Çelikte dampinge vergi teklif edildi
Bir Arap sanayi grubu ithalatlara yüzde 20 anti-damping vergisi konulması teklifinde bulunacak
Bir Arap sanayi grubu ithalatlara yüzde 20 anti-damping vergisi konulması teklifinde bulunacak
Bir Arap sanayi grubu ithalatlara yüzde 20 anti-damping vergisi konulması teklifinde bulunacak.
Dubai: Çelik sanayicisi grup gelecek ay Arap ülkelerinin, damping kapsamına girdiği düşünülen ithalat girişimlerine yüzde 20lik bir vergi koymasını isteyecek.
Arap Demir ve Çelik Birliği (AISU) bu konuda içinde Sudan, Libya, Cezayir, Fas ve altı Körfez ülkesinin bulunduğu 12 Arap ülkesinin desteğini aldığını ifade etti.
AISU Başkanı Dr. Hilal Hüseyin el Tuveyrki yaptığı açıklamada herkesin DTÖ kurallarını hiçe sayarken bu kuralları kendilerine uygulamak istediklerini iddia etti.
Büyük bir Suudi şirketi olan Al Tuwairqi Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Al Tuwairqi, Dubai’de ki Demir-Çelik Konferansında “Gelişmiş ülkeler neredeyse yüz yıldır ülkelerini kapalı tutuyor. Şimdi ise ekonomilerimizi kalkındırmak istediğimizde ise karşımıza DTÖyü çıkarıyorlar.” diye konuştu.
“Arap ülkelerine ithal çelik almamalarını söyleyeceğiz. İthal etmeye devam edenler ise satılamayan çelik yığınları üzerinde oturmak zorunda kalacak.” diyerek ateşli konuşmasına devam etti. Yetkili ayrıca AISU’nun gelecek ay Mısır’da yapılacak Arap zirvesinde çelik ürünleri üzerine anti-damping vergisi konulması için yoğun çaba göstereceğinin altını çizdi.
Metal Bulletin araştırmalarına göre, 2009 yılına göre Ortadoğu’da çelik üretimi yüzde 18 arttı; ancak bölgede talep 2009’da zaten düşük olan seviyelerde seyrediyor.
Her ne kadar Ortadoğu ülkeleri gelecek yıl 25 milyon metrik ton çelik üretecek ise de bölge hala net bir ithalatçı kalmaya devam edecek bu da dampinge karşı bölge ülkelerini daha da hassas yapmaya devam edecek.
Bahreyn merkezli Birleşik Paslanmaz Çelik Şirketinin müdürü ve aynı zamanda başkanı olan Halid el Kaderi de sürdürülemez fiyatlarda mal satışı yapan üreticiler ile rekabet edebilmenin önemini belirtti.
“Aynı zamanda, fiyat ve maliyet açısından da rekabetçi olmanın yollarını aramamız gerekiyor.” dedi.
3 yıl içinde Hindistan’ın en büyük çelik üreticisi olmayı hedefleyen JSW Steel başkan yardımcısı Sharad Mahendra, Güney Asya devletlerinin benzer bir problemle karşı karşıya olduğunu ileri sürüyor. Buna göre küresel üreticiler, küresel ekonomik kriz nedeni ile Batıdaki tüketici piyasaları kururken ucuz metali kendi ülkelerine pompalıyor.
“Acınızı hissediyor ve kızgınlığınızı da anlıyoruz. Hindistan Ortadoğu’ya neredeyse hiç çelik ürünü satmıyor. Ticaret daha ziyade katma değer ürünler üzerinde. Ancak herhangi bir anti-damping hamlesini destekleriz.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sivas İş Dünyası. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.