Kalıp Avrasya Fuarı geçen yıla oranla 60 büyüme kaydetti
Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Kalıp Avrasya Fuarı ile ilgili olarak kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.
Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Kalıp Avrasya Fuarı ile ilgili olarak kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.
Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Kalıp Avrasya Fuarı ile ilgili olarak kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. İlhan Ersözlü’nün yanıtlarını sizlerle paylaşıyoruz.
Sayın İlhan Bey, yaşanan ekonomik krizin izlerinin kapandığına şahit oluyoruz, bu fuarı ne yönde etkiledi? Kalıp Avrasya 2010 Fuarı beklentileri karşıladı mı?
2009 yılı hemen hemen tüm sektörlerde daralmanın yaşandığı, satış ve ciro kayıplarının olduğu bir yıl idi. Tabii bu bir yıl içerisinde tüm sektörlerde yaşanan bu sıkıntılara rağmen krizin panzehiri fuarlar sloganıyla düzenlediğimiz fuarlar ile sektörlere moral verdik. Sanayicilerimizin, iş adamlarımızın sıkıntılarını hafifletecek yeni müşteriler kazandıkları, müşterilerine güven verebildikleri fuarlar düzenleyerek Tüyap Fuarcılık Grubu olarak üstümüze düşeni görevi layığı ile yaptığımıza inanıyoruz. Kriz dönemimin hafiflemeye başladığı 2010 yılında düzenlenen fuarlarda gerek katılımcı gerekse ziyaretçi açısından büyümeler gözlemlemekteyiz. Birçok sektörde üretimin artması, ihracat oranlarında artış olması ve tüketimin artmaya başladığı bu dönemde fuarlar, kriz sonrasında hemen hemen tüm sektörlerde firmaların yüksek beklentilerini giderecek pazarlama argümanı olacaktır.. Bu yıla baktığımızda yılsonuna kadar düzenlenecek fuarlar bir önceki seneye göre büyüme kaydetmesi kaçınılmazdır. Tüyap olarak 2010 yılını önemli büyümelerle kapatacağımıza inanıyoruz.
Geçtiğimiz yıl dünyada yaşanan ekonomik kriz ülkemizde de etkisini göstermesi tüm sektörlerde olduğu gibi kalıp sektöründe de daralmalara yol açmıştır. Sektördeki birçok firma sıkıntılı bir dönem geçirmiş, üretimdeki düşüşler, talep daralması, sektördeki gerilemeler Kalıp sektörünü de derinden yaralamıştır. İşte bu dönemde tüm sıkıntılara rağmen düzenlenen Kalıp Avrasya 2009 Fuarı sektöre moral vermiş, bu yıl düzenlediğimiz Kalıp Avrasya 2010 Fuarı ise fuara katılan firmaların satışlarında olumlu etkiler yaratmış ve firmaların bir nebze rahat nefes almalarına imkân vermiştir. Fuara katılan firmalarımız beklentilerine fazlası ile cevap almış olup fuarın sektöre yaptığı katkı nedeniyle olumlu tepkiler vermiş ve 90 civarında katılımcı firmamız bir sonraki fuara katılma kararı almışlardır. Bu bağlamda biz de tüm katılımcı firmalarıma verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyoruz.
Bu yıl düzenlenen fuardan bazı rakamlar alabilir miyiz? (Katılımcı, ziyaretçi, yurt dışı fiili katılımcı, mümessiller yoluyla temsil edilen yabancı ürün ve firma adetleri, açılan metrekare v.s )
Türkiye’nin başta otomotiv ana ve yan sanayi, savunma sanayi, makine sanayi, beyaz eşya ana ve yan sanayi olmak üzere üretim yapan tüm sektörlerin ihtiyaç duyduğu kalıp ve kalıp sanayi için önemli bir pazar olan ve yüksek ihracat kapasitesine sahip Bursa’da, 4 ayrı salonda, 23.000 m2 kapalı alanda düzenlenen Fuarımıza; Türkiye dışında, A.B.D.,Almanya, Avusturya, Belçika, Çin, Fransa, Güney Kore, İngiltere, İran, İspanya, İsrail, İsviçre, İtalya, Kore, Japonya, Polonya, Portekiz, Singapur, Slovenya, Tayvan ve Yeni Zelanda gibi uluslararası hüviyet kazanan 21 ülkeden 282 firma ve firma temsilciliği, yurtiçinden sektörün en önemli üretici ve ithalatçı firmaların bulunduğu İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Manisa illerinden firmalar katılmıştır.
Fuarlarımız, yurtiçi ve yurtdışından gelen profesyonel alıcıların oluşturduğu 20.726 kişi tarafından ziyaret edilmiştir. Fuarda; yurtdışı ofislerimiz – Bulgaristan, Gürcistan, İran, Makedonya, Rusya, Suriye – kanalıyla yapılan tanıtımlar ile A.B.D., Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Fransa, Gürcistan, Irak, İran, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Kosova, Libya, Makedonya, Mısır, Rusya, Suudi Arabistan, Suriye, Tunus ve Yunanistan’dan, yurtiçinden ise her türlü üretimin yoğun olduğu Adana, Afyon, Ankara, Balıkesir, Bilecik, Burdur, Çanakkale, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Kütahya, Kocaeli, Konya, Manisa, Nevşehir, Sakarya, Tokat, Yalova gibi sanayi şehirlerinden gelen sektör ilgililerine ev sahipliği yapılmıştır.
Kalıp Avrasya Fuarı isminde “Avrasya” adı olması özellikle mi düşünüldü? Konu ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
2006 yılının Mayıs ayında BURSA KALIP ismiyle düzenlemeye başladığımız fuarımız, gerek katılımcı firmaların gerekse ziyaretçilerin zenginliliği yönünden her geçen yıl büyüyerek yerel bir fuar olmaktan çıkmıştır. Fuarın tanıtım, pazarlama çalışmalarının ülkemizi çevreleyen coğrafya içinde yapılması sonucu, Balkanlar’dan, Rusya’dan, Türki Cumhuriyetler’den, Ortadoğu’dan, Arap Yarımadası’ndan ve Kuzey Afrika ülkelerinden hedeflenen ziyaretçilerin getirilmesi fuarın sınırlarının Avrasya coğrafyası içinde anılmasını gerektirmiştir. Bu kriterler göz önüne alındığında fuarın isminin hem Avrupa hem de Asya kıtasına hitap edecek AVRASYA ismi ile değiştirilmesi gelişen fuarımızı daha iyi ifade etmektedir.
Kalıp Avrasya Fuarı’nın İstanbul ya da Bursa’da organize edilmesi konusu sektörde oldukça konuşuldu. Son durum ne yönde? Fuar sonraki yıllarda hangi şehirde düzenlenecek?
Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi, konum olarak İstanbul’a yakın olmasının ve Marmara Bölgesi’nde İstanbul’dan sonra en önemli fuar merkezi olmasının getirdiği avantajla her geçen gün kendini yenilemekte, gelişmekte ve büyümekte ve Bursa’nın uluslararası arenada varlığını kanıtlamaktadır.
Bursa ve çevresi, otomotiv ana sanayi, yan sanayi, makine sanayi başta olmak üzere ambalaj, tekstil, tarım makineleri, elektrik – elektronik üretiminde büyük potansiyele sahiptir. Gerek üretim değerleri, gerek bu bölgeden yapılan ihracat, gerekse yurtiçindeki pazar payı dikkate alındığında üretim yapan tüm sektörlerin ihtiyaç duyduğu kalıp ve kalıp sanayi için çok büyük bir pazar teşkil etmektedir. İşte bu pazarda düzenlenen Kalıp Avrasya Fuarı, sektörün ulusal ve uluslararası düzeyde gelişimine pozitif katkı sağlamaktadır. Bu nedenle Kalıp Avrasya Fuarı’nı Türkiye’nin en önemli sanayi şehri Bursa’da düzenliyoruz ve düzenlemeye devam edeceğiz.
2011 yılında yapılacak fuar için şimdi düşünülen yeni ve farklı bir konu, konsept ya da sizin aktarabileceğiniz bir eklentiden söz edebilir miyiz?
2009 yılına göre 60 büyüme kaydeden Kalıp Avrasya 2010 Fuarı sektörün tüm beklentilerini karşılayacak konseptte hazırlanmıştır. Üretimin geçtiğimiz seneye göre arttığı, buna paralel olarak kalıbın kullanıldığı alanların fazlalaştığı bir dönemde gerçekleştirdiğimiz Kalıp Avrasya Fuarı çok önemli bir misyonu yerine getirmiştir. Geçtiğimiz seneye göre gerek katılımcı gerekse fuarda sergilenen çeşitlilik bakımındaki artışla yurtdışından ve yurtiçinden gelen 22.726 profesyonele tatminkâr bir fuar yaşatılmıştır. Katılımcı firmaların profilline baktığımız zaman geçtiğimiz seneye göre İran’ın yanı sıra Kore, Portekiz’den, yurtiçinden Ankara, Bursa, İstanbul, İzmir, Kocaeli Manisa gibi sanayinin geliştiği illerden yeni firmaların aramıza katıldığını görmekteyiz. Kendi konusunda ülkemizin ve bölgesinin en büyük fuarı haline gelen Kalıp Avrasya Fuarı gerek katılımcı gerekse ziyaretçi yönünden büyüyerek yoluna emin adımlarla devam etmektedir. Her yıl daha da büyüyen fuarımızdaki ürün çeşitliliğinin arttırılması için, sektördeki gelişmeler ve firmaların talepleri göz önüne alınarak en iyi hizmeti vermek adına çalışmalarımıza devam etmekteyiz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.