Avrupa’nın Ve Türkiye’nin En Büyük Taşkömürü Madeni Yatırımı Hızla İlerliyor
Bolu tüneli’nin 4 katı uzunluğundaki tünellerde yeraltında 500-700 metre derinliklerde, HATTAT ve DATONG işbirliği ile başlıyor
Bolu tüneli’nin 4 katı uzunluğundaki tünellerde yeraltında 500-700 metre derinliklerde, HATTAT ve DATONG işbirliği ile başlıyor
Bolu tüneli’nin 4 katı uzunluğundaki tünellerde yeraltında 500-700 metre derinliklerde, HATTAT ve DATONG işbirliği ile başlıyor.
Hattat Holding’e bağlı Hema Endüstri A.Ş. ve Datong Coal Mine Group Foreign Trade Economic Cooperation Co. Ltd. Bartın iline bağlı Amasra ilçesinde açılan 3 adet 8 metre çapında ve 700-1000 metre derinliğindeki kuyuları yeraltından birbirine bağlayarak taşkömürü üretimi yapacaklar.
Bartın – Amasra bölgesinde dünyada eşi çok nadir görülen 3 adet 8 metrelik çapa sahip, 700-1000’er metrelere ulaşan mega kuyular Hema Endüstri A.Ş. ve Datong ortak yapımı ile tamamlandı.
Taraflar arasında, Sheraton otelde 31 Mart 2011 Perşembe günü imzalanan anlaşmaya göre, taşkömürü üretimi için gerekli yer altı panoları, konveyor ve monoray sistemleri, havalandırma sistemleri, haberleşme sistemleri ve yeraltını patlayıcı metan gazlarından arındırmak için geliştirilen güvenlik sistemleri ÇİN ve TÜRK teknolojisinin ortak gücüyle yapılacak. İlk üretim hedefi olarak belirlenen yılda 5 milyon ton taşkömürü üretimi için tasarlanan mega kuyularda 24 metre kare açıklığındaki tüneller birbirine bağlanacaktır.
40 tonluk vagonları taşıyan asansörlerle saniyede 16 metre hızla taşkömürleri yeryüzüne çıkarılacak
- Bolu tünelinden 4 misli daha uzun projelendirilen tünellerden üretilecek olan taşkömürü 40 ton kapasiteli asansörlerle saniyede 16 metre hızla yeryüzüne çıkarılacaktır.
- Günümüzde büyük şehirlerde 300-500 metrelere ulaşan gökdelenleri inşa etmek artık marifet olarak görülmemektedir. Birçok bilinmezle yeraltında 700 ila 1000 metre derinliklere inerken fay hatları, çeşitli gazlar, yeraltısuları, yer altı boşlukları ve mağaraları gibi birçok sürpriz ile karşılaşılmıştır. Bunlar çelik kullanılarak çimento enjeksiyonları ile emniyete alınmış, yeraltında 700 ila 1000 metre’de binlerce personelin emniyetle çalışması temin edilmiş, adeta hikayelerde adı geçen Atlantis yeraltına kurulmuştur ve kurulmaya devam etmektedir.
- Gerçekleştirilecek olan bu dev yatırımda ilk etapta 5 milyon ton/yıl olan üretimimiz takip eden yıllarda 10 milyon ton/yıl ‘a çıkarılacaktır. Ülkemiz ortalama 25 milyon ton taşkömürünü 31 farklı ülkeden maalesef ithal etmektedir. Bu şekilde dışa bağımlılığımız da bir nebze olsun azaltılmış olacak, kendi insanımızın ürettiği yer altı zenginliğimiz ekonomimize kazandırılıp binlerce kişiye istihdam sağlanacaktır.
- Datong ve Hattat ortak çalışması ile açılacak bu tünellerden elde edilecek taşkömürü üretimi ile Bartın ve Zonguldak illerinde yapımı planlanan Enerji Santralleri beslenecektir.
- Hattat Holding enerji yatırımları projeksiyonuna gözatıldığında 11 bin kişilik devamlı istihdam olacağı öngörülmektedir. Tesislerin inşası döneminde bu sayı daha da yüksek olacaktır.
- Yer altı zenginliklerimizin çıkarılarak ülke ekonomisine getireceği faydaların yanı sıra yöre halkının da refah seviyesi artmış olacaktır.
- Bu projede kullanılan çimento, çelik vb malzemeler karşılaştırma yapıldığında İstanbul’a on adet boğaz köprüsü ya da İstanbul-Zonguldak arası yeni bir otoban yapabilecek miktardadır.
Hattat Holding
Halen, “enerji”, “gayrimenkul”, “otomotiv” ve “tarım makinaları” alanlarında faaliyet gösteren Hattat Holding, 3.000’in üzerinde çalışanı ve Çerkezköy’de 1 milyon m2 alan üzerinde kurulu üretim tesisleri ile Türkiye’nin önde gelen kuruluşları arasında yer alıyor.
Holding enerji yatırımları “Batı Karadeniz Enerji projesi” adı altında Zonguldak, Amasra ve Kandilli’de taşkömürü madenciliği, metan gazı arama ve üretme faaliyetleri kapsamında devam ediyor.
Gayrimenkul alanında ise İstanbul’un ilk yüksek çelik binası olan “Diamond of Istanbul” projesi devam etmekte olup, bu projeyi Güzelce’de 500 yat kapasiteli marina, deluxe otel, apart otel ve alışveriş merkezi ile “Pearl of Istanbul” projesi izleyecektir. Holding bünyesinde 2001 yılından beri tarım makinaları alanında faaliyet gösteren Hattat Tarım, 2002 yılında Universal traktörlerin Çerkezköy’de üretimine başladı.
2003 yılında AGCO ile Hattat Tarım arasında traktörler için başlayan bu işbirliği, Hema Endüstri’nin üretim yetkinlikleri ve kapasitesi sonucu karşılıklı bir sinerjiye de dönüşmüş, Valtra Finlandiya ve Brezilya fabrikaları için transmisyon, aks ve hidrolik sistemler ihracatına başlanmıştır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.