Batı Karadeniz'de kömür üretimi yakında başlıyor
Batı Karadeniz Bölgesinde Hema Endüstri A.Ş. tarafından yapılan kömür çıkartma çalışmalarında sona gelindi.
Batı Karadeniz Bölgesinde Hema Endüstri A.Ş. tarafından yapılan kömür çıkartma çalışmalarında sona gelindi.
Batı Karadeniz Bölgesinde Hema Endüstri A.Ş. tarafından yapılan kömür çıkartma çalışmalarında sona gelindi. Hema Endüstri A.Ş. Amasra bölgesinde görevli Maden Mühendisi Aytaç Sevinç, Amasra taşkömürünün Linyit kömürüne göre temiz ve çevre dostu olduğunu ve kömürün stratejik bir enerji kaynağı olduğunu belirtti.
Batı Karadeniz Mega Enerji Üssü Projelerinde görevli Maden Mühendisi Aytaç Sevinç, taşkömürünün linyit kömüründen daha yüksek kaloriye sahip olduğunu belirtti. Kömürün fosil kökenli olduğunu hatırlatan Mühendis Sevinç, "Kömür fosil kökenli, sedimanter, organik fosil bir kayaçtır, katı bir yakıttır. Başlıca karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşur. Kömür stratejik bir enerji kaynağıdır. Birincil enerji hammadde kaynaklarından olan kömür, geri dönüşümü olmayan bir yakıttır. Dünya üzerinde yaygın olarak bulunması, üretilmesi sürmektedir. Hali hazırda yaklaşık 70 farklı ülke coğrafyasında üretimi artarak devam etmektedir.
Görünür rezervlerinin şu anki üretim seviyeleri nazarı dikkate alındığında ömürlerinin diğer petrol doğal gaz gibi diğer fosil yakıtlardan uzun oluşu, fiyat istikrarı, taşıma kolaylığı, kullanımının kolaylığı yönünden emniyetli ve güvenilir olması, gelişen temiz kömür teknolojileri ile çevreye etkilerinin minimuma indirilmesi, gibi nedenlerden kömür geçmişten geleceğe enerji arz güvenliği ve sürdürülebilir kalkınma açısından önemini ve rolünü arttırarak devam ettirecek stratejik bir enerji hammadde kaynağıdır" dedi.
18. ve 19. yüzyıllarda gerçekleşen sanayi devrimi ile kömür talebinde büyük bir patlama yaşandığını belirten Sevinç, özellikle taş kömürünün, sanayi devriminin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini ifade etti. Günümüzün gelişmiş ve müreffeh ülkelerinin zenginliklerini kömüre borçlu oludğunu belirten Sevinç, şöyle devam etti:
"Buhar makinesinin icadı, demir çelik sektörü, 19. yüzyılda elektrik üretimindeki gelişmeler ile kömürün geleceği elektrik üretimine bağlanmıştır. Bugünün gelişmiş ve müreffeh ülkeleri (ABD, İngiltere, Almanya, Kanada, Rusya, Avustralya) zenginliklerini kömüre borçludur desek abartı olmaz. 19. yüzyılın başında İngiltere'nin başkenti Londra'da sokaklar kömürden üretilen gaz yağı ile aydınlatılmaktaydı. Nihayetinde 1882 yılında Thomas Edison kömürle çalışan bir elektrik jeneratörü yapmış ve bu jeneratör evlerin aydınlatılması amacıyla kullanılmıştır.
21.yüzyılın başlarını yaşadığımız bu yıllarda yukarda ismi zikredilen uluslar elektrik enerjisi ihtiyaçlarının ortalama minimum yüzde 41'ni kömür yakıtlı, temiz kömür teknolojili, enerji santrallerden karşılamaya bu oranı artırarak devam etmektedirler. Ülkemiz ise elektrik enerjisi ihtiyacının çok az bir miktarını kömür yakıtlı enerji santrallerinden karşılamaktadır ve bu santrallerde tüketilen kömürün tamamının ülke yer altı zenginliklerinden karşılandığını söylemek ne yazık ki mümkün değildir. Bu santrallerde üretilen elektriğin büyük bir kısmı linyit kömürü ile yüzde 5'lik bölümü ise taş kömürü ile üretilmektedir. Bu santrallerde kullanılan taş kömürünün büyük bir kısmı ise yurt dışından ithal edilmektedir. Ülke taş kömürü üretimi bu ihtiyacın ancak yüzde 3'nü karşılamaktadır.
Ne acı değil mi?"
"Taşkömürü İle Linyit Kömürü Farklı"
Maden Mühendisi Aytaç Sevinç, taşkömürü ile linyit kömürü arasında önemli farklar olduğunu söyledi. Taşkömürün linyit kömürle kıyaslandığında ısı değeri çok yüksek, temiz ve çevre dostu olduğunu vurgulayan Sevinç, "Taşkömürü, temiz ve cevre dostudur. Isıl değeri 5700 Kcal/kg dan yüksek, uçucu madde ve kül oranı düşük, kükürt yüzdesi binde sekizden az, bitümlü kömür sınıfındandır. Koklaşma özeliğine göre; koklaşabilir ve koklaşma özelliği olmayan taş kömürü olarak iki ayrı sınıfa ayrılabilir. Koklaşabilir taşkömürü, demir - çelik sanayinin ayrılmaz bir parçasıdır. Koklaşma özelliği olmayan taş kömürü, buhar kömürü olarak da bilinir, enerji santrallerinde elektrik üretmek için kullanılır. Ülkemizde yüzde 100'ü ülkemiz yeraltı taş kömürü zenginliklerinden beslenen yani taş kömüründen yüzde 100 yerli malı kaynaklarla elektrik üreten elle gösterilebilir bir adet enerji santralimiz yoktur. Evet, yanlış duymadınız 1 adet bile yok.
Hema Endüstri A.Ş. bu ideal doğrultusunda bir ilki gerçekleştirme azmi ve gayreti içerisindedir. Linyit Kömürü ise, ülkemiz linyit rezervlerinin yüzde 95'inin ısıl değeri 1500-2000 kcal/kg aralığında değişmektedir. Linyit kömürü taş kömürü ile kıyaslandığında ısıl değeri yani kalori değeri düşük, uçucu madde ve kül oranı yüksek, kükürt yüzdesi ise yüzde 5'e kadar çıkmaktadır. Bu haliyle değerlendirildiğinde beraberinde birçok cevre problemini getirmektedir.
Yalnız dünyada son 20 yıldır gelişen temiz kömür teknolojileri ile değerlendirildiğinde çevresel etkileri minimuma indirilerek sağlıklı bir şekilde kullanılmaktadır. Ülkemiz sanayi devrimini başlatan ülkelerden 200 yıl sonra başlamıştır. 21. yüzyılın başlarını yaşadığımız bu 2010 yıllarda yukarıda ismi belirtilen ülkeler bilgi ve enformasyon çağından bahsederken bizde gelişmekte olan bir ülke olarak hala sanayi devrimini tamamladık mı, tamamlamadık mı? Onun tartışmasını yapmaktayız" dedi.
Maden Mühendisi Aytaç Sevinç, yapılan tartışmaların yersiz olduğunu, 200 yıllık makasın nasıl kapanacağını ve bu ülkenin nasıl kalkınacağına bakmak gerektiğini ve Türkiye'nin bunu başaracak güçe sahip olduğunu da sözlerine ekledi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.