Uzaya İmza Atan Türk Kadın
Türk astrofizikçi Özel, 30 yaşında NASA'ya girdi. Evrenin sırlarıyla ilgili çalışmalarıyla "en önemli bilim insanlarından biri" olarak gösteriliyor...
Türk astrofizikçi Özel, 30 yaşında NASA'ya girdi. Evrenin sırlarıyla ilgili çalışmalarıyla "en önemli bilim insanlarından biri" olarak gösteriliyor...
Türk astrofizikçi Özel, 30 yaşında NASA'ya girdi. Evrenin sırlarıyla ilgili çalışmalarıyla "en önemli bilim insanlarından biri" olarak gösteriliyor...
Feryal Özel... Albert Einstein, John Nash gibi ünlü bilim adamlarının yer aldığı 20 kişilik 'Büyük Fikirler' listesine girmeyi başaran bir astrofizik profesörü. Bilim çevrelerinde dünyanın en akıllı kadınlarından biri olarak nitelendirilen Özel, 30 yaşındayken profesör olup, NASA'ya girmiş. Arizona Üniversitesi'nde görev yapan Özel, "Benim beynim bilimle çalışıyor" diyor. Novartis Bilim Ödülleri Günü'ne katılmak için Türkiye'ye gelen 35 yaşındaki astrofizik profesörü, Türk medyasının ilgi odağı oldu. Doktor bir anne ve baba ile kimya profesörü bir teyzenin olduğu bir ortamda büyüyen ve daha çocukluk yıllarında maddenin yapısını merak edip araştıran Özel, sorularımızı yanıtladı.
ÇALIŞMALARINA ABD'DEN DESTEK
Özel, 'Büyük Fikirler' listesine nasıl girdiğini şöyle anlattı: "O listeye girmeme neden olan çalışmalarım, nötron yıldızları konusunda. Nötron yıldızları da, evrenin en yoğun cisimleri. Bir kaşığı tonlar ağırlığında. Ben de bunun peşinden gidiyorum. Kara deliklerin, nötron yıldızlarının manyetik alanları üzerine, galaksininin oluşması ve galaksiden yayılan ışıkların evreni aydınlatması ile ilgili çalışmalarım var. NASA sponsorluk yapıyor. ABD'deki Ulusal Bilim Kurumu'ndan da destek alıyorum."
HİÇ IQ TESTİ YAPTIRMADIM
Özel, hakkında "Dünyanın en akıllı kadını" nitelemesi yapılmasıyla ilgili "Hiç IQ testi yaptırmadım. Zekâ başarıya yol açan faktörlerden sadece birisi. Emek, akıldan çok daha ön planda" diyor. Özel, "Dünyaya bir daha gelseniz yine bu alanı mı seçerdiniz?" sorusuna da, "Herhalde yine bilim olurdu. Çünkü benim beynim öyle çalışıyor. Meraklarım ve soru soruş şeklim hep bilime yönelik. 'Astrofizik mi, başka bir dal mı?' olurdu ama onu bilmiyorum" cevabını verdi.
DÜNYA BENZERİ GEZEGENLER VAR "
Astronot olarak uzaya gitmek ister misiniz?" sorusuna, "İmkânım olsa kesinlikle giderim. İlk Türk astronot olmak çok güzel olur" yanıtını veren Feryal Özel, "dünya dışında yaşam" için de şunları söyledi: "Dünyadaki yaşam koşullarına uygun gezegenler var mı arıyoruz. 400'den fazla gezegen keşfedildi. Bu sayı her gün artıyor. Aynı zamanda, 'uygarlık var mı?' diye de arıyoruz."
İki kızının babası Yunanlı eşine, çalışırken âşık oldu
Feryal Özel, Harvard Üniversitesi'nde tanıştığı Yunan meslektaşı Dimitrios Psaltis ile 2002'de İstanbul Çırağan Sarayı'nda dünya evine girdi. Çiftin 6 yaşında Deniz ve 3.5 yaşında Selin isimli iki kızı bulunuyor. Özel işlerinin yoğunluğundan çocuklarına nasıl vakit bulduğu ile ilgili sorumuza "Onlara vakit ayırmak zorundayım. Onların, ben başka yerdeyken büyümelerini istemiyorum. Bazen yeni bir proje olabiliyor kafamda. İşten çıksam bile, kafamın içinde devam ediyor. Ama bazı dönemlerde ilgimi tamamen kızlarıma ayırıyorum..." yanıtını veriyor. Özel, eşi ile nasıl tanışıp evlendiklerini ise şöyle anlattı: "Ben doktoramı yaparken, bir proje üzerinde çalışmaya başladık. Birbirimize âşık olduk. Balayımızda 12 ülkeyi 48 günde dolaşıp, 25 bin mil yol yaptık."
Sabah
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.