“Tüm şirketlerin, müşteri deneyimini en iyi hale getirmek için ciddi bir dijital dönüşüme gitmesi gerektiği görüşündeyiz”
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü M. Uğur Erkan ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
Türkiye’nin ilk hayat sigortası şirketi olarak kurulduğunuzu biliyoruz. Bizleri Anadolu Hayat Emeklilik’in kısa tarihçesi ve faaliyet alanları hakkında bilgilendirir misiniz? Bir İş Bankası kuruluşu olan Anadolu Hayat Emeklilik, yaşam serüvenine bireylere hayat sigortası sunmak amacıyla başladı. O zamana kadar hayat sigortası, elementer sigorta şirketlerinin bünyesinde bulunan bir branş olarak faaliyet gösteriyordu. 1990 yılında çıkan mevzuat sonrasında hayat sigortacılığı ayrı yürütülmeye başlandı. 1980’lerin sonlarından 2000’li yıllara kadar Türkiye’de çok ciddi oranda birikimli hayat sigortacılığı vardı. Birikimli hayat sigortacılığı o dönemde Türkiye’de uzun zamanlı tasarruf yapmanın tek aracıydı. 1990 yılında faaliyete başlayan Anadolu Hayat Emeklilik, en çok fon yaratan ve en çok müşteriye ulaşan hayat sigortası şirketi olarak sektörün lideri konumuna geldi. 2000 yılında halka açılarak Türkiye’de halka açık ilk hayat sigortası şirketi unvanını aldık. Halka açık şirketlerde düzenli olarak kamuyu aydınlatma, raporlama, şeffaflık ve disiplin daha çok önem kazanıyor. 2003 yılında Türkiye’de bireysel emeklilik sisteminin gelişi ile biz de şirketimizi bu yönde dönüştürdük. Sadece hayat sigortası şirketiyken, hayat sigortası ve bireysel emeklilik şirketi konumuna geldik. Türkiye’de bireysel emeklilik sisteminin benimsenmesinin, tanıtılmasının öncülüğünü yapan şirketlerden biriyiz ve bu alanda faaliyete başladığımız günden itibaren sektör liderliğimizi sürdürüyoruz.
O dönemde özellikle kadınlarımıza bireysel emeklilikle tasarruf yapma alışkanlığını kazandırdık. Sosyal güvencesi ve ek geliri olmayan kadınlarımızın gelir sahibi olabilmelerini sağlayan “Ev Hanımları Emeklilik Planı”nı sunduk ve sosyal sorumluluk projelerimizde de kadının toplumdaki yerini vurguladık.
Bugün itibarıyla bireysel emeklilik sistemi genelindeki kadın katılımcı oranı % 44 iken şirketimizde % 52 ile sektör ortalamasının üzerinde bulunuyor. Son dönemde ise gençlerimize yönelik ürünlere dikkat çekiyoruz. Çünkü bu sisteme ne kadar erken giriş yaparsanız, yatırımlarınız da o kadar uzun vadede değerleniyor. Anadolu Hayat Emeklilik olarak hayat sigortacılığı ve bireysel emeklilik toplam fon büyüklüğünde sektör lideriyiz.
Türkiye genelinde kaç şube ve acenteniz bulunuyor? Anadolu Hayat Emeklilik ağırlıklı olarak hangi bölgelerde aktif durumda?
Anadolu Hayat Emeklilik olarak geniş bir dağıtım kanalı yapısı ile faaliyet gösteriyoruz. Kuruluşumuzdan itibaren acente dağıtım kanalını yoğun şekilde kullanan bir şirketiz. Yaklaşık 250 acentemiz bulunuyor. Acente kanalı yoluyla niş müşterilere ulaşma imkânı olduğunu görüyoruz ve onu geliştirmek üzere çalışıyoruz. Bir diğer kanalımız ise “Bankasürans”. Müşteriye kolay ulaşım konusunda bankalar çok önemli bir görev üstleniyor. İş Bankası ile Bankasürans ilişkimizi her yıl daha da geliştirip, bütünleşik bir hale getirerek müşteriye daha iyi ulaşacak ve hizmet verecek hale getirmeye çalışıyoruz. Türkiye genelindeki 1.364 İş Bankası şubesinde konumlandırılmış, yaklaşık 500 kişilik doğrudan satış ekibimiz var.
Bireysel emeklilikte, sektör genelinde olduğu gibi bizim de müşterilerimizin en yoğun olduğu yer İstanbul ve dolayısıyla Marmara Bölgesi. Onu ise sırasıyla Ege, İç Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz bölgeleri takip ediyor.
Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerimizde ise bölgelere göre katılımcı dağılımı oranlarında sektör ortalamasının üzerindeyiz. Türkiye’nin her yerine yayılmış şekildeki acentelerimiz, bankasürans ağımız ve doğrudan satış ekibimizi muhafaza ederek geliştiriyoruz. Bunun yanı sıra KKTC’deki Şube Müdürlüğümüzle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki sigortalılarımıza hizmet veriyoruz.
Anadolu Hayat Emeklilik’in diğer sigorta şirketlerine oranla Türkiye’deki pazar gücü ne durumda?
1 Haziran 2018 tarihli Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre sistemde 7 milyon katılımcıya ait 82 milyar TL fon büyüklüğü bulunuyor. Şirketimiz, 1 milyon 143 bin katılımcı ve katılımcılara ait devlet katkısı dahil 15 milyar TL’yi aşan fon büyüklüğü ile sektörün lider şirketlerinden. Bireysel emeklilik sisteminden emekli olan yaklaşık 75 bin katılımcının şirket bazında dağılımına baktığımızda sektör payımız % 25, yani sistemden emekli olan her 4 kişiden biri Anadolu Hayat Emeklilik müşterisi.
Burada 2017 yılı itibarıyla faaliyete başlayan otomatik katılıma da değinmek gerekiyor. 5 ve üzeri çalışanı olan tüm kurumlar kademeli olarak otomatik katılıma Ocak 2019’a kadar dahil olacak. Hali hazırda sistemde 4,1 milyon çalışana ait 2,9 milyar TL değerinde fon bulunuyor. Tüm fazlar kapsamındaki geçişlerin tamamlanması sonrasında katılımcı sayısı ve fon büyüklüğünde çok daha yüksek rakamlara ulaşılacaktır.
Anadolu Hayat Emeklilik olarak otomatik katılım kapsamında, gerek katılımcı sayısı gerekse fon büyüklüğü anlamında üretim rakamlarının hedeflerimiz doğrultusunda gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Şirketimiz, sektöre paralel gerçekleşen cayma oranları ile otomatik katılımda 1 Haziran itibarıyla 389 bin çalışan sayısına ve 294 milyon TL’lik fon büyüklüğüne ulaşmıştır. Bu sonuçlarla Anadolu Hayat Emeklilik, kamu emeklilik şirketlerinin ardından en yüksek fon büyüklüğü ve katkı payına sahip şirket olmuştur.
Hayat sigortası alanında ise 2,5 milyona yakın sigortalımız bulunuyor ve Nisan sonu itibarıyla prim üretimimiz 201 milyon TL’ye ulaşmış durumda. Toplam prim üretiminde sektörde % 8’lik pay ile lider şirketler arasındayız.
Hayat sigortaları ve bireysel emeklilik sektörü toplamında en büyük fon yaratan şirket olarak, faaliyet gösterdiğimiz sektörlerdeki lider ve öncü duruşumuzu pekiştirecek, pazar payımızın artırılması amacıyla satış ve pazarlama faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.
“Amerika’da Celent Model Insurer ödülünü alarak dünyada ilgili alanda teknolojik dönüşüm gerçekleştiren en iyi şirket seçildik”
Üstlenmiş olduğunuz sosyal sorumluluk projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Anadolu Hayat Emeklilik olarak Türk kadınının sosyal, kültürel ve toplumsal gelişimine katkıda bulunacak projeleri hayata geçirmeye önem veriyoruz. Ülkemizin gelişiminde kadını ana güç olarak gördüğümüz için sosyal sorumluluk projelerimizi de kadının gelişimi temelinde kurguluyoruz. Bu kapsamda 2007 yılından bu yana Türk kadınının sosyal, kültürel ve toplumsal gelişimine katkıda bulunma hedefiyle kadınlara kendilerini özgürce ifade edebilecekleri bir platform sunan Kadın Gözüyle Hayattan Kareler Fotoğraf Yarışması’nı düzenliyoruz. “Hayata Dair” teması ile sadece kadın fotoğrafçılara özel düzenlenen yarışmaya 2007 yılından bu yana 15 bini aşkın kadın, 62 bini aşkın fotoğrafla katılmıştır. Yarışma sonucunda dereceye giren ve sergileme alan fotoğraflar, İstanbul başta olmak üzere çeşitli illerde düzenlenen sergilerle fotoğraf severlerle buluşmakta ve her yıl özel bir katalogda toplanmaktadır.
Sektörde rakiplerinizden nasıl farklılaştığınızı düşünüyorsunuz? Müşterileriniz neden sizleri tercih etmeli?
Bireysel emeklilik ve otomatik katılımda müşteriye sunulan hizmet seviyesinin fark yarattığını düşünüyoruz. Bu konuda atılması gereken en önemli adımın dijitalleşme olduğu ve tüm şirketlerin müşteri deneyimini en iyi hale getirmek için ciddi bir dijital dönüşüme gitmesi gerektiği görüşündeyiz.
Anadolu Hayat Emeklilik olarak biz de dönüşümün öncüsü olarak dijitalleşmeye uygun bir altyapıya sahip olmak, artan müşteri sayımız ve bu müşterilerimizin ihtiyaçlarına en iyi şekilde yanıt verebilmek adına tüm altyapımızı kapsayacak şekilde yazılım ve donanımımızı değiştirdik. Müşterilerimizin tüm işlemlerini hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirebildikleri yenilikçi altyapımız ile operasyonel süreçlerde de kolaylık sağlıyoruz. Kısa bir süre önce de Amerika’da Celent Model Insurer ödülünü alarak ilgili alanda dünyada en iyi teknolojik dönüşümü gerçekleştiren şirket seçildik.
2017 yılı başında faaliyete geçen ve bugüne kadar 4 milyonu aşkın katılımcının tasarruf etmeye başladığı otomatik katılımın tüm süreçlerini kolaylaştırarak müşterilerin daha hızlı hizmet alabileceği bir yapıya ulaşmayı amaçladık. Müşterilerimizin kurumlarını otomatik katılıma diledikleri yerden, diledikleri anda online olarak dahil edebilmeleri için online otomatik katılım sayfamızı faaliyete geçirdik. Ayrıca çalışanların bireysel emeklilik hesaplarına ilişkin tüm işlemler için kurumların bordro programları ile entegre çalışmaya başladık. Bu geliştirmelerle iş ortaklarımızın zaman kazanmasını hedefliyoruz. Bununla birlikte “müşteri deneyiminde mükemmellik” projemiz kapsamında hem kurumsal hem de bireysel müşterilerimizin deneyimlerini en iyi noktaya taşımak amacıyla müşteri profili bazında gelişim alanlarımızı belirledik. Belirlediğimiz bu gelişim alanlarını hayata geçirerek fark yaratmayı ve faaliyette bulunduğumuz iş kollarında dünya ölçeğinde pazarlama, dağıtım, servis ve operasyon süreçlerinin en etkin uygulamalarını esas alarak yarattığımız katma değeri üst seviyelere taşımayı hedefliyoruz.
2018 yılının ilk yarısını geride bırakıyoruz. 2018 yılından beklentileriniz neler?
2017’de gönüllü bireysel emeklilik tarafının büyümesinde bir yavaşlama oldu. 2018’in neredeyse yarısını geride bıraktık, trend benzer şekilde seyrediyor. Geçmiş yıllarla kıyaslandığında katılımlar düşük kalsa da aslında bu durum olağan bir durum, çünkü bireysel emeklilik ve otomatik katılım aynı kitleyi hedefliyor.
Sistemin otomatik katılımın kapsamı dışında kalan; ev hanımları, çiftçiler, esnaflar ve gençler gibi farklı kesimlere odaklanması gerektiğini düşünüyor ve şirket olarak bu yönde çalışmalar yürütüyoruz. Ev hanımlarına özel ek faydalar içeren bir emeklilik planımız var. Ayrıca 18-25 yaş arası gençlere yönelik bir emeklilik planımız da bulunuyor ve buradaki katılımcı sayımız 100 bine ulaştı. Şimdi ise yeni satışa sunduğumuz Çiftçilere Özel Emeklilik Planımız ve hazırlıklarını sürdürdüğümüz esnaflar için özel emeklilik planımız ile farklı meslek gruplarını da birikim yapmaya teşvik ediyoruz.
Öte yandan, 1 Ocak 2017’de yürürlüğe giren otomatik katılım kapsamında 2017 yılında 100 ve üzeri çalışanı bulunan kurumlar ve kamu kurumları sisteme dâhil oldu. 2018’in Ocak fazında ise çalışan sayısı 50-99 arasında olan kurumlarla birlikte toplamda 70 bin kurum sisteme dâhil oldu. Hazırlıklarını sürdürdüğümüz Temmuz fazında daha fazla tabana yayılan, 10-49 çalışanı olan 200 binin üzerinde kurum sisteme dâhil olacak.
Otomatik katılımın ilk fazlarında sektör genelinde cayma oranları beklenenin üzerinde gerçekleşmiş olsa da tüm kurumlar otomatik katılıma dâhil olduğunda; toplamda 15 milyon kişiye ulaşılmış olacak. Bu çalışmalar emeklilik şirketlerine ciddi bir iş yükü getirmekle birlikte toplumda çalışan kesimin tamamına ulaşma ve tasarruf bilincini aşılama imkânı sunuyor ve biz bunun çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz.
Önümüzdeki dönemde sistemden ayrılan katılımcıların tekrar sisteme dâhil edilmesi, işveren katkısına yönelik çalışma yapılması ya da 45 yaş üstünün de otomatik katılım kapsamına alınması gibi önlemlerle pozitif etki yaratılabileceği görüşündeyiz. Dünyadaki benzer uygulamalar da ihtiyaç ve beklentiler doğrultusunda revize edilip daha cazip hale getirilerek büyütülmeye çalışılıyor; biz de bu yoldayız.
Hayat sigortası branşı ise, 2018 yılında da bankaların bireysel kredilerle birlikte sunduğu risk ürünleriyle büyümeye devam ediyor. Bu yıl da kredi bağlantılı vefat sigortalarının toplam üretim içerisinde en büyük payı alacağını, diğer taraftan şirketlerin prim üretimlerini artırmak adına, özellikle uzaktan satış kanallarında kolay sunulabilecek yalın ve uygun fiyatlı ürünlere yoğunlaşacaklarını ve böylelikle bağımsız hayat sigortalarının payının da geçmiş yıllara kıyasla artmaya devam edeceğini öngörüyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.