Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesinde 33.000 m2 alan üzerinde kurulu 9000 m2 kapalı tesislerde 18’i mühendis 210’a yakın çalışanıyla büyük boyutlu Civata somun saplama ve benzeri Bağlantı Elemanları üreten Berdan Civata ülkenin büyük projelerinde yer almaya devam ediyor.
Türkiye’de Bağlantı Elemanları sektörünün ilk CE ve ilk Tucsamark Belgelerini alan Berdan Civata bu konuda 25 yıldır kaliteli Bağlantı Elemanları ile kendisine hizmet verdiği ÇİMTAŞ’ı örnek almıştır. Basınçlı kaplar konusunda Türkiye’de en büyük üretici olan Çimtaş’a basınca ve sıcağa dayanıklı Flanş Saplamaları ile hizmet veren Berdan Civata Çimtaş tarafından talep edilmediği halde CE gibi Tucsamark ve AD 2000 W Belgeleri gibi Bağlantı Elemanları için hayati öneme haiz bu Kalite Belgelerini almış bulunmaktadır.
Basınçlı Kaplar dışında, Rafinerilere, Petrokimya tesislerine borulama sistemlerine, Vana, Flanş, Pompa İmalatçılarına, Demir-Çelik Sektörüne, Raylı Sistemlere, Havaalanı İnşaatlarına, Otoyollara, Asma Köprülere ve onların Güçlendirme Projelerine EN ISO 14399-3 HR EN ISO 14399-4 HV, EN ISO 14399-10 HRC Civatalar, Somunlar ve tırtıl uçlu Tork Kontrollü (TCB) Civata üretimleri yapmaktadır.
Türkiye’de Bağlantı Elemanları sektöründe CE, Tucsamark ve AD 2000W Belgelerine sahip olan ilk firma Berdan Civata olurken Türkiye’de sektörün en zengin test laboratuvarının da sahibi olan Berdan Civata bu laboratuvarı 1,5 yıllık zorlu bir çalışma sonrası Türkak’tan Akredite ettirerek ISO 17025’e göre uluslararası geçerliliğe sahip test raporu düzenlemeye yetkili Akredite bir laboratuvara da sahip olmuştur.
Zengin test laboratuvarında klasik test cihazları dışında 100 mm çapa kadar Civata ve somunlara akma testi veya diş sıyırma testi, sıfır altında -150 °C’ye kadar çok düşük sıcaklıklarda Çentik Darbe Testi uygulayabilen Berdan Civata en son olarak da Civataları doğru sıkmak adına 110.000 Euro değerinde Sürtünme Katsayısı Tesbit Cihazını da ekleyerek laboratuvarını daha da zenginleştirmiş bulunmaktadır. Türkiye’de aynı çatı altında elektro galvaniz ve sıcak daldırma galvaniz yanında Çinko Lamelli Kaplama tesisi sahibi de olan Berdan Civata Çelik Yapı üreticilerinin korkulu rüyası olan daldırma galvanizli Civatalarda Hidrojen Kırılganlığı Riskini de bertaraf etmiştir. Çevre Dostu Daldırma Galvaniz tesisinde Civata ve somunların ön temizleme işleminde asit gibi çevreye ve çalışanlara zarar veren, Civatalarda da kırılganlık riski yaratan zararlı kimyasallar kullanmayarak bu tehlikeyi önlemiş ve bunun patentini de TPE’den almış bulunmaktadır.
Berdan Civata aldığı Patent, Akredite Laboratuvar Belgesi ve diğer Kalite Belgeleri yanında zengin laboratuvarı, yetişkin eleman kadrosu ve Civatalardaki tüm yüzey koruma kaplamalarına varıncaya kadar bütün prosesleri aynı çatı altında yapabilen ve çok değişik projelere uyum gösterebilen üretim tezgahları ile Türkiye’nin Çılgın Projelerinde yer almaya başlamıştır.
Bunlardan birisi asrın projesi adlandırılan Deniz’in altından 250 m. derinlikte 1,6 m çaplı plastik borularla Anamur’dan 80 km öteye Kıbrıs’a içme suyu taşıma projesinin Bağlantı Elemanlarının üretimi olup bir diğeri ise Avrupa’nın en uzun ikincisi olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nün 10,1 m. boyda M110 çapta, herbiri 780 kg ağırlıktaki yüksek mukavemetli dünyada üç firmanın yeterlilik belgesi alabildiği köprü ayaklarını taşıyacak Ankeraj Saplamalarının üretimidir.
Ürünlerinin yarıdan fazlasını Avrupa’nın Sanayi’de ileri gitmiş ülkelerine gönderen Berdan Civata en önemli müşterilerinden Nordex, Alstom, Reiher gibi büyük firmaların Rüzgar Enerji Santralleri ile ilgili Kule Bağlantı Civatalarını, Kule Ankaraj Kafeslerini ve benzeri RES Bağlantı elemanlarını üretmektedir.
Çoğunluğu Avrupa’da olmak üzere 10 ülkede markasını tescil ettiren Berdan Civata üretim ve kalite çıtasını yükseltmek üzere durmaksızın kendini geliştirmeye devam edecektir. Sorunların en büyüğü halen Uzak-doğu’dan kalitesiz Civata somun hatta en basit pulların bile getiriliyor olması ayrıca Uzakdoğu firmalarına Enerji Santralleri ve büyük endüstriyel tesisler anahtar teslimi kurdurulurken 380 milyon dolarlık Ankara Metrosu’nda olduğu gibi %50’sinin (veya daha az bir kısmının) Türkiye’den alınacak şartının konulmayarak en basit bir çivinin bile ülkelerinden getirilmesine izin verilmesidir.
Önemli bir sorun ise Civata somun gibi bağlantı elemanları kalite çeşitliliği ve karışıklığı nedeniyle tüketicilerin bu konuda bilinçli olamadıklarını ve kötü niyetli satıcıların bu bilinçsizliği istismar ettiklerini görüyoruz. 40kg/mm2 mukavemetli somunların 80 kg/mm2 mukavemete sahipmiş gibi 4 yerine 8 kalite damgası vurularak tüketicilerin yanıltılıyor olması bu tür mukavemeti % 50 kadar ama fiyatı kaliteli üretim yapanlara göre %10-15 kadar düşük somunlarla hem tüketiciye hem de KDV yönünden devlete zarar veriliyor, ayrıca kaliteli üretim yapanlara da haksız rekabet yaparak onların iş kaybına montaj sırasında kalitesizliği fark eden tüketicinin yerli mala karşı olan güven kaybına sebebiyet vermekte, ithalat imkanı olan büyük tüketicilerin yurtdışına yönelmelerine zemin hazırlamaktadır. Bunların hepsi telafisi mümkün zararlardır. Fakat sorun bir depremde telafisi mümkün olmayan can ve mal kayıplarına sebebiyet verebilecek kadar önemlidir.
Berdan Civata’nın sektördeki farkları;
• CE ve TucsaMARK Belgeli ilk Civatasomun üreticisi,
• Tüm Cihazları her yıl kalibre edilen en zengin test laboratuvarı,
• EN ISO 17025’e göre Türkak’tan Akredite olmuş ilk ve halen tek laboratuvarı,
• Basınçlı Kaplara ait AD 2000W Belgeli ilk Bağlantı Elemanları üreticisi
• M42 çapa kadar Civatalarda Sürtünme Katsayısı (K değeri) tespit cihazı,
• Sıfıraltı -150°C’ye kadar düşük sıcaklıklarda Çentik Darbe testi imkanı,
• 350 tona kadar Çekme testi imkanı (M64-10.9)
• Hidrojen Kırılganlığı Riski Sıfır, Çinko Lamelli ve sıcak daldırma galvanizli kaplamalar (TPE’den Patent’li)
“Berdan Civata’nın önemli projelerde ve firmalarda çözüm ortağı durumunda”
• Anamur’dan Kıbrıs’a denizin 250m altından 80 km boyda 1,6 m. çapta Boru Bağlantı Elemanları,
• Avrupa’nın en uzun ikinci Köprüsü İZMİT Körfez Geçiş Köprüsü 10,5 m. boyda M 110 çaptaki Ankerajları,
• Hollanda’lı kule üreticilerinin yeni nesil (segment) tipli RES Kuleleri için ön yüklemeli TCB Civataları,
• Sabiha Gökçen ve Yeşilköy Bakım Onarım Hangarları ve kargo binalarının Ankerajları ve Civataları,
• Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi tüm Çelik Konstrüksiyon Civataları ve Somunları,
• Alstom, Nordex, Vestas ve benzeri RES üreticileri,
• Enka, Çalık, Çimtaş, Gama, Tekfen, Yapı Merkezi, STFA ve benzeri Müteahhitlik firmaları
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.