetiyoruz.
Bizlere Leasing kavramından ve sistemin işleyişinden bahseder misiniz?
Ülkemizde finansal kiralama işlemleri 13.12.2012 tarih ve 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri kanunu çerçevesinde kiralayan, kiracı ve satıcıdan oluşan üçlü bir finansal ilişkiye dayalı olarak uygulanıyor. Leasing yönteminin esası, yatırımcıya, bir malın kullanım hakkının mülkiyet hakkından ayrılarak tahsis edilmesi ve bu sayede yatırımcıyı peşin veya kısa vadeli finansman yükünden kurtarmaya dayanıyor. Leasing, yatırımların finansmanında geleneksel olarak kullanılan öz kaynak, satıcı kredisi ve banka kredilerine alternatif olan bir finansman enstrümanı olarak tercih ediliyor. Firmalara nakit akışlarının düzgün bir şekilde yönetilmesi ve yatırımların geri dönüşü gibi kritik öneme sahip konularda yardımcı oluyor. Ayrıca bilanço performansında avantajlar yaratıyor.
Leasing, Türk sanayisinin gelişimine önemli katkılar sağladı. Bu konu hakkında sizin düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
Geçmiş dönemlerde leasing işlemleri sadece yatırıma yönelik çalışmalar olduğu için detaylı analiz ve çalışma isteyen firmalarla ortak yürütülen projelerden oluşuyordu. Ancak son 3-4 yıllık dönemde KOBİ’lerin de bu tip finansmanlara yönelik talepleri ve hedeflenen kitle olmaları sebebi ile süreçler değişti. Leasing’in kendine has avantajları firmaların bu finansman türüne yönelmelerine yol açtı. Bunun sonucunda da leasing sanayinin gelişimine büyük katkılarda bulundu. Özellikle uzun vadeli finansman imkanını her boyuttaki firma için uygulayan Leasing, firmalara nakit akışına uygun yatırım imkanı sunuyor.. Son yapılan düzenlemeler ile Leasing ile yapılan bir çok makine ve ekipman yatırımında KDV oranı yüzde 1’e indirildi. Böylece yatırım maliyetlerinin daha aşağıya gelmesi sağlandı.
Satıcılar veya alıcılar neden Leasing tercih ediyorlar ya da etmeliler? Sistemin avantajlarından ve kolaylıklarından bahseder misiniz?
Leasing ile firmalar, uzun vadeli finansman ve kira vadesi boyunca sabit taksit ödeme olanağından faydalanabiliyor. Projenin kendini geri ödemesine ve/ veya şirketin genel nakit akışına uygun esnek geri ödeme planı seçeneklerini tercih edebiliyor. Sözleşme süresince ekipman mülkiyetinin leasing şirketi üzerinde kalması özelliği sayesinde asgari teminatlarla uzun vadeli finansman imkânından yararlanabiliyor. Diğer yandan firmalar, leasing işlemine ilişkin tüm satın alma, ithalat, yükleme, akreditif, transfer gibi işlemlerin uzman kadroları tarafından yönetilmesi sayesinde operasyonel kolaylık imkanına kavuşuyor. Ayrıca kira süresi sonunda kiralanan mal veya ekipmanı, dönem sonunda sembolik bir bedelle satın alabiliyor. Ayrıca KDV avantajı sebebi ile yatırımın hemen ilk gününden itibaren maliyet avantajı sağlıyorlar.
Yapı Kredi Leasing olarak makine ve ekipman satışı yapan firmalara özel satıcı masası birimimiz ile özel imkanlar sunuyoruz. Hem hızlı kredi süreçleri hem de alıcılar ile olan yakın temasımız ile Satıcı firma bizleri iş ortağı olarak görüyor. Zaman zaman ödemesiz katkı paylı kampanyalar ile alıcılar için avantajlarda sunarak kazan kazan prensibi ile çalışıyoruz.
Ülkemizde Leasing ile yapılan ticaret hacminden, Pazar büyüklüğünden ve firmanızın pazardan aldığı paydan bizlere bahseder misiniz? Kendinizi pazarın neresinde konumlandırıyorsunuz?
Leasing ile yapılan yatırımlar her geçen gün artıyor. Leasing payı, 2014 yılında 7.6 milyar dolarlık işlem hacmine ulaştı. Toplam yapılan özel yatırımların yüzde 6-7 arasındaki kısmın Leasing ile yapıldığını tahmin ediyoruz.
Bu rakam gelişmekte olan ülkelerde yüzde 10-15, gelişmiş ülkelerde yüzde 25 ve üstünde seyrediyor. Leasing sektörünün hedefi yüzde 10’luk payın üzerine çıkabilmek. Yapı Kredi Leasing olarak kalıcı büyüme yönünde gerçekleştirdiğimiz faaliyetler sonucu 2014 yılında işlem hacmi ve adetlerimizde ciddi bir artış oldu. 2014’te 1.4 milyar dolarlık yeni işlem gerçekleştirirken, bir önceki yıla göre yüzde 35 büyüdük ve son 5 yılın en yüksek işlem hacmine ulaştık. Pazar payımız yüzde 18,4 oldu. 2.500 üzerinde kontrata imza attık ve aktif müşteri adedimizi 6.000’den 7.000’in üzerine taşıyarak seneyi lider konumda kapattık. Kendimizi sektörü büyüten ve geliştiren lider firma olarak görüyoruz.
Ülkemizde hangi sektörler Leasing ile ticaret yapıyorlar? Sizin portföyünüzde ağırlıklı olarak hangi sektörler bulunuyor?
Ülkemizde inşaat tekstil, talaşlı imalat, gıda üreticileri başta olmak üzere tüm sektörler leasing işlemlerinden yararlanıyor. Yapı Kredi Leasing olarak portföyümüzde makine ekipman ve iş ve inşaat makine, tekstil, kara deniz hava ulaşım araçlarına yönelik yatırımlar, yenilenebilir enerji proje yatırımları, gıda ve üretime yönelik makine ve ekipman işlemleri ön plana çıkıyor.
Leasing ile makine vb. teçhizat alımı yapıp ödeyemeyen firmalar ellerindeki ürünlerin yok pahasına geri alındığından yakınıyor. Buna katılıyor musunuz? İş bu aşamaya geldiğinde Leasing firmaları nasıl bir yol izliyor?
Yapı Kredi Leasing olarak biz, şirket özelinde aksiyon planı geliştiriyoruz. Öncelikli hedefimiz firmaların kiralarını ödemelerini sağlayabilmek. Şirketlerin kendi önlem ve çözüm önerileri ile bizim yapmış olduğumuz finansal danışmanlık şemsiyesi altındaki analiz çalışmalarını beraber değerlendirerek; her firmaya özel ve reel sektörün ihtiyaçları ile uyumlu revizyonlar yapıp, çözümler üretmeye çalışıyoruz.
Ödemesini yapamayan müşterilerin ürünleri için ülkemizde ekspertiz yapan firmaların ve eksperlerin yeterliliği, donanımları sizce hangi seviyede?
Gayrimenkul dışındaki değerlerin ekspertizleri konusunda mevzuattan kaynaklanan bir boşluk var. Bu konuda otoritelerce yapılacak düzenleme ve denetleme mekanizmalarına ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bu sayede makine değerlemesi yapan eksperlerin niteliksel donanımları daha üst seviyelere çıkacaktır.
KOBİ’lere özel güncel uygulamalarınız ve kampanyalarınız hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Yapı Kredi Leasing olarak KOBİ’lere iş akışlarını kolaylaştıracak özel uygulamalar sunuyoruz. Toplamda 14’e çıkardığımız şubelerimizle, merkezler yerine KOBİ müşterilerimize bu şubeler aracılığı ile hizmet veriyoruz. Kredi tahsis bölümünde ise KOBİ kredileriyle ilgilenen ayrı ekipler oluşturduk. Stratejik İstanbul dışı şubelerimize daha da hızlanmak adına kredi analistleri yerleştirdik. IT sistemimizi baştan sona revize ettik, otomasyona ve süreçlere yönelik ciddi yatırım yaptık. Ayrıca, satıştaki kadroları bu dönemde güçlendirdik.. Gelen talepleri ve sorunları hızlı çözebilmek için Müşteri İlişkileri birimi kurduk. Bu sayede sektörde bir ilk olarak firmalar 2 saat içinde internet sitemiz www.ykleasing. com.tr ve telefon ile fiyat teklifi almaya başladılar. Online Leasing ürünümüz ile de müşterilerimiz web sitemiz üzerinden kontratlarını güncel olarak kendileri takip edebiliyor. Şube satış ekiplerimiz yeni müşterilere daha hızlı hizmet veriyor.
2014 yılı firmanız açısından nasıl geçti? 2015 yılından beklentileriniz neler?
Geçen sene olduğu gibi 2015’te de öncelikli hedefimiz, KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarını karşılamak ve proje bazlı katma değer yaratan yatırımların finansmanında yer alarak pazar payımızı artırmak. Bunlarla birlikte liderliğimizi de sürdürmek önceliklerimiz arasında olacak.
Ayrıca bu yıl içerisinde 3 binin üzerinde işlem gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda yılın hemen başında Samsun ve Denizli’de 2 yeni şube açarak bu konudaki ilk faaliyetimizi gerçekleştirdik. Geçmişte olduğu gibi yeni sektörleri leasing ile tanıştırmak için hazırlıklarımızı tamamladık.
Ayrıca yıl içerisinde daha fazla firmaya ulaşmak ve özellikle makine ekipman ve iş makine yatırımlarındaki liderliğimizi sürdürmeyi de hedefliyoruz ve farklı sektörlerdeki çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Yenilenebilir enerji yatırımlarına, gıda sektörü ve üretime yönelik makine ve ekipmanlarda farklılık yaratan çözümler sunmaya devam edeceğiz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.