Bankalar büyüdü, sanayi sektörü küçüldü
Yüzde 13.8'lir daralmayı değerlendiren İSO Başkanı Tanıl Küçük, hızlı adımlar atılmasını istedi
Yüzde 13.8'lir daralmayı değerlendiren İSO Başkanı Tanıl Küçük, hızlı adımlar atılmasını istedi
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, ''Büyüme rakamları, bize daha yapacağımız çok şey olduğunu ısrarla hatırlatıyor'' dedi.
Bursa'da bir iş yerinin açılışına katılan Tanıl Küçük, gazetecilerin TÜİK'in açıkladığı 2009 yılı ilk çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin sorularını yanıtladı.
Küçük, ilk çeyrek büyüme rakamlarının olumsuz seyredeceği tahmininde bulunduklarını hatırlatarak, en azından olumsuz gidişin durmuş olmasının, moralleri yükselttiğini ifade etti.
Sanayiye destek verildiği zaman, olumsuz gidişin durduğunun ve ''Ne zaman artıya geçeriz?'' tartışmalarının başladığını dile getiren Küçük, ''Ama büyüme rakamları, bize daha yapacağımız çok şey olduğunu ısrarla hatırlatıyor'' dedi.
Küçük, vergi indirimleriyle ilgili soru üzerine, şunları söyledi:
''Otomotiv sektöründe sürenin kısa tutulduğunu söylemiştik. Son süre uzatımında da oranlar cazip olmaktan çıktı. O anlamda bir durgunluk var. Üretim, ticaret olmazsa gelir de olmaz. Yapılan indirimler, esasında bütçeye külfet değil, hem üretime hem bütçeye destektir. Son yapılan indirimlerle zaten KDV gelirlerinin arttığını gördük. Beklentimiz, vergi indirimlerinin tüm sektörlere yayılarak, canlılık yaratılması''
İstihdam üzerindeki prim ve vergi yüklerinin çok ağır olduğunu ileri süren Küçük, ''Bunlar, makul seviyelere çekilmeli. Aynı şekilde, yeni yaratılan istihdamın desteklendiği gibi, istihdamı koruyan sanayinin desteklenmesini istiyoruz'' dedi.
''DARBE TARTIŞMALARI''
Küçük, ''Darbe tartışmaları ekonomiyi nasıl etkiliyor?'' sorusu üzerine, şunları kaydetti:
''Tabi ki olumsuz etkiliyor. Özellikle dikkatlerin dağılması açısından... Türkiye'de dikkatler, ekonomide olmalı. Siyasetin, ekonominin önüne geçmesine meydan vermememiz lazım. Burada tüm kurum, kuruluş ve kişilere görev düşüyor. Ama her zaman yönetim sorumluluğu hükümette olduğu için yönetenlerin daha dikkatli olması gerekiyor. 2002'den bu yana, 'Elde edilen kazanımları koruyalım' diyoruz. Bunun için istikrar, güven ortamının yaratılması, artırılması önemli. Tüm bunları sağlamamız gerekiyor.''
''ATILMASI GEREKEN ADIMLAR HIZLA ATILMALI''
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi İlhan Parseker ise krizin psikolojik etkilerinin gitgide atlatılmaya başlandığına dikkati çekti.
Stoklar erimeye başladığına değinen Parseker, şöyle konuştu:
''Bir iyileşmeyi, hep beraber hissediyoruz. Talep ertelemesi ortadan kalkmaya başladıkça, krizin etkisi ortadan kalkmaya başladı. Bu çok olumlu bir netice ama 'Tamam artık' diye görmemek lazım. Hükümet tarafından atılması gereken adımlar hızla atılmalı ve kesinlikle bu bütçeden bir harcama olarak düşünülmemeli. Bunun katma değerinin, geri dönüşünün çok daha fazla olduğunu hesap etmeliyiz. Bugün, bir olarak veriliyorsa bunun 5 olarak geri döneceğini bilmeli, üretimi desteklemek zorundayız. Ne kadar üretim yaparsak, istihdam sorununu da ortadan kaldırmış oluruz.''
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.