Avrupa ambargosu Türkiye'yi İran'ın alım üssü yapacak
Avrupa Birliği dün İran'a ticaret, mali hizmetler ve enerji sektörlerinde ağır yaptırımlar uygulanması kararı aldı.
Avrupa Birliği dün İran'a ticaret, mali hizmetler ve enerji sektörlerinde ağır yaptırımlar uygulanması kararı aldı.
Avrupa Birliği dün İran'a ticaret, mali hizmetler ve enerji sektörlerinde ağır yaptırımlar uygulanması kararı aldı. Uzmanlar kararın Türkiye için yeni fırsatlar doğurabileceğini ifade ediyor
Avrupa Birliği (AB) İran'a dış ticaret, mali hizmetler ve enerji sektörlerini hedef alan yeni yaptırım paketini resmen uygulamaya koydu. AB'nin, Tahran'ın nükleer programını durdurmak için atacağı son adım Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Haziran ayında aldığı karardan daha ağır yaptırımlar içeriyor. Dışişleri bakanlarının Tahran'a konuyla ilgili müzakerelere devam etme çağrısını da teyit etmesi bekleniyor. BM Güvenlik Konseyi kararlarının ötesine geçen AB'nin ek yaptırımlarının birkaç hafta içinde yürürlüğe gireceği belirtiliyor.
TÜRKİYE TEK ALTERNATİF
Uzmanlar bu gelişmelerin dolaylı olarak Türkiye'ye fayda sağlayacağı görüşünde. Körfez savaşı sırasında Irak'a uygulanan ambargonun Ürdün üzerinden aşıldığını, buna benzer bir sürecin de Türkiye için geçerli olacağı belirtiliyor. İsmini vermek istemeyen bir yetkili "Irak'a ambargo döneminde bu ülkeye yapılan ihracatın yüzde 95'i Ürdün üzerinden gerçekleştiriliyordu. İran'ın bölgede Türkiye dışında bir alternatifi yok. Diğer ülkelerin satmadığı gerek yerli gerekse yabancı malları Türkiye'den alacaklar. Bunlar arasında bir çok sanayi malı var. Türkiye İran'a en çok makine, demir-çelik, motorlu kara taşıtları, mineral yakıtlar, yağlar, ağaç ve ürünleri ve cam ve ürünleri ile tekstil ürünleri satıyor. Karşılığında sadece petrol v e doğalgaz alıyor. Böyle bir ticaret işbirliğimiz var" dedi.
SERMAYE GÖÇÜ DE OLUR
İran'a uygulanacak olan mali sektör yaptırımlarının da Türkiye açısından olumlu etkisi olacağını söyleyen uzmanlara göre Türkiye dışında bölgede sermayenin gideceği adres yok. Ermenistan veya Irak gibi pazarlara sermayenin gidip para kazanamayacağını belirten uzmanlara göre Türkiye'nin sadece 75 milyonluk pazar büyüklüğü bile başlı başına bir motivasyon kaynağı. Halihazırda Türkiye'nin İran'a ihracatı 2 milyar doları ancak zorlarken ithalat ise, petrol başta olmak üzere 8 milyar doları buluyor.
sabah
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.