ÇALIŞAN ÖNERİ SİSTEMİ
Öneri Sistemi; İşi en iyi yapan bilir! felsefesinden yola çıkarak kurulan ve işletmenin tüm kademelerinde çalışan mavi ve beyaz yaka personelin katkılarıyla uygulanmaktadır.
Öneri Sistemi; İşi en iyi yapan bilir! felsefesinden yola çıkarak kurulan ve işletmenin tüm kademelerinde çalışan mavi ve beyaz yaka personelin katkılarıyla uygulanmaktadır.
Öneri Sistemi; ‘İşi en iyi yapan bilir!’ felsefesinden yola çıkarak kurulan ve işletmenin tüm kademelerinde çalışan mavi ve beyaz yaka personelin katkılarıyla uygulanmaktadır. Çalışan öneri sistemi yenilikçi fikirlerin değerlendirilmesi ve uygulamaya konularak organizasyonun sürekli iyileştirilmesini sağlayan bir tekniktir. Takım çalışmalarına paralel olarak, bireysel aktivitelerin de teşvik edilmesi çalışanların fikirlerini gerçekleştirmelerine imkân tanıyarak motivasyonlarının artmasını, aidiyet duygularının pekiştirilmesini sağlamaktadır. Ayrıca Öneri Sistemi kapsamında geliştirilmeye açık ve yenilikçi fikirler Ar-Ge Merkezi projelerine zemin hazırlamaktadır. Japonya’da 452 işletmede yapılan bir araştırma da uzmanları doğrular sonuçlar içeriyor. Araştırmaya göre, bu şirketlerde 23 milyon 532 bin fikir ortaya atıldı, bunların yaklaşık yarısı hayata geçirildi. Önerilerden yaratılan kar ise 225,3 milyon yene ulaştı.
1983’te Canon çalışanları 390.000 öneri sundular. Canon öneri sistemini bir başka özelliği de, yaşam boyu artan ödül sistemidir. Her öneriye belirli bir puan verilir sistem başlangıcından beri en fazla puanı toplayan 20 kişiye her yıl Başkanlık Ödülü verilir. Ödülün sahibi, 1350 dolar ve bir altın madalya alır. Her yıl aynı kişilerin bu ödülü alabileceği düşüncesiyle, onun içerisinde en çok puan toplayan 30 kişiye ayrıca Başkanlık Ödülü olarak 450 dolar ve gümüş madalyalar verilir.
Pek çok şirkette çalışana verilen önemi göstermek için kurulan öneri sistemleri bugün fikirlerin yarıştığı bir platforma döndü. Üstelik şirketler artık çalışanın gönlünü almak için değil gerçekten onların fikirlerinin işe yaradığını gördüğü için bu programlara sarılıyor. Çalışanlardan gelen öneriler süreçlere inovatif çözümler getiriyor. Müşteri memnuniyetini, kaliteyi ve verimliliği artırıyor. Ayrıca yüz binlerce dolara varan zaman ve maliyet tasarrufları da çalışanların önerileri sonucu elde edilebiliyor. Toyota, öneri sistemi uygulamalarına 1951 yılında başladı. 1986’dan itibaren 200 bin çalışanından toplam 16,2 milyon öneri aldı. Çalışanların öneri programlarına katılım oranı ise yüzde 98’e ulaştı.
IBM ise çalışanlarına “ThinkPlace” adını verdiği bir düşünme mekanı yarattı. Bu mekan çalışanların kendilerini rahat hissedecekleri ve düşüncelerini geliştirecekleri bir platform oldu. ThinkPlace’e katılım 90 bin kişiyi aştı. Süreç sonunda uygulanmaya değer görülen fikir sayısı ise 100’ü aştı. IBM yetkilileri bu 100 fikrin yüzde 14’ünün gelir artışına, yüzde 36’sının kültürel gelişime yüzde 50’sinin ise verimliliği artırmaya neden olduğunu söylüyorlar. Son yıllarda sadece yurtdışında değil, Türkiye’de de öneri sistemleri daha çok kullanılır, işlevsel bir hale dönüştü. Bu sistemler şirketlerinde teşvikiyle çalışanlardan büyük ilgi görüyor. Bazı şirketlerde, özellikle büyüklerde “öneri yağmuru” çoktan başlamış durumda. İş Bankası’na çalışanlarından bu yolla ayda 300 ile 400 arası öneri geliyor. Banka yetkilileri, bunlar arasından son 3 yılda 400’e yakın çalışan önerisi uygulanabilir bulunduklarını belirtiyor.
Türkiye’nin en yenilikçi şirketi olma misyonu taşıyan Arçelik’te çalışan önerileri şirketin yenilikçi yaklaşımının önemli bir parçası. Şirket gerek üretim gerekse üretim dışı süreçlerle ilgili olarak bireylerden gelen önerileri uzun yıllardır Arçelik Bireysel Öneri Sistemi ile yönetiyor. Borusan Lojistik, tüm çalışanların öneri sistemine dahil olması için 2006 yılında “Online Öneri Sistemi”ni hayata geçirdi. Borusan Lojistik’te çalışanlardan ayda ortalama 15 öneri geliyor. Son 3 yılda toplam 53 öneri hayata geçirildi. 2006 yılına kadar Borusan Lojistik çalışanlarından gelen ve hayata geçen önerilerden elde edilen maddi gelir yaklaşık 500 bin dolar civarında. Ülker Grubu, 1990 yılından bu yana çalışanlarını öneri sistemine dahil ettiği “Akıl Küpü” uygulamasını gerçekleştiriyor. Örneğin, “Biskrem Dolgu Çubuk” bir çalışan önerisi.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.