Baz etkisi ve enerji fiyatlarındaki düşüş üretim ve ihracatı artırdı
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan ile gerçekleştirdiğimiz röportajı sizlerle paylaşıyoruz.
Çelik sektörü yılın ilk çeyreğini nasıl geçirdi? Üretim açısından geçen yılın aynı dönemine göre değerlendirebilir misiniz?
Yılın ilk çeyreğinde ham çelik üretimi %28,4 artışla 9,5 milyon ton seviyesine yükseldi. Türkiye dünyanın en büyük 15 çelik üreticisi ülke arasında, üretimini en çok artıran ülke olarak dikkat çekti. Diğer taraftan önceki yıllarla karşılaştırıldığında, üretim rakamının, 2022 yılının ilk çeyreğindeki rakamı aştığı, buna karşılık rekor üretim seviyesine ulaşılan 2021 yılındaki ilk çeyrek rakamının gerisinde kaldığı gözlendi. Söz konusu artışlarda baz etkisi ve enerji fiyatlarındaki düşüşün rekabet gücüne olumlu yansıması etkili oldu.
İsrail’e yönelik ihracat yüzde 50 geriledi
Sektör ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre miktar ve değer olarak nasıl bir performans sergiledi?
Ocak-Mart döneminde, 2023 yılının aynı dönemine kıyasla ihracat miktar yönünden %45,9 artışla, 3,2 milyon ton değer yönünden %24,4 artışla, 2,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarından sonra en çok çelik ürünü ihraç ettiğimiz İsrail’e yönelik ihracatımız yüzde 50 civarında geriledi. En çok ihracat yaptığımız ikinci ülke olan Yemen’e yönelik ihracatımız ise, Babu’l mendeb boğazındaki çatışmalar sebebiyle, yaklaşık %15 civarında daraldı. İsrail ve Yemen’e yönelik ihracattaki kayıplar yanında, enerji maliyetleri sebebiyle büyük avantajlara sahip bazı Orta Doğu ve Körfez ülkelerindeki yeni kapasitelerin etkisiyle, Orta Doğu/Körfez bölgesine yönelik ihracat %26,6 oranında daraldı. Söz konusu bölge haricindeki diğer bütün bölgelere yönelik ihracatta ise artış kaydedildi.
2024 yılının ilk çeyreğinde %43 artışla 2,1 milyon tona yükseldi
Çelik ithalatı hakkında bilgi verebilir misiniz?
2023 yılının aynı dönemine göre, ithalat miktar yönünden, %3,2 azalışla 4,1 milyon ton değer yönünden %10,7 azalışla 3,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti, Toplam çelik ürünleri ithalatı azalıyor görünse de büyük ölçüde devlet destekli ve dampingli ithalatın gerçekleştirildiği Uzak Doğu/Güney Asya bölgesinden gerçekleştirilen ithalat, 2023 yılındaki %71 artışa ek olarak, 2024 yılının ilk çeyreğinde %43 artışla 2,1 milyon ton seviyesine yükseldi.
Eklemek istedikleriniz…
Yılın ilk çeyreği çelik sektörü açısından olumlu geçerken, Orta Doğuda savaş nedeniyle yaşanan ihracat kayıplarının dış ticarette sebep olduğu açığın dengelenebilmesi, üretim ve ihracatta artışın sürdürülebilmesi ve sektörün belirlediği hedeflere ulaşabilmesi için, ihracatını katlanarak arttıran Çin başta olmak üzere, Uzakdoğu ülkelerinden yapılan ithalatın kontrol altına alınmasına ve Türk sanayiinin ithal girdilere dayalı üretim yapısından uzaklaşıp, yurt içi katma değeri artırarak, istihdam ve ekonomik büyümeye katkı sağlayan bir yapıya dönüşmesini teminen, gerekli tedbirlerin süratle alınmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.