Borusan Uzak Doğu Rusya'da Şirket Satın Aldı, 3 Kıtada 11 Ülkeye Ulaştı
Türkiyenin köklü ve güçlü sanayi grubu Borusan, 5 yıllık stratejik planı çerçevesinde hedeflerini açıkladı. Bu yıl 417 milyon dolarlık yatırım planı bulunan Borusan Grubu, Uzak Doğu Rusyada yeni bir CAT distribütörlüğü satın aldığını ve böylece uluslararası alanda faaliyet bölgesini 3 kıtada 11 ülkeye çıkardığını duyurdu. Ayrıca yeni ürün, hizmet ve iş modelleri geliştirme konusunda önemli atılımlarda bulunan Grubun, halen hayata geçirilme aşamasında olan 6 kuluçka şirketi bulunuyor. Borusan, kurduğu Ar-Ge Merkezi ile de teknoloji geliştirme çalışmalarını hızlandıracak.
Türkiye’nin köklü ve güçlü sanayi grubu Borusan’ın 5 yıllık stratejik planı, 9. Kamuoyu Bilgilendirme Toplantısı’nda paylaşıldı. Grubun, 2014 yılı performansının değerlendirildiği ve yeni 5 yıllık stratejik plan hedeflerinin paylaşıldığı toplantıda 2014 yılı konsolide cirosunun 4,5 milyar dolara, faaliyet karının 328 milyon dolara ve çalışan sayısının 7 bin 600’e çıktığı açıklandı.
2014 yılında 322 milyon dolar yatırım yapan Borusan Grubu, 2015 yılında dolar bazında konsolide cirosunu yüzde 5, faaliyet karını yüzde 10 artırmayı hedefliyor. Grup, 2015 yılında 417 milyon dolarlık yatırım planı ile büyümeye hız kesmeden devam edecek. Ayrıca, Grubun önemli büyük şirketlerinden Borusan Makina ve Güç Sistemleri tarafından Rusya’nın Uzak Doğu bölgesinde, yeni bir Caterpillar distribütörlüğü satın alındığı açıklandı.
Stratejik Hedef: Global ve İnovatif Borusan
2014 yılının gerek dünya ekonomisi gerekse Türkiye için çok hareketli bir yıl olduğuna dikkat çeken Borusan CEO’su Agah Uğur, jeopolitik ve makroekonomik risklerin arttığı ve ekonominin yüzde 2,9 büyüdüğü bu yılda, otomotivde rekor satışa imza attıklarını, TANAP, 3’üncü Havalimanı gibi Türkiye’nin gündemindeki önemli projelere ürün ve ekipman tedariki sağladıklarını, Avrupa’nın en büyük karasal rüzgar enerjisi yatırımını tamamlamak üzere olduklarını belirterek, Borusan Grubu olarak, bir önceki yıla göre konsolide cirolarını yüzde 9 büyüttüklerinin altını çizdi, gelirlerinin yüzde 25’ini ise yurtdışı satışlardan elde ettiklerini söyledi. Faaliyet gösterdikleri pazarlardaki olumsuz gelişmelere rağmen, brüt kârlılıklarını korumayı başardıklarını ifade eden Uğur, 2014 yılında faaliyet kârlarının 328 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.
Borusan’ın 2019 yılı stratejisi ve gelecek vizyonu kapsamında iki çok önemli odağı olduğunu belirten CEO Agah Uğur, bunları “hedef pazarlarda yerel bir oyuncu olarak GLOBAL ve geliştirdiği fark yaratan yeni ürün, hizmet ve iş modelleri ile İNOVATİF bir kurum olmak” olarak açıkladı.
Uğur, 5 yıllık Stratejik Plan hedefinin, Grubun en az 6.5 milyar dolar ciroya ulaşması olduğunu, 2019 yılı sonuna kadar ise 2 milyar dolar yatırım yapmayı öngördüklerini söyledi.
ABD’den sonra Rusya’da Yatırım
2014 yılında ABD’nin Teksas Eyaleti’nin Houston kentinde kaya gazı sondaj boruları üretmek üzere kurdukları üretim tesisini toplam 232 çalışan ile faaliyete geçirdiklerini ve ilk yılda 130 milyon dolar ciro elde ettiklerini hatırlatan Uğur, bu doğrultuda 2015’in petrol fiyatlarındaki düşüşten dolayı zor bir yıl olacağını ancak uzun vadede doğru bir yatırım yapıldığından emin olduklarını söyledi.
Uğur, Borusan Makina ve Güç Sistemleri (BMGS) şirketlerinin, Caterpillar’ın Rusya’nın Uzak Doğu bölge temsilciliğini ABD’li Tiger Machinery şirketinden satın aldıklarını duyurdu.
2014 yılında toplam 120 milyon dolar ciro elde etmiş olan şirketin, 400’ü aşkın çalışanı bulunuyor. Rusya’nın Uzak Doğu Bölgesi, dünyanın en büyük ekonomileri olan Çin ve Japonya’ya komşu.
Borusan’ın hızlı büyüme fırsatları gördüğü bu bölgede altyapı ve inşaat, petrol ve doğal gaz, madencilik ve ormancılık sektörlerine önemli yatırımlar yapılıyor. Enerji ve ulaştırma sektörlerinin gündeminde de mega projeler bulunuyor. 3 kıtada 11 ülkede faaliyetleri bulunduğuna değinen Uğur, “Borusan Grubu, artık merkezi Türkiye’de ama ufku global olan bir sanayi ve hizmetler grubudur” dedi.
6 kuluçka şirketine 30 milyon dolar yatırım
Borusan Grubu yeni ürün, hizmet ve iş modelleri geliştirme faaliyetlerine son 3 yıldır önemli yatırımlar yapıyor. Son 3 yılda her yıl, yeni inovasyon fikir ve projeleri için 5 milyon dolar bütçe ayıran Grup, 2015 yılında ise buna ilaveten yeni kurulan kuluçka şirketlerine 30 milyon dolar ve ortak Ar-Ge Merkezi’ne ise 6 milyon dolar bütçe ayırdı. 2013 yılında oluşturulan özel çalışma ekipleri ile bugüne kadar toplam 35 farklı iş fırsatı değerlendirildi. Bunların içinden 6 tanesi ‘kuluçka şirket’ aşamasına getirildi. 3 tanesi ise grubun ana şirketlerinin iş modellerinde önemli değişiklikler gerçekleştirmeyi hedefliyor. Borusan Holding CEO’su Agah Uğur konuya ilişkin olarak: “2013 yılında taşımacılık sektörüne özel bir pazar platformu yaratan ETA, 2014 yılında ise hızlı ve güvenli bireysel ikinci el otomobil satışı için online bir platform olan Otomax ile yeni girişimlerimizi açıklamıştık. Yeni bir girişimimizi de bu yılbaşı itibarıyla pazara sunduk. “Bukoli” adını verdiğimiz bu girişim online alışverişlere alternatif kargo teslimatı hizmeti sunuyor. Tüketicilerin evde olduğu saatler teslimata uymadığı ya da iş yerinde teslim almanın sorun olduğu durumlarda Bukoli kargonun yakındaki bir esnafa teslim edilmesini sağlıyor.Böylece hem tüketiciye özel çözüm sunarken hem de esnafa yeni iş ve müşteri potansiyeli kazandırmış oluyor. Şu an pilot uygulamayla İstanbul’da 15 ilçeye hizmet veren Bukoli hizmet alanını hızla yaygınlaştıracak. Ayrıca yine bu yılbaşında grubumuzun yeni teknoloji geliştirme çalışmalarını hızlandırmak için ortak bir Ar-Ge Merkezi kurduk. Bu süre zarfında aynı zamanda, üniversitelerle işbirliklerimizi arttırmaya yönelik adımlar atarak; üniversitenin kaynaklarına, veri havuzlarına ve akademisyenlere yakın olmak amacıyla İTÜ Arı Teknokent’te yerimizi aldık.” dedi
Kadını Güçlendirme’de küresel lider
Kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri alanında, 2013 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliği ile çocuklarının bakımı nedeniyle çalışma imkânı bulamayan kadınlara yönelik başlatılan “Annemin İşi Benim Geleceğim” projesi ilk meyvelerini 2014 yılında vermeye başladı. Proje kapsamında, “Borusan Neşe Fabrikası” olarak adlandırılan kreş ve gündüz bakım evlerinin ilki 2014 Temmuz ayında Adıyaman’da, ikincisini ise Kasım ayında Afyonkarahisar’da açıldı.
Geçen yıl aynı zamanda, Birleşmiş Milletler Kadını Güçlendirme İlkeleri’ne imza atan kuruluşlar arasında yer alan Borusan aldığı davet üzerine Birleşmiş Milletler Kadını Güçlendirme İlkeleri Liderlik Grubu’na seçilen ilk Türk şirketi oldu.
BİFO’nun Avrupa Turnesi’nde
2013–2014 sezonunda Sascha Goetzel yönetiminde BBC Proms’da verdiği konserle uluslararası müzik basının dikkatini çeken ve saygın yayınların övgü dolu eleştirilerini alan BİFO, 2015-2016 sezonunda Avrupa turnesine çıkıyor. Yine Goetzel yönetiminde Viyana, Münih, Frankfurt ve Nürnberg’de konserler verecek olan BİFO, turneyi iki sezon önce birlikte çaldığı, dünyaca ünlü kemancı Vadim Repin ve son zamanların gözde kemancısı Nemanja Raduloviç ile gerçekleştirecek.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.